Европейското законодателство определя минимален размер на законната лихва за забава

...
Европейското законодателство определя минимален размер на законната лихва за забава
Коментари Харесай

БНБ „поряза“ депутатите: Недопустимо е да се определи законна лихва за забава под ОЛП+8%

Европейското законодателство дефинира най-малък размер на законната рента за веселба еднакъв на сумата от главния лихвен % (ОЛП) и минимум 8 процентни пункта и намаляването ѝ за физически лица на ОЛП+4% е неприемливо. Това декларира Българската национална банка (БНБ) в мнение по законопроектите на депутати от четирите ръководещи партии и опозиционната ГЕРБ, с които се предлага да се понижи законната рента, съобщи.

Както „ Лекс “ писа, народните представители оферират лихвата за веселба да е друга за търговци и за физически лица и в закона да се дефинира таван, който Министерският съвет да не може да надвишава. За търговците той да е ОЛП+8%, а за жителите – ОЛП+4 процентни пункта. Така лихвата за веселба за физически лица ще се понижи с 6%, а за компаниите – с 2 на 100.

За задачата член 86 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) се добавя със следния текст: „ Размерът на законната рента по миналата алинея не може да надвишава главния лихвен % на Българската национални банка плюс 8 процентни пункта, когато се дължи от търговец, надлежно главния лихвен % на Българската национална банка плюс 4 процентни пункта, когато се дължи от физическо лице “.

Самите създатели на законопроектите в претекстовете си се базират на Директива 2011/7/ЕС на от 16 февруари 2011 година по отношение на битката със закъснение на заплащането по търговски покупко-продажби. Според Българска народна банка обаче те не са я чели както би трябвало и не са отчели задачите ѝ.

Централната банка припомня какво се споделя в преамбюла на директивата: „ Забавата на заплащане съставлява нарушаване на контракта, което е станало финансово привлекателно за длъжниците в множеството държави-членки заради ниските лихви, начислявани за веселба, или неналичието на такива, и/или бавната процедура на обжалване. Необходими са решителни промени за да се сътвори просвета на заплащане в период, в това число като изключването на правото на начисляване на лихви постоянно се преглежда като договорно изискване или процедура, представляващи очевидна корист, с цел да се обърне тази наклонност и сходна процедура да бъде обезсърчена “.

А по-късно показва, че точно с цел да се пребори забавянето на заплащанията, директивата дава следното определение на „ законна рента за веселба на заплащане “ – „ елементарна рента за веселба на заплащане при %, който е еднакъв на сумата от главния лихвен % и минимум осем процентни пункта “.

„ Следователно надбавката от минимум осем процентни пункта освен че не е оптимален размер, а таман противоположното – според Директивата съставлява най-малък размер на надбавка “, акцентира Българска народна банка. И заключва, че е неприемливо законът да дефинира таван на мораторната рента, който да е под избрания в директивата най-малко.

Както адвокатурата преди този момент (становището виж тук), по този начин и централната банка припомня, че в случай че бъде призната смяната в Закон за задълженията и договорите, няма да е ясно каква рента за веселба дължат държавните органи, юридическите лица с нестопанска цел, както и субектите на общественото право.

В мнението си Българска народна банка показва опасения, че значително намаляването на законната рента, каквото се предлага за физическите лица, ще подтиква изпадането на длъжниците в просрочие и до увеличение на каузи на необслужваните заеми.

Тя припомня, че както при потребителските, по този начин и при ипотечните заеми, кредиторите имат право да договарят размера на лихвите за просрочие до този на законната рента. „ Нормативното установяване на този предел посредством рефериране към размера на законната рента е обосновано от устрема за намирането на баланс сред ползите и на двете страни в кредитното правно отношение “, акцентира Българска народна банка.

„ На последващо място, при договорите за заем, сключвани с консуматори, с оглед функционалността на законната рента за веселба да обезщети кредитора при несъблюдение на парично обвързване, съществува опцията вероятно значително понижаване на размера на законната рента за категорията „ физически лица “ да бъде възприето като тласък за безпричинно закъснение на изплащането на дължимите суми. Така, ако бъде признато едно от двете законодателни оферти, настоящият размер на законната рента за физически лица би се свел до 4%, т.е. до размер по-нисък от договорната рента по постоянни потребителски заеми. Това от своя страна би подтикнало изпадане на длъжниците в просрочие и увеличение каузи на необслужваните заеми “, декларира централната банка.

И показва, че измененията в Закон за задълженията и договорите ще окажат въздействие върху естественото действие на банките, кредитната активност и целия финансов бранш, което също е належащо да бъде регистрирано.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР