Facebook има хиляди заявки за патенти, като много от тях

...
Facebook има хиляди заявки за патенти, като много от тях
Коментари Харесай

Какво знае Facebook за вас: 7 плашещи патента показват възможностите на социалната мрежа

Facebook има хиляди поръчки за патенти, като доста от тях са към този момент утвърдени. Уеб-изданието The New York Times подбра седем от тях, които поразяват със своите благоприятни условия.
Прегледът на стотиците патенти демонстрира, че Фейсбук е обмисляла да следи всеки аспект от живота на своите консуматори. Един от тях разказва потреблението на камерите на мобилните устройства, посредством които обществената мрежа може да разбере, дали сте отегчени или сюрпризирани от това, което виждате в емисията си. Друг патент планува потреблението микрофона на смарт телефона с цел да се разбере, коя телевизионна стратегия гледате и кои реклами не изключвате. Дори има патент за прогнозиране, по кое време някои от вашите другари е най-вероятно да умрат.

Ако се вгледаме във към този момент получените патенти ще разберем, че Фейсбук може да научи всичко за нас. Стига да изиска.
1Кога е най-вероятно да починат околните ви
Предсказване на бъдещето? Така наподобява. Патентът се назовава „Прогнозиране на измененията в живота на членовете на обществената мрежа„. Тази патентна поръчка разказва логаритъм, който употребява вашите постове, мнения, персонални известия, транзакциите и вашето местонахождение, с цел да се предвиждат значими събития в живота на потребителите. Например, гибелта на непосредствен човек, раждането на дете или нещо друго, което може да преобърне ориста ви.
2С кого и по какъв начин прекарвате времето си
Преди време стана известно, че Фейсбук може да наблюдава вашите другари и познати. Дори и хората, които не сте приели за другари в границите на обществената мрежа. Но патентът с име „Статистика за непрекъснатия мониторинг на местоположението“ значително уголемява опциите на Големия Брат. Предложено е да се прави параленост на физическото местонахождение на вашия смарт телефон с местонахождението на смарт телефоните на вашите другари и познати. По този метод елементарно може да се разбере, дали прекарвате времето си с вашите близки или с някой различен.

Този патент планува и фиксирането на обстоятелството, че телефонът е имобилен. В този случай се натрупва статистика, дали спите, обядвате или вършите нещо друго.
3Къде живеете и по кое време нарушавате навиците си
През нощта неподвижният смарт телефон дава на Фейсбук опция да разбере къде спите. Ако всяка нощ спите на едно и също място, обществената мрежа с лекост ще реши, къде тъкмо живеете.

И още, Големият Брат от същия този смарт телефон ще бъде в течение, в случай че пренощувате на друго място. И даже с огромна възможност ще разбере с кого нощувате. Този патент се назовава „Уведомяване за отклонение от рутинните навици„. Има и още – обществената мрежа може да изпрати известие до други консуматори, че вършите нещо извънредно.
4С кого имате сантиментална връзка
Патентът по този начин се и споделя: „Определяне статуса на връзките на потребителите на обществената мрежа„. Тук Фейсбук обработва голямо количество информация: какъв брой постоянно посещавате страниците на един или различен консуматор, с кого обменяте известия, в чия компания прекарвате свободното си време, какъв брой другари от противоположния пол имате и така нататък

От тези данни Фейсбук напълно тъкмо дефинира пола, женен/омъжена, с кого имате сантиментална връзка, самотен/самотна и още доста други
5Как се проявявате като персона
Екстраверт или интроверт. Възбудим или прочувствено постоянен. Чай или кафе? Обича котки или кучета? Патентът с име „Определяне личността на потребителя посредством неговата кореспонденция“ дава на обществената мрежа опцията да сформира вашия психически портрет. При това, плашещо прецизен.
6Кого снимате и кой снима вас
Ако сте обхванати от параноя, можете и да изключите геолокацията във Фейсбук и да скриете от всички къде сте били. Но е задоволително обществената мрежа да види вашите фотоси, направени с камерата на вашия смарт телефон.

Патентът „Асоцииране на уеб камерите с потребителите на обществената мрежа“ планува най-внимателен разбор на характерностите на камерата на вашето мобилно устройство. Мъртви пиксели, най-малките одрасквания, недостатъци на лещите – всичко това основава неповторим дигитален отпечатък на вашата камера, по който Фейсбук мигновено ви разпознава.

А в случай че сте снимали някой различен, обществената мрежа незабавно прави връзка. Ако вие и някой различен (също с неповторим отпечатък) заснемете някакъв обект едновременно при сходен ракурс, Фейсбук още веднъж си отбелязва това. Колкото повече сходни записи, толкоз повече най-подробна информация за вашите обществени контакти. Нищо не може да се скрие.
7Какво гледате и слушате
Патентът „Корелация на мултимедийните данни с потребителските профили“ разказва логаритъм за потребление на микрофона на вашето мобилно устройство с цел да се схванат вашите мултимедийни желания.

Именно по този метод Фейсбук може да разбере коя телевизия и кое предаване гледате, дали превключвате по време на рекламите, кои реклами оставяте, кои магазини посещавате и така нататък

Да не забравяме, че Фейсбук неведнъж е заявявала, че нейните патенти са си просто патенти, които обществената мрежа не има намерение да употребява в действителния живот. Много специалисти и елементарни консуматори се пробват да ревизират тези изказвания.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР