Европейският съюз затегна правилата за нови газопроводи, влизащи на негова

...
Европейският съюз затегна правилата за нови газопроводи, влизащи на негова
Коментари Харесай

Нови европравила за газопроводите - в полза на Германия, но дали и на България?

Европейският съюз стегна разпоредбите за нови газопроводи, влизащи на негова територия, само че Германия откри метод да се измъкне от по-сериозните регулации, прокарвайки личните си ползи за сметка на Източна Европа. С поддръжката на остарелия си сътрудник Франция, Берлин си обезпечи водеща роля при договарянията с " Газпром " и Русия за основния газопровод " Северен поток 2 ".
Промените на европейското газово законодателство, за които се схванаха Европейският съвет и Европейският парламент, плануват конкурентните правила на Европейски Съюз да важат за всички газопроводи, свързани с Европа.
Газовите планове ще би трябвало да дават отговор на доста по-строги условия, а при влизане на нов газопровод в Европейски Съюз водеща роля ще има първата държава-членка, на чиято територия влизат тръбата и суровината . Така на процедура Германия получава свободата да контракти изискванията по газопровода " Северен поток 2 " по собствен усет и вероятно да заобиколи еврозабраната притежателят на тръбата да бъде по едно и също време и главен снабдител на газ по нея.
Спорният " Северен поток 2 " е най-важният план на „ Газпром “ с потенциал от 55 милиарда куб. метра годишно, който ще зарежда Германия и Западна Европа, само че съгласно критиците ще сложи континента в съвсем цялостна газова взаимозависимост от Русия. Европейската комисия също желае Европа да бъде по-малко подвластна от съветския газ.
" С измененията Германия може да разреши на " Газпром " да резервира огромна част от потенциала на тръбопровода . Това е единственият метод планът да бъде преференциален както за европейските участници в него, по този начин и за съветската компания ", сподели пред Actualno.com Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.
Според Владимиров Берлин на процедура пази ползите на няколко огромни корпорации , а не на страните в Централна и Източна Европа, които непосредствено могат да пострадат от построяването на " Северен поток 2 ".
" Германия съумя да си извоюва правото да бъде привилегирована по този план ", счита и енергийният специалист Васко Начев. Според него, лобирайки за измененията в газовото законодателство Германия и Франция се управляват основно от лични ползи, а не от европейските.
Начев напомня, че въпреки и след известно закъснение Германия към този момент получи дерогация за газопровода " Опал " (свързва " Северен поток " с газовата инфраструктура в Източна Германия и Централна Европа) и надали ще получи отстъпка за втори сходен план. Според него " Северен поток 2 " мъчно ще се осъществя, защото компликациите пред него занапред предстоят.
Възможността двете отстъпки към Берлин да се допълват обаче наподобява по-вероятна. " Компромисът " Опал " дава опция за компромис и за " Северен поток 2 ". Той беше реализиран точно, с цел да направи стопански жизнерадостен новия газопровод и Германия да получи опция да придвижва газ до други страни " , твърди Владимиров.
Как ще се отразят измененията на " Турски поток "?
Промените в европейските газови правила засягат освен " Северен поток 2 ", само че и " Турски поток ". България обаче надали ще завоюва от тях, защото те по-скоро ще затруднят построяването на " Турски поток " на наша територия, считат Владимиров и Начев.
Все още не е ясно дали " Турски поток " е стопански жизнерадостен, а реализацията му също е под въпрос. " Въпреки фанфарите към започването на строителството, не е ясно дали действително ще премине газ на българска територия. Все още нито има такова финално решение от " Газпром ", нито е получено утвърждение от Европейската комисия ", показва Владимиров.
Решението на българското държавно управление да вложи 2,8 милиарда лв. в построяването на тръбопровода на българска територия също наподобява преждевременно. " Решаваме да строим с наши средства голяма и скъпа газопроводна инфраструктура, без да знаем дали приходите са обезпечени ", отбелязва той. Не е ясно и при какви условия се подписват договорите за пренос и по какъв начин България ще отстоява ползите си пред съветския енергиен колос.
" Булгаргаз " към момента не е декларирала никакъв потенциал от " Турски поток ", а единствено фиктивно взе участие в него, защото не е ясно какво ще се случи с преноса през Украйна. Компанията има обвързващ дълготраен контракт до 2022 година, който ѝ пречи да промени точката на доставка на газ, закрепена на румънско-българската граница ", подсети Владимиров.
Според Начев България най-вероятно ще продължи да получава доставките си по остарялото трасе през Украйна и Румъния. " Засега няма никаква индикация, че газът през Украйна ще спре ", безапелационен е специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР