Фармацевтите излязоха с публична позиция, в която подчертаха уязвимостта на

...
Фармацевтите излязоха с публична позиция, в която подчертаха уязвимостта на
Коментари Харесай

Фармацевтите си поискаха защитни средства от държавата

Фармацевтите излязоха с обществена позиция, в която подчертаха уязвимостта на работните си места и настояха да им бъдат обезпечени защитни средства. Не стана ясно от кого ги желаят, само че евентуално упованията им са ориентирани към страната, защото от позицията им се схваща, че към този момент са писали по тематиката до държавното управление, здравното министерство и националния оперативен щаб.

„ Аптеките се посещават от изключително доста хора, както от заболели, по този начин и от здрави, и заради това считаме, че аптеката е рискова точка за предаване на вируса ... молим в незабавен порядък да бъдат отпуснати персонални защитни средства за магистър-фармацевтите – първоначално маски и защитни очила. Фармацевтичните хранилища, зареждащи аптеки, в никакъв случай не са предложили респиратори, осигуряващи респираторна отбрана по отношение на вируси за медицински експерти (FFP2 или FFP3 респиратори). Поради това е невероятно обезпечаването им даже за потребностите на самите магистър-фармацевти, работещи на първа линия и контактуващи всекидневно със стотици заболели и здрави в изискванията на пандемия ”, написа в позицията.

Аптекарите настояват, че може да възникне обстановка, при която заради разпространяване на вируса в собствените им редици, да се затворят места за пласиране на медикаменти. „ Наясно сме, че с приоритет би трябвало да бъдат снабдени лекарите в лечебните заведения, в инфекциозните и интензивните отделения. Смятаме че и магистър-фармацевтите, както и лекарите по дентална медицина, и медицинските сестри, също би трябвало да бъдат снабдени с защитни средства... Същевременно даже да желаеме, не можем да работим отдалечено от домовете си, както е при доста други специалности. ”

Позицията приключва с апел към жителите „ да пазят магистър-фармацевтите... а не се презапасяват с медикаменти и защитни средства и да не демонстрират експанзия ” към работещите зад гишетата в аптеките.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР