Езерото Байкал е най-старото и най-дълбокото езеро в света (1637

...
Езерото Байкал е най-старото и най-дълбокото езеро в света (1637
Коментари Харесай

Красотата на замръзналото езеро Байкал

Езерото Байкал е най-старото и най-дълбокото езеро в света (1637 м). Експертите настояват, че е на към 25 милиона години (вероятно е по-старо). Разположено е в южната част на Източен Сибир, Русия. Байкал е и най-големият източник на прясна вода в света, като съдържа почти 20% от международното доставяне с прясна вода. Водата в езерото е толкоз транспарантна, че обособени камъни и разнообразни предмети могат да се видят на дълбочина от 40 m. Това е допустимо нормално напролет, когато водата в езерото има наследник цвят. То е една от най-популярните ваканционни дестинации в Русия, заобиколено от зашеметяващи планински пейзажи. Летният сезон към Байкал продължава единствено 2,5 месеца – при започване на юни към момента можете да видите айсберги на езерото и към момента има леден вятър, до момента в който наоколо до Иркутск може да се следят температури от 30 ° С. Всяка година от ден на ден туристи посещават Байкал през този интервал.

 Ледът на замръзналото езеро е неповторим, защото е безусловно транспарантен и когато вървите по него, можете да видите няколко метра надолу. Някои хора даже получават световъртеж. Байкал замръзва относително късно, а през февруари се образуват доста ледникообразни – солидни ледове, някои достигащи височини на многоетажни здания. Зимният Байкал освен става солидна пързалка, само че и голяма транспортна система, защото зимните пътища, цялостни с пътни знаци и специфични правила, се поставят на повърхността на леда. Преди да има трафик на пътя, чиновници от съветското Министерство на изключителните обстановки ревизират леда, запълват пукнатини, почистват снега и слагат пътни знаци. Този мразовит маршрут доста понижава времето за пътешестване сред селищата на брега на езерото. Въпреки това не всичкия лед е задоволително пълен за коли и единствено локалните водачи, известни като ледени капитани, познават безвредните направления.

 Езерото Байкал постоянно е включено като място, което всеки би трябвало да види един път в живота си, само че в действителност би трябвало да го видите два пъти, един път през лятото и един път през зимата! Едно пътешестване до това превъзходно и загадъчно езеро ще ви оставя удивени всякога, когато отидете.

Инфо: www.everythingispossible.co.uk

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР