Фалиралият американски енергиен концерн Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) ще

...
Фалиралият американски енергиен концерн Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) ще
Коментари Харесай

Канадски конгломерат купува Уестингхаус

Фалиралият американски енергиен тръст Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) ще бъде продаден на канадския конгломерат " Брукфийлд бизнес партнърс " (Brookfield Business Partners LP) в договорка за 4.6 милиарда $,. Това заяви електронното издание на в. " Уолстрийт джърнъл " в петък.

" Брукфийлд бизнес партнърс " и негови институционални сътрудници оповестиха късно в четвъртък договорката за изкупуване активите на компанията, която преди време способства за електрификацията на света, само че банкрутира поради несполучливи вложения в атомната енергетика.

С придобиването " Брукфийлд " навлиза в нуклеарния бранш, въпреки че това може и да не значи, че ще се включи в строителството на атомни реактори, написа изданието.

Според осведомен източник, със договорката канадската компания възнамерява по-скоро да взе участие в обслужването на към този момент издигнати реактори и извеждането от употреба на остарели централи.

" Уестингхаус ", поделение на японския конгломерат " Тошиба " (Toshiba), подаде документи за банкрут през март предходната година, започвайки процедура на преструктуриране, която няма да има съществени последствия за настоящи планове.

" Тошиба " купи американската компания през 2006 година за 5.4 милиарда $ с вяра да получи оферти за строителство на реактори в Съединени американски щати, напомня ТАСС.

След повредата в японската АЕЦ " Фукушима " през 2011 година обаче японският тръст се сблъска с компликации поради отхвърли да се строят нови атомни обекти в Япония и намаляването на поръчките от чужбина.

Същевременно поради повишение на условията за сигурност " Уестингхаус " трябваше да усили разноските за строителство на четири атомни реактора в американските щати Джорджия и Южна Каролина.

Фалитът на " Уестингхаус " бе разгласен предишния март в опит " Тошиба " да свие личните си финансови вреди за милиарди долари.

През 2014 година три години държавното управление на Пламен Орешарски планираше да строи VІІ блок на АЕЦ " Козлодуй " по технология на " Уестингхаус ", само че с идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов сделката пропадна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР