ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Този закон е писан от хора, които не искат бежанци в Швеция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През последните години Швеция стегна съществено миграционната си политика, само че въпреки всичко искаше да даде известни благоприятни условия на младите бежанци без родители. През 2018 година бе признат така наречен Гимназиален закон, който даде правото на въпросната група мигранти да завършат учебно заведение в Швеция, даже и в случай че им е било отказано леговище. В закона се споделя, че те получават право да останат в страната, само че единствено в случай че след завършването на професионалното си образование си намерят непрекъсната работа за най-малко две години. За търсенето на работа обаче им бе провиснал прекомерно къс период: единствено 6 месеца.

" Този закон е просто ужасяващ "

Мохамед е един от тези общо 6300 млади бежанци, които по силата на този закон към момента имат право на престой в Швеция. Той е на 21 години, посещава гимназия и през лятото ще приключи професионалното си образование по електротехника и енергетика. " Вече аплайвах за работа в най-различни компании и магазини. Някои дадоха отговор, че сега не търсят чиновници, а други - че им трябват хора с по-голям опит. Повечето обаче въобще не ми дадоха отговор ", споделя той.

Младият афганистанец не разполага с доста време. Ако не успее да си откри непрекъсната работа до половин година откакто приключи професионалната подготовка, ще е заставен да се върне назад в родината си. А пандемията от ковид мощно затруднява търсенето на работа. Броят на безработните младежи в Швеция е повишен изключително мощно. Помощ при търсенето на работа Мохамед получава от едно съдружие в Йостерзунд, където живее. " Гимназиалният закон е просто ужасяващ. Писан е от човек, който няма никаква визия от шведския пазар на труда, или пък от хора, които не желаят тези младежи да остават в Швеция ", споделя Аня Елиасон, която работи в сдружението на доброволни начала.

" Почти никой в тази страна не може бързо да си откри щатно място и то непрекъснато. Този закон би трябвало да бъде анулиран, тъй като единствено удължава мъката, преди дефинитивно да изхвърли хората от страната ", споделя Елиасон. Вече от месеци Законът за гимназиалното обучение е обект на разногласия сред партиите в шведския парламент. Правителството на премиера Стефан Льофвен в началото внесе предложение за смяна, предвиждащо срокът за търсене на работа да се удължи от 6 на 12 месеца, предвид на сложната обстановка, провокирана от пандемията. Мнозинството в Народното събрание обаче отхвърли това предложение. Консерваторите сметнаха, че не трябва в миграционното законодателство непрекъснато да се вършат промени, като се вмъкват изключения за разнообразни групи хора.

Какво се случва с екстрадираните?

Сдружението " I do " оказва помощ на млади непридружени бежанци освен в Йостерзунд и района, само че и в Кабул. Защото доста от тези, които са изгубили правото на леговище в Швеция, биват връщани точно там. Сред тях има и младежи като Хамид, който е напуснал Афганистан като четиригодишен. След като го екстрадирали от Швеция, той и различен някогашен емигрант основали в Кабул мрежа, оказваща помощ на върнатите им сънародници. Те оказват помощ в търсенето на жилище, обезпечават при потребност диалози с психолог и оказват всякаква друга практическа помощ.

Мохамед от Йостерзунд също би могъл да се обърне за помощ към тази мрежа, само че за него това е последната опция. Младият афганистанец желае да остане в Швеция и по тази причина продължава интензивно да си търси работа. Висящото му състояние на емигрант обаче го унищожава душевен. Казва, че дълго не би могъл да издържи на това напрежение. " Ако би трябвало още дълго да пребивавам по този метод, ще е просто един безкраен призрачен сън. Всяка секунда мисълта ми е заета с това какво ще се случи, в случай че не си намеря работа. " Така нареченият Гимназиален закон е в действие единствено до края на месец юни. Скоро ще стане ясно по кой път ще тръгне шведската миграционна политика.

Автор: Софи Донгес
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР