Европейският съюз трябва с ускорени темпове да върви към диверсификация

...
Европейският съюз трябва с ускорени темпове да върви към диверсификация
Коментари Харесай

ЕС трябва да прекъсне суровинната си зависимост от Китай

Европейският съюз би трябвало с ускорени темпове да върви към диверсификация на доставката и обработката на първични материали и да не повтаря грешката с природния газ. За тази цел Европейската комисия възнамерява да сътвори Суверенен фонд, който да подсигурява, че бъдещето на европейската стопанска система ще се твори в Европа. Това сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която изнесе годишната си тирада за положението на Съюза.

Достъпът до първични материали е решителен за нашия преход към стабилно и цифрово общество. Литият и редкоземните метали ще бъдат в най-скоро време по-важни от нефта и газа. Запасите ни от редкоземни метали, това от което ще имаме потребност, ще се утрои до 2030 година “, сподели Фон дер Лайен.

Според нея то ва значи, че темпото, с което Европа би трябвало да се движи във връзка с Зелената договорка, би трябвало да се усили.

Една единствена страна сега господства на този пазар (на редкоземни детайли и литий – Китай, бел. ред.). Трябва да не се слагаме в нова взаимозависимост в тази област, както до момента го направихме с газа “, добави ръководителят на Европейска комисия.

Затова би трябвало да се подхващат доста стъпки. „ Тук би трябвало да се намеси нашата комерсиална политика. Трябват нови партньорства. Защото от географска позиция суровините не се намират на едно място по света. Новите търговски партньорства освен ще укрепят стопанската система ни, само че те ще защитят ползите ни и ще укрепят полезностите ни “, сподели Фон дер Лайен.

Според нея Съюзът би трябвало още по-силно да се застъпва за стандарти в региона на труда, в опазването на околната среда. „ Трябват ни нови сътрудници в райони на напредък – Чили, Мексико и Нова Зеландия. Споразуменията с тях би трябвало да бъдат подписани. Също по този начин трябват съглашения с Индия и Австралия. “

Нека се поучим от грешките си в предишното “, каза Урсула фон дер Лайен.

Но сигурността на доставките е единствено първата стъпка. Обработката на тези първични материали е също толкоз значима. Днес Китай управлява световната преработваща индустрия. 90% от редкоземните метали и 60% от лития се преработват в Китай.

Трябва да осъществяваме стратегически планове по цялата верига – от добива до преработката на тези първични материали. И би трябвало да избегнем стратегически рискове за нас “, съобщи ръководителят на Комисията.

Тя приканва за Акт за сериозно значимите за Европа първични материали. Преди пет години Европа сътвори Алианса за батериите. 2/3 от батериите скоро ще се създават в Европа.

Това е голям триумф. Миналата година приехме Акта за чиповете. Първата фабрика за чипове ще отвори идващите месеци. Сега би трябвало да реализираме същото при редкоземните детайли. Трябва да увеличим финансовия запас за плановете от общ европейски интерес “, каза фон дер Лайен.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР