ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нямам коронавирус, имам коронавирус: Борисов и Ковид-19

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нямам ковид, имам ковид: сагата към карантината на премиера Борисов приключи с позитивен тест за Ковид-19. И с настойчивия му апел да съблюдаваме ограниченията. Защо самият той обаче постоянно е без маска?

В първия мандат на Бойко Борисов, когато за него вървяха вицове а ла Чък Норис, някой несъмнено щеше да напише, че Борисов хванал вирус, само че му дожаляло и го пуснал. Към края на третия си мандат Борисов в действителност се оказа с позитивен тест за ковид, само че от дълго време към този момент не описват вицове, с които да ни става приветлив.

Борисов и коронавирусът: тука има, тука няма

В петък в 17:37 часа министър председателят заяви в профила си във Facebook, че има негативен тест, само че все пак се е самоизолирал, откакто в 16 часа е схванал, че зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков е с Ковид-19. Именно Нанков е негов сателит в джипа, с който обикаля страната за срещи с кметове и беседи с трудови колективи. След по-малко от 24 часа, вместо след 10 дни, карантината на Борисов бе анулирана. А след още по-малко от 24 часа той се оказа с позитивен PCR-тест.

Освен за премиера, карантината бе свалена предварително и за президента Румен Радев. Шефът на софийската Районна здравна ревизия (РЗИ) доктор Данчо Пенчев го изясни с публичната работа на двамата и дадените от тях два поредни негативни теста. Според РЗИ, тестванията били направени след инкубационния интервал, в който може да се развие болестта, а това доказвало, че министър председателят и президентът не са инфектирани. Борисов обаче опроверга това изказване, обявявайки броени часове по-късно, че е с позитивен тест за Ковид-19.

“Сигурен съм, че спазвайки ограниченията, дружно ще се справим”, написа министър председателят след известието, че е инфектиран. Но видеата и фотосите във Facebook постоянно го демонстрират без маска. Нищо, че това е най-леката защитна мярка.

И в този случай Борисов не изневерява на себе си - приказва едно, а прави друго. Преди малко повече от седмица разгласи да вземем за пример, че “всички като един би трябвало да съблюдаваме наложените ограничения ", тъй като " дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и нарасналото внимание са задоволителни, с цел да се предпазим”. Но видео, споделено на страницата му във Facebook, демонстрира, че на същото това съвещание на Министерски съвет Борисов е без маска. Маска не носи и здравният министър проф. Костадин Ангелов, до момента в който седящата до него Петя Аврамова, министър на районното развиване и благоустройството, е с компактно прилепнала маска.

Красноречиви са и видеата от обиколките из страната - нито Борисов, нито някой от спътниците му е с маска. Последното от Родопите демонстрира, че маски не носят нито Нанков, нито земеделският министър Десислава Танева. А по-рано РЗИ-Ловеч заяви, че глобява администрацията на Министерски съвет, задето Борисов бил без маска на откриването на новия катедрален храм в града. С други думи: излиза, че министър председателят работи като стопроцентов “мангъровец”.

Как може да се чака от българските жители да съблюдават ограниченията, наложени от ръководещите, откакто самият министър-председател демонстративно ги нарушава? При такова държание не е изненада, че в центъра на София горяха маски в символ на митинг против разпореждането на здравния министър за носенето им навън.

В Брюксел Борисов е различен

В Брюксел обаче Борисов се демонстрира като съчувствен европеец. На двудневното съвещание на Европейския съвет в средата на октомври фотосите в профила му във Facebook го демонстрират непроменяемо с маска. Излиза, че там, където условията се съблюдават, Борисов играе по разпоредбите. Но там, където той дефинира разпоредбите, може и да не ги съблюдава.

Миналата седмица министър председателят ревизира в придвижване разпореждането на здравния министър за наложителното носене на маски навън, което, съгласно Ангелов, ще понижи заболеваемостта с 30%. Така в заповедта на проф. Ангелов бе записано, че маските са наложителни на открити публични места, където има скупчване на хора и неспособност за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 метра.

Още през цялото време на пандемията ръководещите са много неуверени по въпроса за носенето на маски. През март тогавашният здравен министър Кирил Ананиев издаде заповед за наложителното им носене, само че още на идващия ден я анулира поради публичната опозиция. През април носенето им на закрити и открити публични места още веднъж бе оповестено за наложително, само че контролът беше извънредно слаб. Едва ли в България ще се стигне до решение като това: неотдавна албанският министър председател Еди Рама разгласи, че в страната му санкциите за вървене без маска ще бъдат добавяни към сметките за тока. Разбира се, че Борисов няма да го разреши - и всички българи са наясно с това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР