ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Александър Симов, БСП за ФАКТИ: ДБ правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Демократична България” няма да отиде на срещата си с представители на “БСП за България”, в която трябваше да бъдат разисквани опциите за сформиране на държавно управление с третия мандат. Това стана ясно по-рано през днешния ден. Срещата трябваше да се организира в 10:00 часа още веднъж в днешния ден.

“Рeшихмe, чe oт cрeщa c БCП имa cмиcъл eдвa кoгaтo тe вeчe ca cи ocигурили пoдкрeпaтa нa “Имa тaкъв нaрoд”. На всички ни е ясно, че без поддръжката на Има Такъв Народ няма по какъв начин да се образува правителство”, заместник-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Цецка Бачкова. “Ниe изнaчaлнo имaмe мнoгo ceриoзни чeрвeни линии oтнocнo БCП. Би билo нaиcтинa гoлям кoмпрoмиc oт нaшa cтрaнa, eвeнтуaлнo дa прeocмиcлим тeзи чeрвeни линии. Тoвa oбaчe нe мoжe дa cтaнe нa тoзи eтaп, кoгaтo нaй-гoлямaтa пaртия, oт кoятo зaвиcи упрaвлeниeтo, нe e дaлa мнeниeтo cи”, сподели още Цeцкa Бaчкoвa.

За отхвърли на “Демократична България” да се срещне с Българска социалистическа партия, а още и за упованията на Българска социалистическа партия към възможна поддръжка от “Има подобен народ”, от ФАКТИ разговаряхме с националният представител от парламентарната група на “БСП за България” Александър Симов.

“Смятам, че “Демократична България” вършат стратегическа неточност с това, че не идват на срещата. Мога да се впусна в хиляди рецензии към тях за това, че отводът им от среща демонстрира в действителност, че те не са чак такива борци с модела “Борисов”, за каквито се изкарват. Нека да оставим обаче това настрани - така и така на хората им е писнало от рецензии и обвинявания. Смятам обаче, че това е неточност от чисто стратегическа позиция, тъй като никой не задължаваше “Демократична България”, идвайки, да поддържа концепцията за кабинет. Можеха просто да покажат някакво предпочитание за разговор върху проблемите, които изтезават България през днешния ден . Отказът да приказваш, отводът да споделяш, отводът от такива договаряния, считам, че е тъкмо това, което докара днешната обстановка до такава задънена улица, от която просто не може да се излезе”, разяснява Александър Симов.

“Като политическа партия ние се опитваме да предложим тъкмо това - не някой да чеше своето партийно его, а политическите партии да покажат, че са подготвени да приказват една с друга. Това е пътят, различен път няма. Само разговорът може да избави идващ парламент. Без разговор няма да се получи. Когато ти откажеш да си част от разговора, значи предпочиташ да си част от разделянето , а това към този момент е проблем”, безапелационен беше той.

Симов разяснява още дали възможна поддръжка за държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия въпреки всичко би могла да пристигна от Има Такъв Народ макар предварителните поръчки на Трифонов, че това е няма да се случи. “Това е тематика, по която ми е мъчно да дам прогноза. Позицията на Има Такъв Народ, изразена от водача Слави Трифонов, е, че те няма да поддържат трети мандат. Слави Трифонов направи едно съпоставяне с “като в любовта” - че в любовта не вървяло теб да не те поддържат, пък ти да подкрепяш. Смятам обаче, че това е безусловно погрешно съпоставяне, тъй като тук не приказваме за обич, не приказваме за фамилни връзки. Говорим за нещо друго - до каква степен една партия е в положение да не помни разликите в името на по-големите тематики. По-големите тематики са да предложим някакво решение на проблемите ", сподели той.

" Ако ти откажеш да търсиш такова решение, потвърждавайки, че това е надали не въпрос на обич, съгласно мен това също е стратегически погрешно. Надявам се здравият разсъдък в Има Такъв Народ да надделее, тъй като те държат ключа към съставянето на постоянно държавно управление в границите на този парламент. Ако те трансформират своята позиция, в случай че покажат, че са в положение да разпознаят проблемите, в случай че покажат, че са в положение да създадат компромис, който не би трябвало да е неопределен - това е компромис, с цел да се сформира кабинет единствено в границите на половин година, мисля, че това ще ще бъде единствено потребно за тях”, добави Симов.

Предвид определянето на дейностите на Има Такъв Народ и Демократична България като “стратегически грешки”, на въпроса поправими ли са те, Симов отговори: “Поправими са, в случай че се види, че е допустимо да се образува едно работещо болшинство и в случай че те решат да поддържат един постоянен кабинет. Няма нищо, което ще стане след третите избори, което да не може да стане в този момент, което да не можеше да стане и в 45-тия Парламент ”.

“Рано или късно българските гласоподаватели ще стартират да задават въпроса за какво трябваше да минем през тази въртележка още веднъж и още веднъж, вместо същото да беше направено още след 4 април, с цел да могат нещата да тръгнат. Вместо да се направи компромис, вместо да има съгласие, след 4 април ние живеем в нещо като лунапарк. Постоянно се блъскат някакви колички, въртят се някакви люлки, единствено че огромният проблем е, че времето не стопира - цените скачат, геополитическите проблеми назряват, мигрантска вълна чука на вратата, Covid-кризата наближава. В това време, вместо политическите сили да адресират тези проблеми, те започнаха да се занимават с вътрешнопартийните си буйни, с вътрешнопартийните си връзки. Това не е път за излаз от ситуацията”, приключи Александър Симов от Българска социалистическа партия.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР