Фата Моргана ли е родила легендата за призрачния ветроход, носещ

...
Фата Моргана ли е родила легендата за призрачния ветроход, носещ
Коментари Харесай

“Летящият холандец” на хоризонта!

Фата Моргана ли е родила легендата за призрачния ветроход, носещ неприятна прокоба за моряците? Три случая на кораби, които се носят във въздуха, снимани във Англия от началото на март
Дейвид Морис се разхожда по крайбрежието на Корниш покрай Фалмут, когато е изумен от странна панорама - транспортен съд, който се носи във въздуха над хоризонта!Всеки, който види сходно нещо, неизбежно би си помислил за кораба-призрак, жертван да плава вечно по моретата - " Летящият холандец ".  Или най-малко за " съвременника " му от кино лентата " Карибски пирати " и капитана му Дейви Джоунс, всяващ смут измежду мореплавателите. Дейвид Морис ахва, само че за благополучие не пропуща да улови този миг с камерата си и по-късно разгласява фотографията в мрежата. На нея се вижда транспортен съд, който се рее на няколко метра над повърхността на водата.  Фотосът провокира разнообразни мнения и разногласия действителност ли е или монтаж.

Всъщност за необикновеното събитие си има пояснение

Причината, заради която корабът наподобява като летящ над морето, е оптическа заблуда. Тя се предизвиква от " специфични метеорологични условия, които изкривяват светлината ", изясни метеорологът Девид Брийн пред Военновъздушни сили. Става въпрос за ефектаФата Моргана /Fata Morgana/. Миражът носи името на Морган льо Фай - магьосницата от легендата за Артур, която  споделя, че употребява магията си, с цел да притегля моряци в клопките си. Това е оптичен резултат, при който над земната повърхнина може да се видят миражи на обекти, намиращи се оттатък хоризонта.Причина за това събитие е внезапното захлаждане. В атмосферата се образуват няколко пласта с друга температура. Вследствие на това поражда т.нар резултат на лупата, отклоняваща светлинните лъчи. Изображението може да бъде друго - обърнато или право, изясняват специалисти.  Подобно явление  може да се следи при специфични условия: леден въздух, ясно синьо небе, неявяване на облачност. " Миражът се предизвиква от климатични условия, известни като температурна инверсия, когато студеният въздух е покрай морето, а по-топлият въздух е над него ", споделя Брейн. " Тъй като студеният въздух е по-плътен от топлия, това води до прегъване на светлината към наблюдаващ, който стои на брега, изкривявайки далечен обект ", изяснява специалистът.Според метеоролога това събитие се следи рядко в Обединеното кралство, доста по-често се случва в Арктика.Но очевидно че е имало всички нужни условия за Фата Моргана, тъй като при започване на март беше обявено за наблюдения на " летящи " кораби и в Девън, и в Шотландия. " Летящ танкер " е видян край крайбрежията на Банф, Абърдийншир, а круизни кораби са снимани да " витаят " над водите покрай Пейнтън, Девън.През март 2020 година жена на име Ева Аткинсън видя " летящ транспортен съд " от балкона и в Гава Мар до Барселона.

Историята за капитана осквернител

Фата Моргана ли е родила легендата за " Летящия холандец ", която епохи наред се предавала измежду моряците и предизвиквала боязън и суматоха? А срещата с " призрачния ветроход " се считала за доста неприятна прокоба, че корабът, застанал на пътя му, няма да доближи пристанището, към което пътувал. Легендата споделя, че през 1700 година холандският капитан Филип ван дер Декен (в други версии - ван Стратен) - алкохолик, безбожник и осквернител, се завръщал с кораба си от Индия, а на борда пътували юноша и госпожица, които били сгодени. Капитанът харесал момичето, умъртвил годеника и й предложил да се ожени за него. В отговор девойката се хвърлила зад борда. Когато се пробвали да заобикалят Нос Добра вяра (в други версии - нос Хорн), корабът, който е прочут с бързината си, попаднал в мощна стихия.Сред суеверните моряци на борда почнало неодобрение и боцманът предложил да изчакат да свърши неприятното време в някой залив. Но капитанът го прострелял дружно с други недоволни, а по-късно се заклел в костите на майка си, че никой от екипажа няма да слезе на брега, до момента в който не заобиколят носа, даже и да плават цяла безкрайност. В отговор се чул глас от небето: " Така да бъде. Плавай! " Така Ван дер Декен, който бил прочут с богохулния си език,  донесъл проклинание на кораба и екипажа си. Той и моряците му станали безсмъртни и неуязвими, само че обречени да не могат да стъпят на брега и  вечно да се скитат по вълните на Световния океан до деня на Страшния съд.Според някои версии обаче капитанът има късмет да откри мир: един път на всеки 10 години Ван дер Декен може да се върне на земята и да се опита да откриежена, която непринудено да се съгласи да стане негова брачна половинка. Според различен вид има избрана вълшебна дума, която може да отстрани проклятието и да успокои " Летящия холандец " и екипажа му.

Корабокрушение или жълта тресчица на борда

Изследователите на морската история считат, че в основата на легендата стои действително събитие, което се случило през 1641 година с холандски търговски транспортен съд. Капитанът му се опитал да заобиколи нос Добра вяра и да откри комфортно място за населено място, което трябвало да се трансформира в директен пункт за отмора и попълване на запасите на корабите на Източно-Индийска компания.Силната стихия, в която попаднали, не уплашила екипажа и корабът траял опитите си. Но от този момент липсващ безследно.Има и друга версия. В края на 1770 година на остров Малта дебаркирал холандски транспортен съд, чийто екипаж от 23-ма моряци бил инфектиран с жълта тресчица - смъртоносна болест, сходна с чумата. Великият магистър на Малтийския медал забранил на екипажа да слиза на брега и корабът отплавал за Тунис. Но там към този момент били предизвестени и не го пуснали в пристанището. Същото се случило в Неапол, Франция и Англия.  Един по един членовете на екипажа умирали и най-после на кораба останали единствено скелетите.Според друга история, през 1881 година с " Летящия холандец " се срещнал английският транспортен съд " Вакханка ", на чийто ръб пътувал млад принц. Морякът, който сега на срещата стоял на вахта и видял прокълнатия платноход, скоро умрял при трагичен случай. Но принцът останал жив и здрав и по-късно станал крал на Британия под името Джордж V.Митичният кораб-призрак бил срещан даже през XX век. През март 1939 година го видели доста южноафрикански курортисти, които почивали на плажа. За това писали вестниците по целия свят.Известни са значително случаи, когато в морето са откривани кораби без моряци на борда. Но рядко има безапелационно пояснение какво тъкмо се случило.  Съществуват най-различни версии. От най-екзотичните - похищение от извънземни, прекосяване на екипажа в паралелни светове, попадане в зона на смъртоносни ултразвукови предавания, до по-реалистични - всеобщо отравяне, зараза, пиратско нахлуване, написа iskamdaznam.com. Има ли същински " холандец " измежду такива кораби? Или всички те са жертви на ветрохода-призрак, а хората, които са били на борда, са се хвърлили от смут в морето?Корабът-призрак, който към момента вълнува мозъците на моряци, е известен и в изкуството.  Вагнер му посвещава опера, а в поредицата " Карибски пирати " тематиката е съществена.  Този обект се появява дружно със злокобния си капитан и в известния анимационен сериал за гъбата Боб в квадратни панталони ( " Спонджбоб " ). Много литературни творби съдържат и препратки към именития транспортен съд. И това, което е най-впечатляващо, е, че понякога към момента се появяват доказателства за съществуването на този тайнствен съд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР