Фаталната комбинация от рекордно високи температури и суша за поредно

...
Фаталната комбинация от рекордно високи температури и суша за поредно
Коментари Харесай

Европа гори по-силно от всякога

Фаталната композиция от рекордно високи температури и суша за следващо лято разпалиха големи горски пожари в цяла Европа. Стотици хектари от испанския народен парк Monfragüe, прочут със съхранената си дива природа, в това число редки птици, са опожарени. Около 30 хиляди души са евакуирани от домовете си в Югозападна Франция, където бушуват големи огньове. Пожарникарите се борят с тежки пожари по Средиземноморието - от Португалия до Турция и Мароко.
Около 30 хиляди души са евакуирани от домовете си в Югозападна Франция, където бушуват големи горски пожари.
Горските пожари са значима и постоянно здравословна част от екосистемите. Но този път данните на европейската система за сателитно наблюдаване " Коперник " демонстрират ясно и нещо друго: честотата и размерът на тазгодишните пожари са в пъти над нормалното и съставляват забележителен риск за хората в засегнатите райони, както и за природата (виж графиките).

От началото на годината до в този момент в Европейски Съюз са регистрирани съвсем 1800 горски пожара - това е с близо 280% повече от междинния брой, присъщ за това време на годината сред 2006 година и 2021 година, както и с 65% над най-високите равнища, регистрирани през същия интервал в предходните години. Повече от 345 000 хектара земя са били опожарени в Европейски Съюз единствено от началото на годината - три пъти повече от нормалното.
Реклама
Румъния, Испания, Хърватия и Финландия са измежду страните, в които броят на пожарите към този миг към този момент надвишава в пъти междинните годишни стойности.
България обаче също е измежду най- засегнатите. Макар и в страната ни досега към момента да не са регистрирани огромни пожари, които да намерят място в централните вести, броят им за годината към този миг към този момент е 50 - над два пъти повече от междинното за предходните години. За последните 15 години само през 2019 г са регистрирани повече пожари - 73 на брой, само че тези данни са за цялата година, до момента в който актуалната е едвам преполовила. Реклама
В Западна Европа температурите се повишиха много над междинното още през май. Много страни на Балканите пък мериха рекордни температури през юни. В момента редица западни страни регистрират рекордни стойности, които заплашват живота на хиляди хора - Португалия, Испания, Франция, Англия записаха температури над 40°C. Прогнозите са в идните дни вълната да се измести и към Германия и Белгия. Междувременно влошаваща се суша в елементи на Европа запрашава огромни сектори земя - от това състояние пожарите елементарно пораждат и по естествени аргументи - да вземем за пример от мълнии, само че по-често поради човешка активност.
Жиронд, известен туристически район в Югозападна Франция, е обиден изключително тежко. Унищожени са съвсем 20 хил ха земя, а град Бордо бе затрупан с пушек във втроник, откакто вятърът промени посоката си.
Причината за всичко това е световното стопляне - междинните международни температури са се повишили " единствено " с към 1.1°C над прединдустриалните равнища, само че това основава резултати, които са по-резки, по-бързи и по-мащабни, в сравнение с учени и политици чакаха. Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) към Организация на обединените нации предизвестява, че казусът евентуално ще се утежни в идващите години, до момента в който светът поставя старания да задържи покачването на междинните температури до 1.5°C над прединдустриалните равнища. За страдание поради комплициран комплекс от (гео)политически, финансови, обществени, софтуерни и други аргументи тази граница по-вероятно ще бъде подмината. Непосредствените вреди върху домовете, посевите и дивата природа предшестват по-дългосрочните въздействия върху публичното здраве и екосистемите, считат специалистите. За огромна част от света животът с огън ще стане новото обикновено.
Свързани публикации Кръговата стопанска система ще е " новото обикновено " и в този момент е моментът фирмите да я прегърнат 5 юли 2022, 16:57 Многоликата въглеродна индиферентност - какво ще ядем, по какъв начин ще пътуваме и още 24 юни 2022, 17:10 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР