Езиковите модели на изкуствения интелект не са толкова добри на

...
Езиковите модели на изкуствения интелект не са толкова добри на
Коментари Харесай

Доц. Мариана Тодорова: Езиковите модели на изкуствения интелект не са толкова добри на български език

Езиковите модели на изкуствения разсъдък не са толкоз положителни на български език, не дават подробна информация и демонстрират много грешки. ChatGPT дава най-подробни отговори, само че в действителност той си разрешава тълкования. Това сподели футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова, разяснявайки резултатите от извършен онлайн в студиото опит. Те зададоха еднакъв въпрос към трите най-използвани сега езикови модели – Bing, ChatGPT и Bard, а точно – " Какво значи името на столицата на България? ".

Bard дава най-оскъдна информация в отговор на по този начин заложения въпрос. Bing и ChatGPT показват източници, до момента в който Bard – не.

Доц. доктор Мариана Тодорова означи, че ChatGPT показва каква е етимологията на името на столицата, само че прави тълкования и внушения. " Каза, че името би могло да значи " мъдрост " или би могло да бъде обвързвано и със " Сердика ", само че не сподели по никакъв метод етимологията и общия корен, тъй като подобен няма. Може да следим и детайли на илюзия, тъй като внушението е, че името се свързва с това, че столицата е била културен и учебен център ", уточни тя.

Футурологът даде образец и с информацията, която ChatGPT 3.5 й е дал за историята на София. " Той отграничи, че има неолитен интервал, има открити артефакти оттогава. След това споделя, че при траките също е имало населено място, отличава римския, византийския интервал и значителната неточност е, че споделя, че при хан Крум София става столица на България. Наистина следим недетайлна информация, халюциниране ", изясни доцент доктор Мариана Тодорова.

В този подтекст тя сложи тематиката за пренаписване на човешката история. " След 50 години съзнанието за историчност ще е толкоз притъпено от тези голям брой свръхинтерпретации, които са превъртели човешката история посредством изкуствения разсъдък, че за едно потомство след 50 години това ще е истина, в случай че ние някак си не подложим на фактчекинг в исторически ракурс тези разкази. Трябва да вземем някакви ограничения, да създадем тактики, проект за деяние по какъв начин да се отнасяме към езиковите модели и по какъв начин всички сфери, касаещи човешкия роман, разказа и историята, могат да бъдат преобразени ", съобщи футурологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР