ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Богдан Милчев за ФАКТИ: Политическата нестабилност има пряко отношение към пътната безопасност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано през днешния ден Институтът за пътна сигурност разгласява собствен разбор по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България в частта “Безопасност на придвижването по пътищата”.

„ Констатациите са, че е налице цялостната липса на експертиза в Държавната организация „ Безопасност за придвижването по пътищата “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ във връзка с пътната сигурност и устойчивото ръководство на пътната инфраструктура. В резултат в националния проект няма самостоятелен обособен раздел, който да третира тези въпроси и да даде цялостни ограничения за възстановяване на пътната сигурност, посредством внедряване на Интелигентни транспортни системи (ИТС) “, пишат от ИПБ.

„ Единствено на тези сектори от пътищата, които се построяват с европейско финансиране, се слага условие за създаване на съответните подсистеми на ИТС. За страдание АПИ възнамерява неприятно построяването на тези системи заради липса на експертиза и доста постоянно значими съставни елементи липсват “, считат още специалистите от Института.

За да приказваме по тематиката, предвид на тежките пътнотранспортни катастрофи с голям брой жертви, които следим в последните дни у нас, от ФАКТИ разговаряхме в ръководителя на Управителния съвет на Института за пътна сигурност инж. доктор Богдан Милчев.

„ В пътната сигурност има една причинност – постоянно, безусловно постоянно когато има политическа неустойчивост, държавните специалисти абдикират от своята активност. Те се снишават и чакат да видят кой ще ръководи и каква посока ще им даде ръководството. В тази връзка, напълно естествено е от началото на май месец до момента да имаме към 40% увеличение на жертвите по отношение на предходната година. Това приказва, че политическата неустойчивост има директно отношение към пътната сигурност. За мен е необяснимо за какво служебното държавно управление подценява този проблем. Няма никаква реакция от негова страна, макар че сме дали на министъра на районното развиване 11 отчета с проблеми, свързани с пътната сигурност. Тези отчети са направени от интернационалните специалисти “, разяснява Богдан Милчев. Той разясни, че въпросните отчети съдържат оценка на риска на българсктие пътища. ОТ ФАКТИ сме ви запознавали в детайли с констатациите в тях в. Милчев сподели още, че отчетите нямат орис, останали са „ просто в чекмеджетата “.

„ Според мен потребителите на транспортната система сме извънредно отговорни за това, което се случва, за какво сме приели, че нашето държание на пътя зависи единствено от нас. Липсата на информация на пътя, неналичието на интелигентни трафик системи основава опция водачите в България да карат извънредно неориентирани, неосведомени какво се случва на пътя. Разбира се, фактор е още имитацията на надзор. Контролът, който се реализира от Министерство на вътрешните работи, е надзор от руско време. Отдавна в целия свят контролът е така наречен динамичен надзор – управление на придвижването с придвижване. Не може да стоим на една точка, когато има толкоз доста приложения, които посочват къде са камерите и служителите на реда, с цел да понижат водачите, а по-късно да продължат да карат по същия метод “, сподели още той.

В диалога беше наранена и тематиката за потреблението на технологиите в контрола на придвижването. Пример от Полша е. „ Ако по една автомагистрала сложим десетина дрона, ние ще имаме непрекъснат надзор, а всички водачи, които карат нападателно, ще може да бъдат изваждани от пътя. Това са модерни подходи. Имайте поради още, че контролът на придвижването с дронове е доста по-евтин от контрола с коли и мотори “, разяснява Милчев.

„ За страдание в Плана за възобновяване и резистентност, който ни се предлага, в частта „ Безопасност на придвижване по пътищата “ ние не виждаме сходно мислене от държавните специалисти. Те за следващ път се провалят. Мисленето там е, че би трябвало да се харчат пари, да има публични поръчки, да се строят пътища. По калкулации на Института за пътна сигурност имаме над 11 хиляди километра пътища, които не дават отговор на условията за сигурност и би трябвало да бъдат ремонтирани. Няма да можем да ги оправим още 10 години. Онова, което желаеме обаче, е в този момент, още през днешния ден, да влияем на водачите. Това може да стане единствено посредством интелигентните транспортни системи, които от дълго време са внедрени в целия свят “, сподели още той.

„ Два месеца и половина Държавната организация „ Безопасност на придвижване по пътищата “ я няма. Ако се опитате да се свържете с нейния началник, ще ви кажат, че сега е в отпуск. По същия метод са и „ Пътна полиция “, няма ги. По същия метод и АПИ – поставят шеф, който би трябвало да има визия, само че той не знае къде се намира и до момента в който разбере това, те го махат. Единственото нещо, с което се занимават, е да търсят къде са парите. Не, че не е значимо, само че без да има ясна визия и политика за поредност в дейностите, не помръдваме.

В пътната сигурност нещата се случват с струпване. Те не могат да се случат от през днешния ден за на следващия ден. Това, което виждаме сега – тази пандемия от произшествия, е резултат точно на бездействието на институциите. Още преди служебното държавно управление, предходното постоянно държавно управление нямаше действителна активност в пътната сигурност. Доказателство за моите думи е, че повече от пет години те не съумяха да основат ново съответно законодателство, което в действителност да отговори на потребностите за сигурност към днешна дата. Имам поради нов Закон за придвижването по пътищата. Говорим за това от години “, счита още Милчев.

Богдан Милчев разяснява волята на 46-тото Народно заседание по въпроса с нов Закон за придвижването по пътищата: „ За да стане този закон приоритет на някого, би трябвало да се случи злополука като тази в Своге. Толкова тъпо и неуместно звучи това. Тези хората се сещат за пътната сигурност, когато някой като Милен Цветков загине по този безразсъден метод или когато стане тежка злополука като тази в Своге. Аз не желая да бъде неприятен оракул, само че в случай че бездействието на институциите продължава, ние ще бъдем очевидци на сходни събития. Този път отговорността ще бъде на всички тях “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР