ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как тази държава се превърна в оазис по време на пандемията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Пиер, млад французин, живеещ в Ню Йорк, няма подозрения, когато избира къде да пътува, с цел да прекара няколко дни на отмора предишния ноември. “Реших да отида в Мексико, тъй като не се изискват проби за COVID-19 на влизане. Искахме да отидем на островите Търкс и Кайкос, само че имаше доста ограничавания. Така че, макар че Мексико не беше първата ни опция, взехме решение да разчитаме на спокойствие”, споделя той, написа организация БГНЕС.

Подобно на него, хиляди задгранични туристи, изключително от Съединени американски щати, виждат в Мексико един тип оазис за пътешестване в пандемията, с помощта на съвсем несъществуващи ограничавания за влизане по въздух. Мексиканското държавно управление, което е получило доста въпроси за тази съвсем невиждана позиция в света, упорства, че ограничението на влизането на туристи няма явен резултат върху намаляването на броя на инфекциите в страна, която (по последни данни) има близо 180 000 смъртни случая от COVID-19. Това, за което тази тактика е помогнало обаче, е, че един от главните източници на приход в Мексико е съумял да преживее пандемията малко по-добре, в сравнение с в други страни, където туризмът е съвсем безусловно смачкан от вируса. Световната туристическа организация назова 2020 година “най-лошата година в историята на туризма” в света, с един милиард по-малко интернационалните пристигания и понижение от 74% спрямо 2019 година

Но в Мексико, при неналичието на данни за края на годината, последните оценки от Министерство на туризма (Sectur) и Националния туристически бизнес съвет дефинират този спад в страната на “само” 44% или 45%. Според Sectur в действителност, това по-ниско влияние би означавало, че Мексико ще се издигне от седмо на трето място в листата на страните, които одобряват най-вече интернационалните туристи. Мексиканският министър на туризма Мигел Торуко даде да се разбере, че това усъвършенстване е нещо „ конюнктурно “ и вероятно „ краткотрайно “, до момента в който резултатите на COVID-19 в туризма се приспособяват към новата норма в бъдеще. Но по отношение на главната причина, заради която Мексико съумя да избави туристическата злополука по-добре от другите съперници, наподобява няма подозрение.

„ Очевидно е, че един от главните фактори, заради които Мексико е напреднала в тази ранглиста, е, че управляващите поддържат открити пространства, с изключение на обстоятелството, че явно има туристически атракции, които ни вършат измежду най-посещаваните в света “, споделя пред Би Би Си Мундо Густаво Армента, шеф по връзките на Sectur. “Ако добавите към това обстоятелството, че други конкуриращи се страни като тези от Карибите в действителност са затворили небето и са сложили ограничавания, явно те са фактори, които са предизвикали този туризъм да бъде ориентиран към Мексик”, прибавя той. „ Разбира се, дребното ограничавания за пътешестване, свързани с COVID-19 повлияха на интернационалния туризъм в Мексико “, склонен е Стивън Макгиливрей, началник на маркетинга на Travel Leaders Group, една от най-големите компании за туристически организации в Съединени американски щати и Канада. По-голямата част от задграничните идващи със аероплан в Мексико през 2020 година не престават да идват точно от тези две страни: 65% от общия брой са от Съединени американски щати и 12,3% от Канада, съгласно Sectur.

„ Много от най-търсените дестинации от американски и канадски туристи са градове в Мексико като Канкун, Ривиера Мая / Плая дел Кармен / Тулум, Лос Кабос и Пуерто Валярта “, удостовери пред Би Би Си Мундо и онлайн туристическата организация „ Expedia “ в Мексико. Зак Рабинор, президент на компанията за първокласен туризъм „ Journey Mexico “, показва, че макар че нейната интензивност е спаднала с 51% спрямо 2019 година, обстановката в страната е могла да бъде и по-лоша. “Посещенията в Мексико се повлияха от рестриктивните мерки в други географски ширини. Тук бизнесът в никакъв случай не спря изцяло и през 2020 година имаше въздушни услуги от главните градове на Северна Америка,” споделя той пред Би Би Си Мундо. За разлика от обстановката в Мексико, организациите цитират известни дестинации в Европа като Италия, Испания или Англия като някои от тези, които са отбелязали максимален спад измежду клиентите си заради ограничавания на пътуванията и затварянето на границите им. В Латинска Америка места с огромни туристически загуби бяха „ Пуерто Рико, Перу и основно Бразилия, мощно наранени от бразилския вариант на вируса, който накара огромните емитери от техния туризъм да пресечен връзките си “, споделя ръководителят на Конфедерацията на туристическите организации на Латинска Америка (Cotal), Гилермо Шнайдер.

Стратегията на Мексико да държи небето си отворено през цялата пандемия е сложена под въпрос от началото на рецесията. Въпреки че сухопътната му граница със Съединени американски щати е затворена за несъществени пътувания като туризъм, летищата му в никакъв случай не са затваряни. Пътуващите, идващи в страната, са помолени единствено да попълнят здравна форма и се мери температурата им. И макар че по-голямата част от страните, които отваряха още веднъж границите си, се нуждаят от негативни проби за COVID-19 или наложителна карантина преди да се позволи влизане на всички пасажери или от избрани националности, политиката на Мексико остана непроменена. Според картата на разпоредбите за пътешестване за COVID-19 на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), Мексико е една от дребното страни в света, класифицирани като “неограничаващи”, дружно с други като Афганистан или Северна Македония. В Америка Мексико е единствената страна с такива отпуснати ограничавания. Коста Рика, която живее най-вече от туризъм, също не изисква доказателство за COVID-19, само че изисква здравна застраховка за чужденци, която покрива разноските за лекуване, в случай че заболяването е заразна и настаняване при положение на карантина.

Но Хуго Лопес-Гател, заместник-министър на опазването на здравето в Мексико и очевидно лице на държавното управление в лицето на пандемията, още веднъж изключи, че страната ще затегне условията за влизане на пасажерите. “Искам да повторя, че позицията на СЗО, съобразена с рекомендациите на Международните здравни правила, не е удобна за тези мерки”, настоя той на 1 февруари. Освен това той увери, че приносът, който интернационалните туристи могат да имат за увеличението на случаите на страна като Мексико, която към този момент има интензивно предаване на вируса на своя територия, е „ искрено дребен “, даже в случай че те идват от места с висока брой инфекции. „ Наред с други неща, тъй като е добре документирано, че пътуващите нормално са хора с невисок риск или хора с ниска възможност от интензивно заболяване, точно тъй като като цяло хората не пътуват, когато са заболели “, сподели той. Панамериканската здравна организация обаче предизвести на 3 февруари, че инфекциите и смъртните случаи от COVID-19 в Мексико се усилват изключително „ в щатите, донесли забележителен туризъм през коледния сезон “ като Гереро, Кинтана Ро, Наярит и Южна Долна Калифорния. Уникалната тактика, следвана от Мексико, се разисква от мнозина в личния медицински бранш на Мексико.

“Всички страни подхващат тези ограничения, с цел да следят и управляват влизането на пасажери, с цел да предотвратят навлизането на болести. Но Мексико не желае вредите, които биха предизвикали за туризма и стопанската система на страната”, разяснява прид Би Би Си Мундо Лори Ан Ксименес-Фиви, лекар по медицински науки. “Но в случай че академик като Лопес-Гател споделя, че една доста разумна и потвърдена мярка не работи, тогава той не приказва като епидемиолог, нали? Той приказва като политик, защитавайки позицията на президента, който избира да не прави тези здравни огради, тъй като не желае да поеме тези разноски “, споделя създателят на книгата” Непоправими вреди. Престъпното ръководство на пандемията в Мексико”. Пиер, младият французин, който се възползва от това състояние, с цел да влезе в Мексико, с цел да се наслаждения на отмора на остров Косумел, не е наясно с мнението си за тази липса на ограничения. “Не мога да ви кажа дали те наподобяват верни или незадоволителни. Предполагам, че ще бъде, тъй като се нуждаят от туристи в Мексико, тъй че те не слагат ограничавания като другите страни, нали?” Но като се изключи че е оазис за туристите, Мексико се трансформира и в решение за тези, които желаят да пътуват до друго място, само че не могат да го създадат непосредствено от страната си заради актуалните санитарни забрани. По този метод Мексико е една от опциите, определени от доста пътуващи, с цел да създадат „ дълго междинно кацане “ от две седмици, преди да могат да продължат до дестинацията си, изключително до Съединени американски щати.

Вашингтон продължава да не разрешава влизането на хора, които са били през последните 14 дни в Европа, Бразилия, Южна Африка, Китай и Иран. Но пътуващите от Мексико са добре пристигнали. Даниел, испанец, който би трябвало да пътува до Маями от страната си през юли, прекара тази наложителна карантина в Мексико Сити. Близостта му до Съединени американски щати, съществуването на другар в мексиканската столица и фактът, че беше „ релативно на ниска цена “ да прекараш две седмици там, направиха това да наподобява най-хубавият вид. Младежът счита, че тази възбрана за пасажери от Шенгенската зона в Европа „ в никакъв случай не е имала смисъл от научна позиция след първите два месеца от пандемията “. “Когато пътувах до Мексико през юли, надали имаше случаи с COVID-19 в Испания. Съединени американски щати ми не разрешиха да пътувам от страна, в която на процедура нямаше случаи, само че не сложи никакъв тип ограничавания за полетите от Мексико, където тогава имаше повече от 600 смъртни случая дневно “, споделя той. Но туристическите организации акцентират, че има и други аргументи, заради които пътуващите избират Мексико за ваканцията си и това са всички ограничения, подхванати в хотели или други действия в бранша в страната, с цел да защитят здравето на туристите. Според Армента от Sectur „ мнението на хората, които желаят да пътуват има голямо значение и в случай че те знаят, че отиват на място, където здравето се неглижира биха помислили два пъти “.

От „ Travel Leaders Group “ споделят за Би Би Си Мундо, че “Мексико разполага с едни от най-хубавите курорти в света, които скоро одобриха протоколи за здраве и сигурност. Тези “ол инклузиви” станаха още по-привлекателни в пандемия, тъй като не се постанова да напускате курорта или да контактувате с хора, които излизат и влизат на територията му. “ Французинът Пиер удостоверява, че се е чувствал “напълно в безопасност” в хотела в Мексико, където е отседнал, където чиновниците са били с маски за лице, на всички места е имало антибактериален гел и се мери температурата на гостите. “Разбира се, когато излизате на празненство, в питейните заведения виждахте хора, които танцуват, прегръщат се и не съблюдават отдалеченост. Всичко беше доста като през 2019”, спомня си той. Даниел споделя, че по време на престоя си в Мексико Сити през юли е бил „ прелестно сюрпризиран “ от степента на осведоменост на популацията по отношение на спазването на ограниченията за сигурност спрямо Испания или Съединени американски щати. “Тогава ограниченията бяха малко по-слаби, в сравнение с в Испания, която излезе от строга домашна карантина. Въпреки това, аз се усещах по-сигурен в Мексико, защото, макар че имах по-малко ограничаващи ограничения, ми се струваше, че те се съблюдават доста повече”. Бъдещето на пандемията е нестабилно, както и въздействието, което ще продължи да оказва тази година върху туризма.

Мексиканският народен туристически бизнес съвет предвижда в отчет от януари, че идването на интернационалните туристи може да се усили с 10% тази година, макар че те към момента ще бъдат с 40% под 2019 година и планува “много дълъг” път за възобновяване на бранша. Остава да разберем и по какъв начин някои ограничения, подхванати неотдавна от главните страни на генезис на техния външен туризъм, ще повлияят на Мексико. Канада прекрати полетите си до Мексико и Карибите до 30 април заради пандемията, до момента в който Съединени американски щати изискват негативен тест за COVID-19 от 26 януари, с цел да влязат в страната по въздух, в това число за жителите си, които се връщат вкъщи. „ Да, ще забележим за това условие дали ще има спад при пътуванията от Съединени американски щати, само че се надяваме, че няма да бъде голям, поради инфраструктурата за тестване, която се построява в Мексико, изключително в най-популярните туристически региони “, споделя Ерика Рихтер, шеф по връзките на Американското общество на туристическите съветници (ASTA). Президентът на компанията „ Journey Mexico “ удостоверява, че след влизането в действие на тази мярка “е имало къса вълна от отменяне и отсрочени пътувания” от Съединени американски щати, само че че активността към този момент е уредена. Въпреки новите ограничения и Пиер, и Даниел възнамеряват да се завърнат в Мексико през идващите седмици. Първият още веднъж на отмора от Ню Йорк, а вторият, който прекарва следващата карантина на път за Маями от Европа.

Французите са загрижени, че в този момент се изисква негативен тест, с цел да се върне в Съединени американски щати, заради риска той да бъде позитивен в Мексико и „ да бъде блокиран там “. Но испанецът е склонен, че се изисква тест за ковид преди да се качи в страната на генезис, с цел да пътува “безопасно” и в действителност счита, че Мексико също би трябвало да го направи. Той обаче не има вяра, че това е диференциращ фактор, когато става въпрос за пояснение на инфекциите. “САЩ и множеството европейски страни строго лимитират интернационалните пътувания и случаите са също толкоз високи”, споделя той. Ясно е, че туризмът ще продължи да бъде заседнал в неустановеност, чакайки да види по какъв начин ще се развие пандемията. Шнайдер, де ла Котал, счита, че това може би способства за „ професионализиране на бранша “ и че пасажерите се обръщат повече към проведения туризъм и организации заради концепцията, че техните протоколи за здраве и сигурност могат да понижат опцията да бъдат инфектирани на отмора. “Надяваме се по-рано, само че ние считаме, че 2022 година ще бъде годината на туристическа активност. Хората ще стартират да пътуват както в никакъв случай до момента, тъй като това е активност, която не може да се промени в характера на хората”, заключава той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР