Евростат публикува последните данни за търговията с автомобили, според които

...
Евростат публикува последните данни за търговията с автомобили, според които
Коментари Харесай

Новата търговска война: Драматичният възход на Китай на пазара на електромобили

Евростат разгласява последните данни за търговията с коли, съгласно които на Китай към този момент се падат съвсем 50 % от вноса на електрически транспортни средства в Европа. За да сложим това в подтекст, през 2022 година европейците са закупили към 9 милиона автомобила, от които 12%, или 1 милион автомобила са били електрически – oт тях 500 000 са с генезис Китай.

По-нататъшният разбор демонстрира, че към половината от тях са Tesla, създадени в Китай, а останалите са най-вече други китайски марки. Тези данни са получени от Евростат, DW и изчерпателен отчет на мозъчния концерн ЕU-China Merics и Financial Times.

Това развиване води до основна смяна в търговията сред Европа и Китай. Китай съставлява значим пазар за европейските производители на коли. В продължение на години те участваха в взаимни предприятия в Китай за произвеждане на електрически автомобили на ниски и междинни цени, което значи, че по-голямата част от този експорт са първокласни коли. Преди това комерсиалното салдо беше към 3 до 5 милиарда $ в интерес на Европа. През последните 2 години обаче, със доста ускоряване през последните 12 месеца, салдото се промени. Той към момента е в интерес на Европа, само че е понижен до към 2 милиарда. Почти цялата тази смяна се дължи на електрическите транспортни средства.

Китай явно е във напредък, освен във връзка с производството на електрически транспортни средства, само че и като главен състезател на международната експортна сцена.

Този преход има значими последствия. Най-очевидната е евентуалната ескалация на комерсиалното напрежение. Съединени американски щати и Китай са в комерсиална война от няколко години и тези последни данни доста покачват вероятността Европейски Съюз да се включи в нея.

На второ място, една от главните недостатъци на Китай е неспособността на фирмите да основават марки. Много консуматори купуват многочислени артикули, създадени в Китай, само че по-малко от дузина китайски марки са разпознаваеми от потребителите отвън Китай. Тези забележителни изключения включват известни марки смарт телефони като Oppo, Vivo, OnePlus, Xiaomi. Собствениците на марки могат да получат по-голям дял от цената, а опцията за реализиране на международно приети марки съставлява забележителна стъпка в икономическото развиване. Сега наподобява, че китайските автомобилни производители реализират това в една от най-богатите промишлености.

За да се свърже това с полупроводниците, тези търговски данни имат две значими последици. Първо, електрическите транспортни средства изискват забележителен брой полупроводници. С изключение на Tesla, множеството от китайските електрически автомобили са на относително ниски цени, само че даже и за тяхното произвеждане е нужен забележителен брой полупроводници. Ниските цени евентуално в допълнение ще подтикват прехода към електрически транспортни средства, което като цяло е от изгода за полупроводниковата промишленост.

От комерсиална позиция, една от главните паники във връзка със глобите на Съединени американски щати против китайските полупроводници е желанието на съюзническите страни да вземат участие в тях. За да бъдат глобите на Съединени американски щати ефикасни, държавното управление на Съединени американски щати се нуждае от поддръжката на други страни, изключително на Япония, Южна Корея и Европейски Съюз – всички те разполагат със обилни автомобилни промишлености.

Вероятно е сходни търговски данни да насърчат тези страни да извърнат внимание и да одобряват в по-голяма степен глобите на Съединени американски щати. По-специално, Германия, която изглеждаше ненапълно несъгласна с разширението на комерсиалните ограничения на Съединени американски щати против Китай, може да преразгледа позицията си в случай, че най-съществената част на нейния промишлен модел е евентуално заплашен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР