Европейският съюз засили натиска върху Великобритания през следващите две седмици

...
Европейският съюз засили натиска върху Великобритания през следващите две седмици
Коментари Харесай

ЕС засили натиска върху Лондон за "сметката за развода"

Европейският съюз ускори натиска върху Англия през идващите две седмици да обясни какви финансови отговорности към блока ще извърши при напускането си през 2019 година, съобщи " Ройтерс ". В противоположен случай Лондон рискува да забави диалозите за бъдещите търговски връзки, които са от огромно значение за компаниите на Острова.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи след диалози с английския си сътрудник Дейвид Дейвис, че без значение от декларацията за финансовите задължения, направена от премиера Тереза Мей през септември, Европейски Съюз се нуждае от повече изясненост по сметката за развода.

В противоположен случай на 14 и 15 декември водачите на Европейски Съюз няма да могат да се схванат дали е реализиран задоволителен прогрес по договарянията и да преминат към идната фаза на полемики за бъдещите търговски връзки с Англия.

По думите на Барние не е належащо всички елементи да бъдат избрани в този момент, само че би трябвало да има " почтен и действителен прогрес ".

Тези уточнения би трябвало да се случат в границите на идващите две седмици, на време за последния кръг договаряния след 4 декември, акцентира той.

" Ако това не стане, ще продължим и ще би трябвало да отложим старта на полемиките за бъдещето ", добави Барние.

Той акцентира, че е нужен прогрес по всичките три основни въпроса на развода – парите, правата на жителите и по какъв начин да се избегне построяването на физическа граница сред Северна Ирландия и Ирландия.

Дейвис означи, че е реализиран забележителен механически прогрес по всички въпроси и в този момент са нужни политически решения, с цел да се задвижи процеса.

Според Европейски Съюз Англия ще дължи към 60 милиарда евро, когато напусне блока на 29 март 2019 година, само че Лондон не желае да показва никакви съответни суми.

Силен напън

Дейвис акцентира, че Обединеното кралство ще извърши уговорките, което е поело по време на еврочленството си.

Барние сподели, че двете страни се движат напред по въпроса за правата на жителите. По думите му Англия е направила " потребни " уточнения за процеса, посредством който жителите на Европейски Съюз могат да получат " статут на уседналост " във Англия, само че Европейски Съюз към момента се нуждае от уверения по какъв метод ще работи сходна система.

Той означи, че по тематиката за Северна Ирландия двете страни би трябвало да намерят механически и регулаторни решения, с цел да не се допусне твърда граница и да се резервира европейския обединен пазар недокоснат.

" Уважаваме желанието на Европейски Съюз да отбрани законовия ред, единния пазар и митническия съюз. Но това не може да се случва за сметка на конституционната и икономическа целокупност на Обединеното кралство ", акцентира Дейвис.

" Признаваме нуждата от характерни решения за неповторимите условия в Северна Ирландия. Но дано бъда явен, това не може да значи основаване на нова граница във Англия ", добави той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (299)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР