ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тодор Тодоров пред ФАКТИ - защо криминалният психолог се включи в партията на Цветан Цветанов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди няколко дни беше показан инициативният комитет на партия „ Републиканци за България “ с водач Цветан Цветанов. Самата партия следва да бъде учредена на 27 септември.

Криминалния психолог Тодор Тодоров беше показан като едно от лицата на бъдещата партия „ Републиканци за България “. От ФАКТИ се свързахме с един от най-познатите престъпни психолози в страната, с цел да разберем претекстовете му да се захване с политика и претекстовете му да го направи тъкмо в този политически план. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Тодоров, каква е повода да се включите в политическия план „ Републиканци за България “?

- Няколко са аргументите. През годините съм имал не едно или две оферти, дори някои хора към този момент ми се разсърдиха за това, че преди на съм приемал, пък в този момент съм приел. Това, което се случи последните месеци в страната ни доста ме разочарова – имам поради обстановката в страната и методът, по който се действа, решенията, които се взимат.

Реших, че ми е пристигнало времето и би трябвало да спазя този принцип, който едно време си пишехме по лексиконите – че злото побеждава, когато всички положителни хора нищо не вършат.

- Вие сте били поканен в партията, по този начин ли е?

- Да, бях поканен от господин Цветанов. Той ме познава от много време, защото, когато беше вътрешен министър, много работа свършихме с сътрудниците от Института по логика на психиката.

- Защо тъкмо тази партия избрахте, за какво преценихте тук да вършиме политика?

- Не съм решил тъкмо да върша политика. Аз няма да оставя работата си, тъй като тя е част от мен. Това е една тънка линия, която би трябвало да е ясна, тъй като няма да си зарежа работата и да не работя като престъпен психолог единствено и единствено, с цел да върша политика. Правенето на политика не ми е някаква самоцел.

Моята цел е да се опитам дружно с хората, които са към мен, с които работим от дълги години да създадем някакви положителни неща. Едното, от които е най-сетне в България да има Закон за логиката на психиката - нещо, което в никакъв случай не е имало и към момента няма. Реално видяно в нашата специалност куцо, кьораво и сакато прави каквото си изиска, тъй като няма никаква регулация.

Едно от нещата, които ме подтикнаха към това решение беше, когато по време на изключителното състояние вървяха даже по малкия екран разгласи, че може да не си приключил, да си единствено студент по логика на психиката, само че да се включиш в телефони на доверие и така нататък, с цел да могат хората да се съветват. Това е много профилиран експертен труд. Не може просто някой, който е първа година записал логика на психиката и хоп – в този момент ще съветва хора, които са с някаква депресивна симптоматика в резултат на това изключително състояние.

За следващ път видях и ми стана ясно, че към нашата просвета и нашата работа хората се отнасят извънредно лековерно. Смятат, че от всяко дърво става свирка, както са споделили старите хора. Това беше едно от нещата, които още тогава доста ме ядосаха.

- Това ли ще бъде персоналната Ви идея в политиката – да се борите за Закон за логиката на психиката?

- Имам няколко персонални дела, поради които взех решение, че ще направя тази крачка. Едното е Закона а логиката на психиката, другото е регулацията на работата с полиграф, тъй като и там ситуацията е същото, както при логиката на психиката. Много хора не си дават сметка, че това е доста тежък и експертен труд, че се намесваш доста директно в ориста на човек и единствено с цел да изкарат някакви пари, вършат в действителност умопомрачителни неща.

Другото, за което още от времето ми в Министерство на вътрешните работи си бленувам е да има класификатор на педофилите. Така, както го има в множеството „ бели страни “. Решаваш да си купиш жилище в един-кой си квартал, търсиш в интернет и виждаш дали там има регистрирани педофили, къде живеят и тогава преценяваш, изключително в случай че имаш дребни деца.

- Вие сте престъпен психолог, занимавате се с логика на психиката. В тази посока – какво смятате за Правителството, ще подаде ли оставка министър председателят?

- Според мен, на този стадий надали ще го направи. По-разумното би било да се направи смяна, като тя да не е на правилото да си откъсне гущерът опашката, тъй като виждаме, че хората стачкуват и то не малко. Естествено, има и част от протестиращите, които не са със напълно чисти намерения и заради някаква друга причина са там, само че приказвам за тази част от хората, които в действителност отиват да стачкуват, тъй като не са съгласни с това, което се случва и с метода, по който се случва.

Изтекоха какви ли не неща, хората се отвратиха от всичкото това нещо, тъй като то не е обикновено да се случва. Не е обикновено да стоят нещата по този метод, не е обикновено да издигаме простотията в фетиш и да ѝ се смеем в профил, да се забавляваме с нея, а в същия миг да я оставаме да прави каквото желае.

Едното от нещата, за които говорихме, когато получих предложение да се включа в партията беше - не ми споделиха: „ Заповядай “, и аз незабавно да съм скочил, лиши много диалози преди да взема това решение за себе си, само че едно от нещата, за които говорихме беше, че извънредно значимо нещо е да се акцентира на образованието и културата. И по време на Инициативния комитет го чух преди всичко и това ме накара да се усещам добре и да съм удовлетворен.

Не можеш да оправиш една страна, в случай че народът е елементарен. Към момента това се случва и съм го виждал доста пъти, тъй като даже и за екипа ми, когато правихме конкурс, с цел да търсим човек, от 240 кандидат-психолози, не можахме да изберем нито един. Те не можеха даже едно мотивационно писмо да напишат като хората. И обикновено – цялостно е с висшисти без никакво покритие, приключили някъде нещо, а в същия миг няма хора, които да работят.

За да бъде страната самостоятелна, би трябвало хората да са образовани.

- Вътрешнопратийно дали на този стадий сте разговаряли за стратегия, за това какво ще включва тя при бъдещи избори?

- Нека да мине учредяването в неделя, с цел да има нещо нескрито – по-късно ще станат ясни нещата. Това, в което аз имам вяра, за него няма по какъв начин да направя компромис. Образованието, културата, промяната в тази правна система, за която всички приказват, само че никой не смее да я пипне и да я прави и другото, която за мен персонално е идея е развиването на дребния и междинния бизнес. Когато нямаме междинен бизнес, нямаме и междинна класа. Като нямаме междинна класа, нямаме нищо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР