Фалшивите новини нямата спирка. След covid-19, сега най-много фейкове се

...
Фалшивите новини нямата спирка. След covid-19, сега най-много фейкове се
Коментари Харесай

Fake News: Кадри от видеоигра и от 10 години се пускат, че са от Украйна

Фалшивите вести нямата спирка. След covid-19, в този момент най-вече " фейкове " се популяризират за военните дейности в Украйна.

Съобщенията, фотосите и видеозаписите, разпространяващи се в Туитър, Facebook и Телеграм надалеч надвишават по брой въздушните удари, сипещи се над странарта,

Те настояват, че демонстрират свалянето на съветски бойни самолети или украинци, търсещи скривалище в личните си домове.

Някои от тях са същински, ужасяващи картини от тази война. Други се въртят из интернет от години, отпреди Русия да стартира най-голямата офанзива против европейска страна от Втората международна война насам. Анализът по тематиката е на Аманда Сейц и Дейвид Клепер от Асошиейтед Прес.

Нашествието в Украйна е на път да стане първия огромен боен спор в Европа в епохата на обществените медии, когато дребният екран на смарт телефона е водещото средство за връзка, носейки със себе си заплахата от незабавното разпространяване на рискова, даже смъртоносна дезинформация.

Видеоклипове в ТикТок, пропагандни заглавия и туитове, появяващи се по екрани по целия свят объркват милиони за действителността на метода, по който тази борба се развива на терен.

В Телеграм и Туитър съветското нахлуване против Украйна е описвано както като “непровокирано”, по този начин и като “необходимо”, според от това, кой изпраща известието.

“Молитвите на целия свят са с народа на Украйна довечера, който е подложен на непредизвикана и неоправдана офанзива от съветски военни сили”, съобщи в сряда вечерта президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в Туитър, обръщайки се към 40-те си милиона почитатели.

Руски държавни медии обаче повториха мненията на съветския президент Владимир Путин във всички платформи. РТ нюз тръбеше към стотици хиляди почитатели в Телеграм, че дейностите са били “необходими”.

През последните няколко дни Путин и съветски медии ускориха подправените обвинявания, че украинци правят геноцид и погрешно разказват по-голямата част от популацията на страната като нацисти, сподели Брет Шафер, който управлява екипа за манипулиране на информация в Алианса за отбрана на демокрацията, безпартиен мозъчен концерн във Вашингтон.

Миналата седмица да вземем за пример шеф на новините на РТ съобщи наживо по малкия екран, без доказателства, че украинци може да стартират да обгазяват своя личен народ.

“Наистина сте виждали тази ескалация на изказванията, че Русия би трябвало да се отбрани от тази нацистка навалица склонни към геноцид украинци”, съобщи Шафер.

С напредването на вчерашния ден за останалия свят истината ставаше още по-трудна за разплитане от поредицата от стотици подвеждащи туитове, подвеждащо редактирани видеозаписи и употребявани отвън подтекст фотоси, появили се след първите изстрели.

Един видеоклип, взет от видеоигра, събра милиони гледания, като консуматори твърдяха подвеждащо, че той демонстрира същински набези. Видеозапис, сниман от Асошиейтед прес в Либия преди повече от десетилетие, се “върна към живот” през вчерашния ден из Туитър и Facebook, като консуматори заявяваха, че на него се вижда съветски изтребител, падащ към земята през сивото небе, откакто е свален от украински сили. А някои консуматори на ТикТок неправилно имаха вяра, че гледат видеозапис на бойци, скачащи с парашут в Украйна, откакто съветски акаунт разгласява изработен преди години запис, до момента в който нашествието беше в ход. Това не попречи на клипа да бъде гледан над 22 милиона пъти преди края на деня.

И въпреки че някои консуматори популяризират несъзнателно клюки с вярата да повлияят на метода на разбиране на нашествието, други залагат на концепцията, че могат да подмамят заблудени консуматори на обществените медии да споделят лъжите.

“Знаем, че от съветското държавно управление ще пристигна дезинформация”, съобщи Джон Силва, старши шеф на Нюз литераси проджект, организация с нестопанска цел, която работи за битка с дезинформацията посредством просветителска активност. “А също така има и тролове – хора, които просто пускат неща, с цел да видят дали могат да излъгват хората”, добави той.

Хората се обръщат към тези подвеждащи изказвания, тъй като обезверено желаят информация, сподели Шафер от Алианса за отбрана на демокрацията.

“Имате внезапен скок на търсенето, ниско предложение на достоверна информация и доста съмнителна информация, която запълва вакуума”, добави той.

Вакуумът набъбна още повече през вчерашния ден, тъй като интернет беше пресечен в няколко елементи на Украйна, правейки още по-трудно за хората там да се свържат с родственици или да наблюдават новините.

Междувременно от BBC разпространиха някои от старите и подправени фрагменти, които може би сте срещали в мрежата:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР