ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Български лекар: Перверзно е да искаш от медиците да се смирят

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Нека дойдат ресторантьорите на няколко наряди, да усетят болката на хората и тогава да приказват за избавяне на заведения за хранене и за примирение. " Български доктор в Германия приказва с оскърбление за обстановката в България.

„ Да обсъждаш разпределяне на ограниченията, когато знаеш, че в къщата ти към този момент има разновидност, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, с цел да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, само че ще е резултат на шанс, а не на разсъдък. " Това написа в профила си във Facebook доктор Борис Таблов, който работи като анестезиолог в немския град Нойрупин.

" България би трябвало да направи избор: човешките животи или стопанската система "

Преди по-малко от година доктор Таблов описваше интензивното поделение, в което работи, като „ призрачно ", тъй като в него към момента нямаше пациенти с Ковид-19. Днес той споделя по какъв начин същото това поделение се е трансформирало в доста тъжно място: " Защото е цялостно с пациенти с ковид, смъртността е доста висока, към момента нямаме лекуване за тежките случаи и сме доста изтощени - физически и душевен. Никога не съм вярвал, че сме толкоз безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване ".

Според доктор Таблов, главният проблем е, че светът не съумя да овладее разделянето по въпроса за спазването на ограниченията. " Особено в България, където държавното управление не направи нищо, с цел да изясни на хората същността на казуса. Не провежда нужните осведомителни акции и смислени полемики - нито за ограниченията, нито за имунизациите. Напротив - през днешния ден взема решение едно, на следващия ден друго. Така хората напълно естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на тайни теории ", споделя медикът.

" Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи "

Възмутително, съгласно доктор Таблов, е съмнението на държавното управление във връзка с ограниченията в този момент. Лекарят споделя, че осъзнава икономическото влияние от затварянето на заведенията за хранене, само че, съгласно него, в случай че има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространяването на мутиралия вариант, това са точно идващите седмици. " След това ще е късно. Правителството би трябвало най-сетне да направи избор: човешките животи или стопанската система. Разбирам, че България е пред избори и че желаят да трансфорат тази здравна и филантропична рецесия в дял, само че не е обикновено политиците да избутват човешкия живот настрана, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе обещано решение. Винаги ще има недоволни, само че то по тази причина е държавно управление - с цел да поеме отговорността и негативите от решенията си ", безапелационен е доктор Таблов.

Той е засегнат и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, тъй като било време заведенията да проработят. " Това е също толкоз перверзно, едвам обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът би трябвало да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с вяра, че можеш да окажеш помощ. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко наряди, да усетят болката на хората и тогава да приказват за избавяне на заведения за хранене и за примирение. Друг е въпросът, че когато страната постанова ограничавания, свързани с пандемията, би трябвало да е подготвена съответно да помогне на потърпевшите от наложените ограничения. Което не се случи в България ", твърди доктор Таблов.

" Кой ще поеме отговорността, в случай че България бъде връхлетяна от нова вълна? "

Според него, в този момент въпросът е следният: " Кой ще поеме отговорността, в случай че България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с цялостните лечебни заведения, умиращите пред тях хора, неналичието на коли за спешна помощ и личен състав? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват ограниченията и имунизациите, би трябвало ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за изгубените човешки животи, в случай че шансът реши да ни обърне тил и лавината пристигна на нашия скат. А дружно с тях и политиците, които им разрешават това. "

Единственият късмет в този момент, съгласно доктор Таблов, е „ всички да имат сили да устоят на икономическия напън още малко време, с цел да заживеем обикновено още през лятото или есента. Защото към момента няма здравно решение за тежките случаи с ковид и можем единствено да се опитваме да държим равнището на инфектираните ниско. Най-лесно е да кажеш - разтварям всичко, пък каквото стане. Но това е честен въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора ", приканва доктор Таблов, анестезиолог в немския град Нойрупин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР