Фалафелът се счита за едно от леките и популярни ястия,

...
Фалафелът се счита за едно от леките и популярни ястия,
Коментари Харесай

Какви подправки се слагат на фалафелите?

Фалафелът се смята за едно от леките и известни ястия, които постоянно се подготвят и сервират в множеството арабски страни, защото се отличава с изтънчен усет заради специфичния си мирис на подправки. Той може да се сервира дружно с ядене с хумус, салата или разнообразни сосове като сос от тахан, царевица с майонеза или е да част от сандвичи с арабска питка.

Основните съставни елементи за приготвянето на фалафелите са смлени сварени нахут и/или фасул, които се допълват от зеленчуци и голям брой подправки. В тази публикация ще разгледаме подправките, които вършат това ядене по този начин характерно и метода на приготвянето им.

Подправките са тип сухи растителни съставни елементи, които може да се прибавят към храната, като и придават прелестен усет. Има доста типове подправки, които могат да се употребяват при готвене, като се употребяват смлени или в истинската им форма. Освен че придават необикновен усет на ястията, те са и доста потребни за човешкото тяло и се употребяват за лекуване на някои болести.

Нека първо разгледаме истинския състав на сухите подправките за два типа арабски фалафели - левантински и египетски.

Съставки и подготвяне на микс от сухи подправки за левантинските подправки за фалафел:

- 1 супена лъжица (10 г) надробен кимион;

- 1 супена лъжица (10 г) надробен кориандър;

- 1 супена лъжица (10 г) смляна смрадлика;

- 1 чаена лъжичка (5 г) микс от седем подправки;

- 1 чаена лъжичка (5 г) червен пипер;

- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) черен пипер;

 подправки за фалафели

- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) надробен кардамон;

- 1/ 2 чаена лъжичка (2. 5 г) смляна канела;

- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) надробен джинджифил.

В купа смесете добре всички съставки, след което ги сложете в херметически затворен буркан. Използвайте две супени лъжици примес от подправки за всеки половин кг нахут, варен фасул или примес от двете, с цел да приготвите тестото за фалафел.

Съставки и подготвяне на микс от сухи подправки за египетски фалафел

- 1 супена лъжица (5 г) сушен копър;

- 1 супена лъжица (12. 5 г) сушен кориандър;

- 1 чаена лъжичка (5 г) червен пипер;

- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) кимион;

- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) черен пипер;

- 1 супена лъжица (12. 5 г) сусам;

- 1 супена лъжица (12. 5 г) черен кимион (нигела).

Сложете всички подправки за фалафелите като се изключи сусам и нигела в мелничка за подправки и смелете, до момента в който сместа стане гладка. Добавете сусама и черния кимон към сместа от подправки, след което я поставете в херметически затворен буркан. Добавете две супени лъжици от сместа от подправки за всеки кг счукан фасул, с цел да приготвите

 какви подправки се поставят на фалафели

Зелени подправки и зеленчукови добавки за фалафели

И в двата разновидността към тестото за фалафели се прибавят и пресни зелени подправки, които се нарязват на ситно сега на приготвянето му. Това са почти количествата за две чаши нахут или фасул:

- половин чаша зелен кориандър, нарязан на ситно;

- две огромни глави лук, настъргани;

- 10 скилидки чесън, пресовани;

- китка магданоз, нарязан на ситно;

- китка зелен лук, нарязан на ситно.

Към сместа от надробен нахут или фасул се прибавят подправките и една супена лъжица сода бикарбонат (на 1 кг), както и сол на усет. Някъде поставят и пикантен червен пипер. В Ливан към тестото за фалафелите прибавят и варени картофи.

Разбира се, не е нужно да слагате всички истински подправки за фалафели, изключително в случай че не ви харесват, можете да импровизирате по собствен усет, като спазвате главните съставки.

Изследвания, извършени от Националния институт по хранене в Кайро върху известни арабски ястия, удостоверяват, че фалафелът е доста богат на желязо. Ястието фалафел, приготвено от бобови растения и някои типове зеленчуци, поднесено дружно със салата и пшеничен самун, има висока хранителна стойност.

Вижте и някои хрумвания за:

- яхнии с нахут;

- зеленчукови кюфтета;

- картофени кюфтета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР