Facebook, Google, Amazon винаги са се позиционирали като компании, променящи

...
Facebook, Google, Amazon винаги са се позиционирали като компании, променящи
Коментари Харесай

New York Times: Как IT гигантите от спасители се превърнаха в заплаха

Facebook, Гугъл, Amazon постоянно са се позиционирали като компании, изменящи света към по-добро. Но в този момент техните платформи се употребяват освен от борците за народна власт.
Според New York Times, намесата на Русия в американските избори надалеч не е единствената област, обвързвана с IT колосите, която провокира угриженост в обществото. Технологичните компании са станали извънредно мощни и употребяват своето въздействие, освен това не постоянно в интерес на обществото. Amazon управлява извършването на покупки, Гугъл – приемането на познания, а Фейсбук – общуването. Именно тези компании управляват, кой ще получи мощен дигитален глас и кой вечно ще бъде лишен от глас в цифровото общество.

Доскоро IT колосите бяха просто едни неутрални платформи, предоставящи еднакъв достъп на всеки, който имаше да каже нещо. Но в този момент самите те образуват наличието и управляват неговото разпространяване. Това провокира угриженост освен в Съединени американски щати, само че и в Европа, където търсачката на Гугъл е с 92% дял. Но монополът не попречи на европейските управляващи да глобят интернет колоса с $2,7 милиарда за корист с пазарна позиция. В Германия влиза в действие закон, съгласно който на обществените мрежи ще бъдат налагани големи санкции, в случай че не блокират изявленията, разпалващи злоба. А кабинетът на английския министър председател Тереза Мей съобщи, че държавното управление ще гледа на Фейсбук и Гугъл като на запас, създаващ наличие, а не просто като на интернет платформи.

Ръководителят на Cloudflare Матю Принс, който през август блокира неонацисткия запас Daily Stormer сподели, че IT фирмите, напълно като вестниците по-рано, ще стартират да се придържат към избрани политически позиции и потребителите последователно ще стартират да избират търсачка, съгласно своите политически полезности.

“Хората ще схванат, че технологиите не са неутрални. А това значи война, която както доста други, ще стартира в Европа” – твърди Принс.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР