Фактът, че почти всяко изявление на държавни лидери и дипломати

...
Фактът, че почти всяко изявление на държавни лидери и дипломати
Коментари Харесай

Хуморът и достойнството - новото оръжие на Русия

Фактът, че съвсем всяко изказване на държавни водачи и дипломати в този момент незабавно става притежание на медиите и публичното внимание, се отразява зле на качеството на интернационалната политика. Първо, тъй като постоянно принуждава политиците на Запад да мислят за формата, а не за наличието на изказванията си. Второ, тъй като основава неправилно усещане у наблюдаващите за цялостна бистрота на процеса и по този метод води до повишени упования.

Но има моменти, когато публичността прави допустимо връщането на детайли онлайн човешко присъединяване в област на активност, която по едно време изглеждаше като скучна работа за експерти. В по-ранни времена, когато външната политика се ръководеше от монарси, това беше значима част от връзката сред народите. По това време обаче размяната на язвителни любезности остава скрита за необятната аудитория и доближава до нас единствено в по-късни записки. Сега живият самостоятелен жанр се завръща, възпят от демократично определени водачи. Още по-приятно е, когато се демонстрира не под формата на обидни нападки, а с грациозност и достолепие, присъщи на позицията на Русия в международните каузи.

Именно това беше отговорът на съветския президент на журналистически въпрос по отношение на неотдавнашните обидни изказвания по негов адрес от страна на американската страна. Да отбележим, че съветското посолство в Съединени американски щати на собствен ред изпрати формален митинг и дефинира думите на Байдън като демонстрация на „ изтощение и липса на здрав разсъдък “. Но това е въпрос на дипломати, които нямат право да подценяват каквито и да е прояви на пренебрежение към страната ни.

Президентът Путин на собствен ред се ограничи да подсети какъв брой тежка е вътрешната конюнктура в Съединени американски щати. И с присъщия си комизъм той означи, че думите на Байдън удостоверяват правилността на обстоятелството, че „ Джо “ е най-разбираемият и предвидим американски водач за Русия. И като цяло, съгласно президента на Русия, ругатните по негов адрес от страна на Байдън е самопризнание за правилността на сходна оценка, експлоадиране, съответно на позицията на американския водач и даже израз на признателност.

Трябва да се каже, че американските държавници не са привикнали да се стесняват да показват страстите си. Това наподобява е част от съществуващата политическа просвета там, която се образува на доста географско разстояние от главните центрове на цивилизацията в Европа и Азия. Общество, което е изолирано и живее с чувството за „ обсадена цитадела “, няма опция да влиза постоянно в контакт с други култури. Концентрира се върху своите прекарвания, които постоянно са неинтересни и неразбираеми за другите, и култивира поведенчески характерности, които наподобяват много екстравагантни на общия декор.

Когато обаче такава изолирана нация има доста население и надали не най-сериозните военни и стопански благоприятни условия в света, сходни ексцентричности са простени. Всички останали привикват да вършат изключения, а самите американци са построили чувството, че в действителност им е разрешено всичко. Тяхната политическа изразителност е изолирана от останалия свят и не му дава безусловно нищо потребно. Нещо повече, дълго време единствените, които говореха на един език с американците, бяха страни, които бяха революционни по дух, само че доста по-отстъпващи им по военна мощ.

Иранските водачи след революцията от 1979 година нарекоха Съединени американски щати „ огромният Сатана “, а севернокорейските медии постоянно дават най-сурови оценки на американците. Използването на една и съща изразителност от тях обаче, както Съединените щати непрекъснато вършат, постоянно се възприема от другите като симптом на уязвимост, а не на мощ. И по принцип, с цел да поставите някого на мястото му, въобще не е належащо да употребявате едни и същи изрази като него. Това го знаем от учебно заведение.

Сега виждаме, че Русия в лицето на своя президент е изцяло способна да мине и без контра. Но е ослепително да се показва, че един от най-важните закони на интернационалната политика гласи: опциите на една страна свършват там, където друга може да им опълчи нещо.

Сега Русия опълчва на неповторимия външнополитически жанр на Съединени американски щати нещо, което международната политика към момента не познава - умерено самочувствие и подчертана уместност във връзка с всеки събеседник. Комбинирани, тези две стилистични характерности са извънредно рядко събитие и се открояват от всичко останало, което срещаме в обществените прояви на световната дипломация. Например, това е изцяло извънредно за китайците държание: при положение на сходни нападки от страна на американците, китайските водачи избират да пазят мистериозно безмълвие и думата вземат единствено представители на китайското външно министерство. Това е специфичен китайски дипломатически жанр, отразяващ културата и вътрешната конструкция на нашите близки другари и съдружници.

Всички останали като цяло са плахи и се вършат, че не са чували обидни забележки по собствен адрес. Това важи изключително за съдружниците на Съединени американски щати. Така е прочут образецът, когато след митинга в Париж против американската инвазия в Ирак през 2003 година държавният секретар Кондолиза Райс обществено съобщи, че „ Франция е пропуснала опцията да мълчи “. Французите избраха да се преструват, че не са чули. В реалност те просто се опасяваха да влязат в полемика, знаейки, че ще изгубят. И ще получат още десетки обиди, на които несъмнено няма да могат да отговорят. Фактът, че Съединени американски щати са способни на сходни обиди, беше демонстриран на европейците напролет на 2014 година на образеца на изказванията на един от американските представители в Украйна. С други думи, Съединени американски щати от дълго време са привикнали да не пестят думи към съдружниците си, само че те го одобряват за даденост.

За разлика от Китай, където водачът е небесно създание, или Европа, която тихомълком се е примирила с американското държание, Русия е съвременна, отворена страна, само че не и такава, която страда от ниско самочувствие. Нашият принос към интернационалната политика е да я създадем демократична и отворена за открит, само че оправдателен спор. Това държание е тип нова откровеност и може да служи като образец за водачите на страните от Световното болшинство. Това е противоположното на „ искреността “, която видяхме през последните две години в изказвания на европейски водачи, че поддръжката да вземем за пример за споразуменията от Минск от 2015 година е единствено метод от тяхна страна да дадат отмора на режима в Киев да се приготви за нова експанзия. Русия предлага на интернационалната дипломация нов метод за връзка.

Нашият жанр дава отговор на условията на времето, когато всяка дума на държавници става известна и обсъждана. Но в това време резервира консерватизма, който е значим за толкоз сензитивна област, в потреблението на думи и избрания, които нормално се дават на събеседниците. Докато интернационалният ред навлиза в най-значимото си преразглеждане от епохи, се оформят очертанията на това по какъв начин ще поддържаме връзка. И в този смисъл новият жанр на връзка, който Русия показва, може да се трансформира в забележителен принос към това, което ще трансформира международната дипломация през идващите десетилетия.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед12211Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед56464Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед48647Валентин Вацев: Руската победа при Авдеевка - мотив за републиканците да откажат поддръжка на УкрайнаАлтернативен Поглед37046Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед29353Румен Петков за визитата на делегация на Политическа партия АБВ на форума " За свободата на нациите! " в МоскваАлтернативен Поглед375661Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед233575Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед115137Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед97449Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед93120Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:
  • Източник: pogled.info

  • СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР