ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

COVID-19: Ваксинацията в България е пред провал

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Както предвиждах, имунизацията против ковид в България към този момент не е медицински и логистичен, а социално-психологически проблем. Вече има задоволително ваксини, само че броят на поставените дози за ден стига връхна точка на 13 май и оттогава непрекъснато понижава. До в този момент изцяло имунизирани са 7,8% от българите, а отчасти - още 3,6%. Или общо с най-малко една доза - 11,4%. В множеството страни от Европейски Съюз този % е към и над 40. Моята прогноза е, че България в никакъв случай няма да доближи даже и равнището от една трета имунизирани жители. Това разяснява във " Facebook " Пламен Димитров Петров.

Първата причина за този неуспех е съвсем цялостната липса на рекламна и маркетингова акция за имунизациите. В Ню Йорк, да вземем за пример разиграват лотария измежду имунизираните младежи и на 50 от тях им заплащат цялостната 4-годишна такса за лицей. А на имунизираните в мобилни пунктове дават безвъзмездна седмична карта за метро. А в България има единствено някакви къси рекламни послания по Българска национална телевизия и поток от подправени вести от анонимни уеб сайтове вид " помийни ями " и във Facebook.
 COVID-19: Ваксинацията в България е пред неуспех

По-фундаменталната причина за дребния брой имунизации обаче е в това, че българите са най-консервативните, най-наивните, най-недоверчивите, най-слабо образованите, най-податливите на подправени вести, най-безотговорните или систематизирано - най-задръстените жители на Европейския съюз.

Някои мислят, че темпът на имунизация в България ще се форсира по чисто прагматични аргументи - нуждата от гладко пътешестване в чужбина. Според мен това не е тъкмо по този начин - най-малко половината българи в никакъв случай не са ходили в чужбина през последните десетина години и нямат желание да го вършат.

Въвеждането на наложителна имунизация не е допустимо, а от държавното управление не можем да чакаме чудеса във връзка с рекламната акция, тъй че единствената дребна стъпка, която може да се направи, е най-малко неимунизираните да си заплащат болничното лекуване от ковид. Но нямам доверие и това да се случи - въпреки всичко политиците се нуждаят от гласове, а неимунизираните гласоподаватели са повече от имунизираните.

* Заглавието е на ФАКТИ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР