ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев за ФАКТИ: Как ще се пребориш с корупцията, докато Гешев и този състав на ВСС стоят на постовете си?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Седем въпроса към Слави Трифонов насочи гражданско съдружие „ БОЕЦ “. „ Въпросите са отправени обществено в обществената мрежа съгласно очевидно желания от господин Трифонов модел за връзка “, показват от „ БОЕЦ “, като споделят, че чакат също толкоз обществени изчерпателни отговори.

Самите въпроси са свързани с позицията на Трифонов по отношение на Иван Гешев, по отношение на лустрацията, по отношение на „ Турски поток “. „ БОЕЦ “ питат Трифонов още за Пеевски, Цацаров, Доган, за членуването му в неправителствени организации, масонски ложи, сдружения, фондации, а също и какво ще направи, в случай че препоръчаното от Има Такъв Народ държавно управление бъде определено без гласовете на Демократична България и ИБГНИ.

Чуват ли управляващите гласa на жителите – по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с ръководителя на „ БОЕЦ “ Георги Георгиев.

„ Зададохме тези въпроси като част от нашите поредни дейности. „ БОЕЦ “ от години и най-активно през последните месеци постановяваме този нов модел на цивилен надзор, на гражданска интензивност, при който жителите би трябвало да имат своята роля, и то очевидна роля във всички процеси. За страдание и след последните избори сякаш политиците още веднъж влязоха в омагьосания кръг на самодостатъчността. Наблюдаваме феномени, които са ни до болежка познати през последните 30 години – партиите и политиците се откъсват от обществото, живеят в някакъв собствен си свят, водят някакви диалози сред тях, само че гласът на жителите бива пренебрегнат “, изясни Георги Георгиев от „ БОЕЦ “.

„ Нито една партия не предложения нито една гражданска организация за диалози във връзка със състав на кабинет, по отношение на цели, с цели. Изведнъж се оказа, че единствено техните цели и цели са значими, а гласът на жителите и задачите, сложени на площада, някак бяха забравени или по насила биваха споменавани, без обаче да влизат директно и непосредствено в дневния ред и в техните поръчки. Затова предходната седмица инициирахме среща в Народното събрание, на която връчихме на депутати от „ ИТН “ и „ Демократична България “ едно мнение за парламентарна самодейност за отстраняването на Гешев. Така върнахме този фокус. Оставките на Борисов и на Гешев, добавяйки Цацаров и Кошлуков, това са съответните цели на митинга от предходната година. На фона на общите приказки за правосъдни промени, за промени в другите сфери, това може би наподобява като фиксация върху съответни персони, само че това в действителност са наложителни стъпки, които ние считаме, че би трябвало да бъдат направени. Това са даже първите стъпки, с цел да може да продължат тези промени “, сподели още Георгиев.

„ Докато Гешев стои на върха на правосъдната система, всеки опит за правосъдна промяна е жертван “, безапелационен е той.

„ Отстраняването на Гешев е допустимо във всеки един миг. Това, че не се е случило досега, демонстрира нашата уязвимост – слабостта към момента на гражданското общество и слабостта на нашите политици да одобряват тази цел като същинска своя цел. Нужно е да се положат координирани старания: и законодателна, и изпълнителна власт, и гражданско общество в синхрон, еднопосочно да водят тази борба. Видяхме, че това е допустимо, когато изпълнителната власт внесе своето предложение във Висш съдебен съвет за отстраняването на Гешев. Тогава и ние, жителите, бяхме пред Висш съдебен съвет, с цел да подкрепим това. В момента ни липсва само парламентарната самодейност, с цел да се включи и тази власт в тази борба. Пак споделям – това не е някаква фиксация върху личността на Иван Гешев. Това е наложителната първа стъпка по пътя на правосъдната промяна “, счита още ръководителят на „ БОЕЦ “.

Разговорът мина към самите въпроси, изпратени от гражданското съдружие към Слави Трифонов. „ Въпросите са ясни, точни и съответни. Проблемът е, че първо, и до момента нямаме отговор – към този момент два дни откогато ги дадохме, и второ – за какво се постанова да задаваме своите въпроси по този метод, вместо ние да бъдем поканени, в случай че имаме някакви въпроси, в случай че имаме някакви оферти, в случай че имаме някакви хрумвания, да бъдат изслушани, да бъдат признати, да се употребява потенциалът на гражданското общество. Това нещо липсва. Този разговор се къса постоянно след изборите. Изведнъж жителите биват превръщани в едни пасивни наблюдаващи, на които се споделя, че оттук насетне от тях нищо не зависи. „ Просто ни гледайте сеира и си трайте! “. Няма по какъв начин да позволим това повече да продължава.

Виждаме неспособността на политиците да вземат решение значими въпроси, виждаме тяхната некадърност да беседват между тях. Ние плащаме цената за всичко това – жителите. Затъват в някакви дребнотемия, в персонални спорове, в спор на равнище персонални обиди и дебелоглав, което няма нищо общо с политиката и с упованията на жителите за една същинска смяна. Всичко това сме го виждали. С какво е по-различно от преди? Виждали сме по какъв начин някой се пъчи и се бие в гърдите: „ Аз съм единственият, мен ме е избрал народът, единствено аз мога да предлагам “, сподели Георги Георгиев.

В подтекста на срещите сред представители на цивилен организации и политически партии, които не се организират, попитахме Георгиев за какво представители на „ БОЕЦ “ в никакъв случай не са гостували в 7/8 TV, защото това е показателно. „ Това е тяхно решение. „ БОЕЦ “ в никакъв случай не сме упорствали, която и да е медия да ни кани или да ни отразява. Ние имаме своята естрада и популярност Богу нашият глас се чува. Наистина е реалност обаче, че осем години, откогато „ БОЕЦ “ съществува, наш представител не е бил в „ Шоуто на Слави “. Това е реалност. Миналата година по време на митингите телевизия 7/8, за разлика от партията 7/8 (б.р. „ ИТН “) беше на митингите и ги отразяваше. Дори тогава обаче нито един представител на „ БОЕЦ “ не беше поканен, макар че като организация ние бяхме едни от уредниците на митингите – както в последните години, по този начин и предишното лято, в това число блокадата на „ Орлов мост “ и доста други акции. Всеки самичък да прави заключения “.

Разговорът мина към модела на цивилен надзор, който „ БОЕЦ “ желае да наложи. „ Диалогът сред партиите и политиците след изборите с жителите, това би трябвало да се промени. Този модел на цивилен надзор, който ние постановяваме, има за цел тъкмо това. Тук не става въпрос да се трансформираме в критикари, които да скачат против всичко. Точно противоположното. Гражданското общество и „ БОЕЦ “ като представители на това общество приветстваме, ще поддържаме – и то интензивно, всяка добра стъпка, която считаме за такава и ще подлагаме на критика, ще се противопоставяме против всяка неверна. Това е верният модел и сме го правили досега.

Поздравихме да вземем за пример министър Стоилов за неговото решение да внесе във Висш съдебен съвет предлагането за отстраняването на Гешев. Лично аз не съм вярвал, че ще стигна до такава степен да приветствам Янаки Стоилов за каквото и да е било. Но това искане е реалност. За да бъдем справедливи, ние го поздравихме. Поздравихме също депутатите от „ ИТН “ и „ Демократична България “, които ни посрещнаха в Народното събрание и одобриха нашето мнение за отстраняването на Гешев. Засега обаче нищо не е последвало и по тази причина в този момент обръщаме страницата и започваме с рецензиите, с натиска, с цел да се направи идната стъпка “, сподели Георги Георгиев.

Той разяснява и обстановката към предлагането на състав за кабинет: „ Виждаме какъв безпорядък е с предлагането за министър-предстател и състав на кабинет. Отстрани за нас, жителите, всичко това наподобява като мятане на някакви хора на правилото „ проба-грешка “, този става, оня не, на този ще му изровят нещо, ще го оплюят, ще го сменим, на другия още не са му намерили нищо – ще остане. Не смятам това за задоволително съществено на фона на огромната борба. Всеки един от тези хора, които ще влязат в държавното управление като министри, би трябвало да води борбата против мафията и корупцията. Тези хора би трябвало освен да бъдат способни в поверения им сектор, само че би трябвало да имат и воля, мощ, би трябвало да имат задоволително резистентност, с цел да устоят на ударите, които ще последват, с цел да могат да прекарат тази борба и да я доведат до край. Не виждам това нещо. Всичко това се трансформира в една борба за властта като самоцел. Тоест като че ли тези хора не са изпратени, с цел да свършат огромната работа – да се преборят с мафията и корупцията, а просто с цел да вземат властта. Не по тази причина бяхме на площадите “.

„ Виждаме, че се взират в елементи, които са разследване, а не решение на казуса “,смята Георгиев. „ Индексацията на пенсиите да вземем за пример. Чудесно! Това е належащо и наложително, само че по какъв начин ще индексираш пенсиите и от кое място ще намериш пари, преди да си се преборил с корупцията? А по какъв начин ще се пребориш с корупцията, до момента в който Гешев и този състав на Висшия правосъден съвет стоят на своите постове, а правосъдната промяна буксува? “, даде образец той.

„ Има една поредност на стъпките, които би трябвало да бъдат извървени – и то в точния ред, с цел да можем да реализираме действителния резултат. Сега виждаме, че всички, сякаш съзнавайки, че идват нови предварителни избори, влязоха в този избирателен режим да се хвърлят такива популистки цели, хрумвания, оферти, които нямат връзка с действителността сега. Това са идващите стъпки. Големите ясни цели, които жителите поставяхме на площадите през миналите месеци и години – първо те би трябвало да бъдат направени “, безапелационен е Георги Георгиев.

На въпроса позитивно ли е това, че след публичен напън от Има Такъв Народ първо отдръпнаха целия си проектокабинет, а през днешния ден се отдръпна и съответен министър, той отговори: „ Натискът беше една същинска гражданска реакция, която имаше своите ясни и точни причини – както против Николай Василев, по този начин и против Петър Илиев и Момчил Иванов.

Тук не става дума за някакво обикновено хейтърство – тези не ги харесваме, тъй като не ги познаваме. Тук имаше ясни причини за какво това е по този начин. Гражданите, в това число и „ БОЕЦ “, не приехме аргументирано кандидатурата на Николай Василев, имахме нашите ясни и точни причини за какво не одобряваме и Петър Илиев първо като министър-председател, по-късно като министър на вътрешните работи, също и за какво не одобряваме Момчил Иванов за министър на правораздаването. Това е чиста гражданска реакция – аргументирана, остра, твърда и поредна. Резултатът са тези отстъпки, които се направиха. До един миг те можеха да бъдат признати като диалогичност. След това обаче всичко се трансформира в един безпорядък “.

„ Задаваме си въпроса, в случай че не беше тази гражданска реакция и този претендент за министър на правораздаването беше станал подобен, по какъв начин щеше да устои на цялата мръсотия и всички удари, които щяха да се изсипят върху него, откакто не съумя да устои едни 48 часа в този момент. Същият въпрос си задаваме и за всички останали. Затова „ БОЕЦ “ зададохме някакви критерии, най-общо казано, тъй като ние условия не слагаме никому. Поставихме обаче критерии тези лица да са нови за политиката, само че не безусловно непознати хора, които в никакъв случай не са били цивилен дейни. Такъв е този претендент за министър на правораздаването (б.р. Момчил Иванов). Ние в никакъв случай не сме чули от този човек позиция по отношение на правосъдната промяна, ролята на Гешев, мястото на прокуратурата в правосъдната система и така нататък Да, значимо е да са нови за политиката, само че в това време да са задоволително разпознаваеми хора, които да могат да обединят съпротивителните сили против мафията и да са потвърдени бойци.

Дадохме образец - като наш претендент за министър председател, с Лозан Панов. Една персона, която би била нова за политиката, само че в това време е задоволително различим човек с потвърдени качества да устоява против ударите на мафията, да бъде пореден в своите борби и дейности по отстояване на независимостта на правосъдната система, с ясна визия за правосъдна промяна и така нататък По същия метод попитахме за Министерство на вътрешните работи за какво да вземем за пример не е следовател Бойко Атанасов. Ето образци за хора, които са потвърдени бойци, които са потвърдили през годините, че имат кураж и воля да се изправят против мафията. Те биха били нови за политиката, само че са и задоволително разпознаваеми лица, с цел да не би трябвало да си задаваме още веднъж баналния въпрос „ кой го предложи този или оня “, сподели още ръководителят на „ БОЕЦ “.

В края на диалога Георги Георгиев разгласи, че по-късно през днешния ден следва „ БОЕЦ “ да разгласява своята позиция за оферти от Има Такъв Народ кабинет. Въпросната позиция ще е налична в уеб страницата на гражданското съдружие и в страницата им във Фейсбук.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР