ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стела Николова, ДБ за ФАКТИ: ИТН очевидно смятат, че политическите правила не важат за тях

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера от парламентарна естрада ръководителят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов разгласи от името на групата, че са нужни гаранции от страна на „ ИТН “, че Движение за права и свободи и ГЕРБ ще бъдат държани надалеч от властта в едно вероятно постоянно държавно управление. Това беше сложено в подтекста на обстоятелството, че „ ИТН “ поканиха на експертните диалози всички парламентарни групи, като се изключи ГЕРБ, само че в това число Движението за права и свободи. Иванов акцентира значимостта на това „ персоналният състав на кабинета да бъде селекциониран доста деликатно от хора, които притеглят доверие, само че не повдигат въпроси ". Той даде образец със служебните министри Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков, „ които могат да допринесат с голямо доверие към състава на едно бъдещо държавно управление “.

Последва декларация от страна на „ ИТН “, изчетена от Тошко Йорданов по-рано през днешния ден. „ Вчера от трибуната на Народното събрание Христо Иванов прочете декларация. В нея имаше упоритости за интервенция в бъдещия Министерски съвет и постовете. 4 дни преди тази декларация политическото управление на двете партии се срещнаха. Там обявиха, че нямат искания за личностите. Не знаем какво се е случило за 4 дни, само че тази позиция е изменена. Той уточни съответни персони - министри от служебния кабинет - Кирил Петков, Николай Денков, Асен Василев. Според нас човек, откраднал интелектуална благосъстоятелност - Асен Василев, не трябва да бъде министър “, бяха думите му.

За коментар върху тази реакция от страна на „ ИТН “, от ФАКТИ разговаряхме с народния представител от парламентарната група на „ Демократична България “ Стела Николова.

Разговорът обаче стартира отдалеко – от думите на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, изречени от парламентарната естрада в отговор на декларацията на „ Демократична България “. „ Морална бездна “ той счита, че има сред Движение за права и свободи и Демократична България. Тези съответни думи провокираха ръкопляскане от депутатите от Демократична България. „ Абсолютно сме съгласни с господин Карадайъ – в действителност има морална бездна. Но тя не е в интерес на Движение за права и свободи “, разяснява Стела Николова.

„ Г-н Карадайъ вади една и съща тирада всякога, когато „ Демократична България “ ги споменем като токсични или кажем, че наложително би трябвало да останат „ на диета “ от властта. Движение за права и свободи не проумяват, че няма по какъв начин да измият лицето си и че никой не може да не помни нито присъединяване им в Тройната коалиция, нито палата на господин Доган в „ Росенец “ и продължаващите опити този дворец да бъде легализиран, нито придобиването на Топлоелектрическа централа „ Варна “ и така нататък Няма какво да разясняваме какви са Движение за права и свободи, нито пък какво е тяхното въздействие в правосъдната система, нито това по какъв начин господин Пеевски беше конфигуриран като ръководител на ДАНС. Никой от българските жители не е не запомнил всичко това “, безапелационна беше тя.

Стела Николова акцентира, че „, не могат да отмият.

Разговорът мина към реакцията на „ ИТН “ към декларацията, която „ Демократична България “ направи през вчерашния ден.

„ Във вчерашната декларация на „ Демократична България “ ние извънредно добросърдечно, с внимание, се опитахме да кажем на господата от „ ИТН “, че това, което се прави досега и те одобряват за договаряния, не са договаряния. Това са диалози като сред сватове, които не са виждали децата, само че изясняват, че те децата обичат мусака. Следва репликата, че те децата обичат кюфтета. Едното дете обича кюфтета, и другото обича кюфтета. Едното обича мусака, и другото също. Това да продължаваме да изреждаме всички вероятни ястия, няма да докара до някакво съглашение, което е обикновено да съществува, в случай че някой желае поддръжка “, разяснява Стела Николова.

„ Господата от „ ИТН “ явно считат, че политическите правила не важат за тях. Тези правила са такива – има писани, има и неписани. Няма по какъв начин да се случи поддръжка от някого безапелационно “, сподели още тя.

„ Ние не сме имали искания за постове. Не сме предложили министрите, а казахме, че служебните имат положително публично доверие и такива хора би трябвало да намерят място в идващия кабинет – хора, в които обществото има доверие. Г-н Иванов през вчерашния ден акцентира, че хората, които имат публично доверие са тези трима министри от служебния кабинет. Те имат това доверие, тъй като се видя тяхната работа. Това, което господин Иванов сподели е, че от „ ИТН “ биха могли да се възползват от този голям рейтинг и доверие, което имат тези трима служебни министри. Г-н Иванов не се е опитвал да кадрува, той просто направи предложение. Господата от „ ИТН “ обаче очевидно нямат предпочитание да споделят на това равнище . Още повече, че днешната декларация, която изчетоха от трибуната на Народното събрание, демонстрира единствено, че те се престориха на неразбрали това, което ние им споделяме. Те прелестно го схващат, само че им е доста по-удобно да се вършат на неразбрали. Няма по какъв начин „ Демократична България “ да поддържа кабинет, който е подкрепян и от Движение за права и свободи “, изясни националният представител.

„ И в сегашното служебно държавно управление има министри, които способстват за това Движение за права и свободи и кръговете на Движение за права и свободи да не бъдат неовластени. Мога особено да загатна министъра на превоза (б.р. Георги Тодоров), който на следващия ден чакам с неспокойствие на парламентарен надзор. В Пристанище „ Варна “ се чакат съкращения без никакво пояснение към хората и никаква самооценка от страна на сегашното управление, макар множеството митинги и писма. Включително и аз съм подавала сигнал до сегашния министър, към момента като жител преди да бъде определена за депутат в 46-тото Народно заседание, и той изрично отхвърли даже да ми отговори. Това не е обикновено, в случай, че служебният кабинет пристигна със поръчката, че стопира всевъзможни благоприятни условия за продължение на разграбването и унищожаването на държавни предприятия. Пристанище „ Варна “ дава работа на 1500 души. Във Варна няма доста благоприятни условия за работа, изключително на тези тясно профилирани хора “, сподели още Стела Николова.

Няма по какъв начин да се съгласим с „ ИТН “, които без да декларират какъв ще е съставът на кабинета, желаят да беседват с нас какъв брой обичаме мусака. Ние обичаме мусака, само че желаеме да знаем кой ще подготвя тази мусака, тъй като е значим готвачът “, счита още тя.

„ ИТН “ би трябвало да се научат, че има писани и неписани правила. Те не основават тези правила. Не може да не се преценяват с тях единствено тъй като са първа политическа мощ. Моралът не го носят единствено те. Особено когато договарят с Движение за права и свободи “, приключи националният представител.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР