Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите

...
Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите
Коментари Харесай

ЕС иска независима отбрана от САЩ

Европейският съюз би трябвало да ускори боеготовността си, да увеличи разноските за защита и да бъде кадърен да работи без значение от Съединени американски щати, обявиха водачите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да осъществят нов пакт за военно съдействие, съобщи Reuters.

Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за защита след години на редуциране на разноските - основно искане на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който идващия месец ще взе участие в среща на върха на НАТО в Брюксел.

Декларацията удостовери също по този начин уговорката към подписания през декември пакт за защита на Европейски Съюз, който цели взаимно създаване на оръжия и разполагане на войски след години на повтаряне и конкуренция сред военни структури.

Европа би трябвало да поеме по-голяма отговорност за личната си сигурност и да утвърди ролята си на благонадежден и постоянен фактор и сътрудник в региона на сигурността и защитата. Поради това Съюзът подхваща стъпки за подсилване на европейската защита посредством възстановяване на вложенията, развиване на качествата и на оперативната подготвеност в региона на защитата. Тези начинания укрепват стратегическата му самостоятелност, като в същото време допълват и ускоряват дейностите на НАТО, обявиха водачите.



Дипломати, участвали на двудневната среща на високо ниво в Брюксел, обявиха, че дебатите за сигурността и защитата са минали в добра конюнктура макар напрежението поради имиграцията, забавило формалното приемане на финален документ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР