Фалшивите новини избуяват на фона на конфликти по света и

...
Коментари Харесай

Дезинформацията онлайн навлиза в нов етап


Фалшивите вести избуяват на фона на спорове по света и идни избори
(снимка: CC0 Public Domain)

Борбата с дезинформацията в интернет става все по-гореща. Граждани, корпорации и управляващи са въвлечени в конкуренция, в която е все по-малко ясно кои вести и известия са достоверни и кои – не, както и кой с какви претекстове популяризира дадени изказвания, цитати, фотоси, видеозаписи.

Meta и канадският „ Конвой на свободата ”

В началото на февруари Meta заяви, че е изтрила прочут брой групи във Фейсбук, които популяризират погрешна информация за по този начин наречения „ Конвой на свободата ”, блокирал Отава. Тези дни обаче Конгресът настоя за спомагателна информация по казуса.

На 14 февруари представителят на щатския Конгрес Каролин Б. Малоуни, ръководител на Комисията по контрол и промяна, изпрати писмо до Марк Зукърбърг, ръководител и основен изпълнителен шеф на Meta, с искане за детайлни по отношение на напъните на компанията да ограничи във Фейсбук, свързани с „ Конвоя на свободата ” в Канада.

В писмото Малоуни показва угриженост, че „ откраднати и подправени сметки във Фейсбук стоят зад огромните старания за образуване и набиране на средства, свързани с обсада в Канада, засегнала жизненоважни гранични пунктове сред Съединени американски щати и Канада и трансграничната търговия ”. Новините за сходни профили „ са изключително тревожни, като се има поради историята на Фейсбук в усилването на токсично наличие, екстремизъм и дезинформация, в това число от Русия и други задгранични участници ”, написа Малоуни.

За подправените профили, упоменати в писмото, се твърди, че са поддържани от „ заводи за наличие ” оттатък океана, в страни като Бангладеш, Виетнам и Румъния. Писмото прави препоръка към тезата, че през 2016 година Русия е манипулирала изборите в Съединени американски щати посредством „ откраднати идентичности на американци ”.

След аргументацията писмото на Малоуни слага редица въпроси. Сред тях са: какъв брой подправени профила са разпознати от Фейсбук, свързани с „ Конвоя на свободата ”; дали са били елементи от „ координирани мрежи или акции ”; от кои страни се ръководи наличието им; какъв брой време са стояли и какъв брой пъти са видени; дали са водели към външни за платформата уеб сайтове и в случай че да – кои са тези уеб сайтове.

В писмото има сложени и редица въпроси по отношение на реакцията на Meta към казуса.

„ Чужда интервенция ” в Австралия и Англия

По същото време комисарят на австралийската федерална полиция пък насочи предизвестие за дезинформация преди федералната предизборна акция. Той сподели, че полицията ще употребява „ цялостната мощ на закона, когато държанието доближи престъпен предел ”.

Рийс Кершоу употребява встъпителното си изказване пред комисията по оценки на Сената в понеделник вечерта, с цел да каже на сенаторите, че е угрижен за „ върху интегритета на нашите институции и самите избори ”. Според него, полицията е нащрек за нарасналите опасности за сигурността, в това число вътрешни митинги, както и рисковете от непозната интервенция и дезинформация, които подтикват към принуждение. По думите му, задачата е „ отбрана на нашата общественост, заемащите високи длъжности, нашите демократични институции и демократичните полезности ”.
още по темата
Протестите против наложителните ваксини ескалираха в столицата на Австралия през последните дни. Майк Бърджис, началник на Националната работа за сигурност и следствие, предизвести предходната седмица, че от ден на ден „ ядосани и отчуждени австралийци ” могат да прибягнат към принуждение, откакто са попаднали „ в ехо-камера от екстремистки известия, дезинформация и теории на конспирацията по време на пандемията на ковид ”. Според Кершоу, полицията е „ наясно с повишения шпионаж и заканите от непозната интервенция ”.

Пак непозната интервенция се оказа в основата на спор сред Германия и Англия поради немския онлайн ефирен канал Disclose.TV. Той има милиони почитатели в Twitter, Фейсбук, YouTube. Според локалните медии, каналът е почнал като „ конгрес за конспирации за НЛО… и се е трансформирал в мощен агрегатор на вести за теории на конспирацията и активаксърско наличие ”.

Войници, напрежение, спорове в Украйна и Сахел

Фалшиви вести бликат и към обхванатия от спорове регион Сахел в Африка, считат специалисти. Напрежението датира от 2012 година и след Мали обхвана и прилежащите Буркина Фасо и Нигер. В района има огромен брой френски бойци.

Новините от района са разнопосочни, а съгласно формалните медии, видеоклиповете и фотосите, които светът вижда, са изменени за Франция или районните западноафрикански съюзи да бъдат показани в неприятна светлина.

Каролайн Тайкс, началник на службата за инспекция на обстоятелствата на AFP за Африка, сподели, че има „ внезапно нарастване ” на в Мали от октомври насам. Подобен скок е настъпил и в други страни с наличие в района на Сахел от началото на тази година, добави тя. Според някои анализатори, сега е налице „ осведомителна война ” по отношение на протичащото се на територията.

Както може да се чака, думата дезинформация е най-често споменаваната, когато става въпрос за напрежението към Украйна. Според западните медии, Русия води хибридна война, основана на комплициране и дезинформация.

Избори във Филипините

Изборите, обичайната сцена на словесна конкуренция сред претендентите, са идеалният терен за дезинформация и обвинявания в такава. На този феномен се приписват и настоящите предизборни настройки във Филипините. Според формалните медии, най-податливи на въздействие с погрешна информация са семействата с ниски приходи.

Очаквания

Глобалният мащаб на битката с дезинформацията към този момент провокира разтърсвания на ежедневна база. В някои страни и щати регулаторите все по-интензивно приказват за въвеждане на нови наредби и закони за битка с подправените вести. Темата от дълго време е в дневния ред и на Европейската комисия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР