Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита

...
Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита
Коментари Харесай

Украинските моряци признаха, че са били предупредени, че пресичат границата

Федералната работа за сигурност на Русия популяризира запис от разпита на украинските моряци, арестувани в Черно море. Във видеото те признават, че са били предизвестени, че пресичат границата с Русия. Единият от разпитаните е Андрей Драч, член на екипажа на катера „ Никопол”.

По думите му, на 23 ноември той е получил задача да следва маршрута Одеса-Мариупол през Керченския пролив. Той прецизира, че следвайки курса, катерът е влезнал в териториалните води на Русия. „ Бреговата защита на Русия ни предизвести, че нарушаваме законодателството и неведнъж изиска да напуснем териториалните й води и да изчакаме решение за прекосяване на Керченския проток до град Мариупол ", споделя той.

Друг моряк от „ Никопол” - Сергей Цибизов, признава, че е осъзнавал, че катерът правят провокативни дейности. Той разяснява, че пограничните служби на няколко пъти са поискали да спрат, само че украинските кораби са траяли да „ извършват задачата си”.„ Руските кораби помолиха да спрем, другояче ще открият огън. Командирът взе решение и спря катера. Свалиха ни от катера и това бе всичко”, споделя Цибизов. Третият разпитан - Владимир Лесовой, декларира, че е изпълнявал разпореждане на длъжностно лице. Той прецизира, че след навлизането в съветски води, РФ е „ следила визуално” корабите посредством граничните охранителни кораби на ФСБ. „ Напълно умишлено подцених настояванията, които идваха по радиостанцията.

По време на прехода на борда имаше огнестрелно оръжие, картечници с муниции. Осъзнавах, че дейностите са провокативни”, прибавя капитанът. Във връзка с публикуваното видео шефът на украинските военноморски сили Игор Воронченко обаче разгласи, че тримата моряци са били заставени да дадат лъжливи показания. "Познавам тези момчета и зная, че постоянно са били почтени и огромни експерти в това, което правят. Това, което споделят в този момент, е неистина ", декларира той. "Екипажите на корабите в този момент се намират на разнообразни места.

Трима военни, които бяха ранени, се намират в болница в град Керч. Корабите се намират в базата, където са катерите на ФСБ. И към този момент има избрани доказателства за предоставяне на лъжлива информация от нашите моряци ", споделя Воронченко пред ICTV. Той е безапелационен, че тримата моряци са дали показания под психологичеко и физическо влияние. "Аз познавам тези моряци от "Никопол ", те постоянно са били почтени експерти. И това, което споделят в този момент, не е истина ", споделя още той. По думите му с тях към този момент са се срещнали юристи.

Воронченко разяснява и публикувана от ФСБ информация, съгласно която на борда на украинските кораби е имало сътрудници на тайните служби. "Те могат да кажат, че сме дохвърчали от небето на галактически транспортен съд ", разгласи той. По думите му най-важната задача в този момент е моряците да бъдат върнати вкъщи, за което Украйна поставя всички вероятни старания. "Вие действахте в границите на закона, професионално, в сходство с нормите на интернационалното морско право и настоящите контракти. Законът, правото са на наша страна и това го схваща целия свят. Да чувствате боязън е обикновено. Най-важното е да вярвате в силата на духа си, да пазите достолепието си и да разбирате, че зад вас стои Украйна и целия цивилизован свят ", показва още той.

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили - „ Бердянск”, „ Никопол” и „ Яни Капу”, навлязоха в съветската част на Черно море. Те не реагираха на настояванията, отправени им от съпровождащите ги кораби на съветската ФСБ и Черноморския флот и правиха рискови моменти. Наложи се съветските военни да употребяват оръжие, с цел да спрат наложително плавателните съдове. В резултат трима украински военнослужещи получиха леки пострадвания. И трите плавателни съда на Украйна бяха арестувани. На фона на случая президентът на Украйна Петро Порошенко разгласи въвеждането на военно състояние, което влиза в действие от 28 ноември и ще продължи 30 дни. Междувременно бе обявено, че Районният съд на Симферопол е решил трима от задържаните за нарушение на съветската граница украински моряци да бъдат арестувани под стража за два месеца. Във вторник се дефинират ограниченията на още 11 от 24-те задържани украинци по отношение на неделния случай в Керченския проток, заяви БЛИЦ.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР