Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от

...
Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от
Коментари Харесай

ЕС ще купува повече газ от Русия през страни, готови да плащат в рубли

Европейският съюз доста ще усили покупките на природен газ от Русия през страни, които са подготвени да заплащат в рубли. Това съобщи източник в институциите на Европейски Съюз в Брюксел, представен от ТАСС.

Целта е да се компенсира прекъсването на доставките за Полша и България.

Той уточни, че през днешния ден се е провело незабавно съвещание на Координационната група по газа поради обстановката в Полша и България. По негови думи едно от междинните решения е било доста нарастване на покупките на газ от Русия през останалите канали , което ще разреши на Полша и България да закупят спомагателни размери газ на европейския пазар.

Европейски Съюз работи с всички сътрудници, с цел да обезпечи увеличение на доставките на газ, най-вече полутечен природен газ, съобщи още източникът, чието име не се прецизира.

" В дълготраен проект страните от Европейски Съюз удостоверяват желанието си във допустимо най-кратък период - през идващите месеци или години - да сведат до най-малко или изцяло да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. Европейски Съюз ще форсира прехода към зелена сила ", уточни той.

Източникът на организацията означи, че според оценките на Европейски Съюз Полша и България сега не изпитват дефицит на газ и имат техническа опция да получават синьо гориво както от европейския пазар, по този начин и полутечен природен газ.

По негови думи прекратяването на доставките за Варшава и София въз основа на отвод за заплащане в рубли " недвусмислено се преглежда като нарушаване от страна на Русия на дълготрайните контракти с тези страни " .
 Кремъл даде обещание да пусне газа за България и Полша, в случай че си платят в рубли
Кремъл даде обещание да пусне газа за България и Полша, в случай че си платят в рубли

Путин не възнамерява контакти с сътрудниците си от двете страни за разискване на доставките

Европейската комисия не счита, че след налагането на наказания против Русия доларът и еврото са компрометирани валути, ненадеждни за интернационалните разплащания.

По-рано през днешния ден стана ясно, че н, които купуват съветски природен газ, към този момент са разкрили сметки за заплащане в рубли, четири от които към този момент са направили транзакциите в националната валута на Русия.

Тази заран " Газпром " разгласи, че е за българската компания " Булгаргаз " и полската PGNiG заради неплащане в рубли в уговорения период.

Вчера съветският енергиен колос изпрати съобщение до двете компании за преустановяване на доставките на газ от 27 април заради отхвърли им да правят дефинитивни разплащания в рубли.
 Европейски Съюз: Русия отново се пробва да ни изнудва с газа, само че сме готови
Европейски Съюз: Русия отново се пробва да ни изнудва с газа, само че сме готови

Москва още веднъж посочила ненадеждността си като снабдител на синьо гориво

По данни на Федералната митническа работа на Русия през 2021 година доставките на съветски газ за Полша са се нараснали с 9,4% до 10,58 милиарда куб. М, а за България са се удвоили до 3,15 милиарда куб.м.

На 31 март, съгласно който някои страни би трябвало да заплащат за газа, доставен след 1 април, единствено в рубли . За тази цел в Газпромбанк се откриват специфични сметки в рубли и задгранична валута вид " К " за задгранични купувачи. Чуждестранният покупател заплаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на " Газпром ". В този миг се смята, че задължението за заплащане на естествения запас е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откогато съветският президент Владимир Путин съобщи предишния месец, че " недружелюбните " задгранични купувачи ще би трябвало да заплащат на държавния " Газпром " в рубли вместо в други валути. Европейска комисия реши, че няма да заплаща газа в рубли, само че в.

Днес ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че последното решение на Русия е следващият опит на Русия да употребява газа като
 Обновена
" Газпром " стопира газа и предизвести да не пипаме преноса

Полша удостовери прекъсване на доставките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР