ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да бъдат довършени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Проведените през вчерашния ден избори обещаваха да бъдат забавни и в последна сметка в действителност бяха такива. Да, правилно е, че резултатите към момента не са дефинитивни, само че съвсем всичко е ясно. Единствените алтернативи са дали " Демократична България " ще устои преднината си пред Движение за права и свободи и ще стане 4-та политическа мощ и това дали псевдонационалистите от Вътрешна македонска революционна организация, наричани в обществените мрежи и МВРО - заради това, че водачът им е служил на комунистическата Държавна сигурност, ще се промъкнат в Народното събрание. Засега по-скоро не влизат, което е прелестна вест за българския парламентаризъм.

Победата на ГЕРБ не е непредвидена. Държавната администрация е елементарно контролируема и до някакъв избран миг ще е вярна, а по места из провинцията доста хора са подвластни от ръководещата съвсем цяло десетилетия партия. Общините, които владеят са пребогато, там свободната воля е необичайност. Вчера, в хода на изборния ден, един доста безценен за мен човек ми обрисува феодалната картинка в един от градовете, намиращ се наоколо до София. Подчинени хора с празни погледи и клиенти. Но краят на това се вижда. ГЕРБ ще завърши като Национална движение „Симеон Втори", явно малко по-бавно.

Разбира се, има и наивници, които гласоподават за ГЕРБ, смятайки, че това е спасението от Българска социалистическа партия. А то освен че не е, само че е и по-кофти вид на комуняги с власт. Все отново приказваме за хора, които са били обслужващ личен състав, втори и трети ешелон в Българска комунистическа партия.

" ИТН " несъмнено изненада. Всички чакаха партията на Слави Трифонов да влезе в Народното събрание, само че не и да е втора политическа мощ. Какво обаче те ще предложат оттук насетне и дали ще оправдаят доверието на стотиците хиляди българи, дали своят вот за тях, следва да забележим.

Провалът на Българска социалистическа партия и е неочакван, и не напълно. Нищо не е в положение да изтрие загатна за тежките вреди, които е нанесла тази партия на България. Тя вреди на страната ни даже единствено със съществуването си в този вид. Докато не се разформирова и преоснове я чака точно това - стопяване.

Корнелия Нинова и социалистите (условно казано " социалисти " ) към нея евентуално са си мислили, че хората по някакъв метод по дифолт ще ги припознаят като опция на ГЕРБ и не си даваха доста напън в акцията. A и по какъв начин да си дадат, когато голям брой младежи се отвращават, единствено когато чуят името на тази партия. Българска социалистическа партия работи най-вече с хора, живели в соца. И резултатът е налице. Той също е прелестна вест за българския парламентаризъм.

" Демократична България " е втората приятна изненада. За това политическо обединяване, сходно на " ИТН ", също беше съвсем ясно, че ще влезе в Парламента, само че не и че изцяло ще реализира този мощен резултат от към 10%. Политическото обединяване завоюва конкуренцията в София и зае втора позиция измежду гласувалите българи в чужбина. Изключително и единствено от хората в обединяването си зависи дали ще съумеят да надградят представянето си и да се борят за същинското чело в българската политика.

Движение за права и свободи ерозира. Това е повече от явно и за това най-значима роля има точно " Демократична България ". Разбира се, поради акциите на Росенец. От опозиционните партии зависи дали ще съумеят да задълбочат ерозията в партията на " Проклятието на България ", по Иван Костов.

" Изправи се! Мутри вън! " влиза в Народното събрание с предстоящо по-нисък % от " Демократична България " и " ИТН ", като точно поради него те са още по-длъжни да не разочароват гласоподавателите си, да бъдат поредни и кардинални, с което да им се отблагодарят за доверието и да си основат условия за разширение на поддръжката към тях.

А какво да чакаме оттук насетне...

Късно нощес уплашеният и поради това поучителен и нападателен Борисов хвърли въдицата за улов на лакоми претенденти за популярност от всички партии, които се обрисува да влязат 45-ото Народно заседание. Гербер №1 на нацията в съвсем прав текст предложи експертно държавно управление. Иска да печели време и да отсрочи възможни следствия на ръководствата му. Може би в това число и кошмарното ръководство на пандемията. А и освен на ръководствата. Нали не сте не запомнили за едни пачки, кюлчета злато и скандализиращи естествения човек записи?

Корнелия Нинова към този момент отхвърли опцията за каквото и да е държавно управление с ГЕРБ и колкото и нездравословна да е по принцип социалистическата партия, този път наподобява, че ще постъпи както би трябвало.

ГЕРБ и Движение за права и свободи не могат да създадат нищо сами. Нямаше да могат да създадат даже и Вътрешна македонска революционна организация да бяха влезели в 45-ия Парламент. В този ред на мисли става доста значимо " ИТН " и " Демократична България " да не се поддадат на изкушението да вземат участие в държавно управление с ГЕРБ, Движение за права и свободи или пък Българска социалистическа партия. За първите това е по-скоро невероятно, тъй като ще е техният политически край, само че хората на Слави Трифонов са загадка. Във всеки случай, в случай че някоя от двете по-големи опозиционни партии продаде мача, това ще е доста противен сърпрайз, който ще обезсмисли всичко случило се от протестното лято на 2020 година до момента.

Правителство на опозиционните субекти - " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън! ", подкрепено от някоя от партиите на статуквото (ГЕРБ, Българска социалистическа партия или ДПС), също не е добър вид. Това ще е безусловно падение, което нищо чудно скоро да ни докара ГЕРБ още веднъж на власт. Да си подвластен от статуквен състезател не е добра концепция, носи и негативи, що се касае до настроенията при симпатизантите ти. Освен това, живеем във време, в което хората надали ще проявят съществено самообладание, единствено тъй като някой вероятно има положителни планове. За промени е належащо устойчиво парламентарно болшинство, изключително и поради обстоятелството, че ще се наложат и някои конституционни промени, с цел да бъдат извършени радикални лустрация и правосъдна промяна.

Най-доброто следизборно решение за страната ни е служебно държавно управление и нови избори, дружно с президентските през есента. Това е рецептата за още по-силно намаляване и довършването в политически смисъл на партиите на нездравословното за България статукво - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Представете си го като боксов мач, в който вашият любимец е раздрусал съществено противника си, само че към момента не го е нокаутирал. В политически смисъл това значи откриване на възможни далавери на в този момент ръководещите (чрез служебно правителство) и почтени избори до дупка, до цялостно изчистване на шлаката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР