Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на

...
Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна

Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона $ за Украйна - за първи път в историята на съюза, основан като спокойно обединяване на нации, се реализира консенсус за сходен акт. 

Дългогодишните политически табута в Европейски Съюз падат, под натиска на непредизвиканото нахлуване на Украйна от страна на Владимир Путин. Новата оръжейна програма ще се финансира посредством Европейския механизъм за мир. Тя беше оповестена в неделя, дружно с новите наказания против съветските самолети, държавните медии и стопанската система на Беларус.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел сподели, че страните членки ще дават на Украйна бойни самолети, а освен муниции. 

" [Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската войска е в положение да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети ", сподели Борел, препращайки към самолети от руската ера, притежавани от източноевропейските страни. 

„ Днес ще предложа да използваме Европейския механизъм за мир по две ограничения за незабавна помощ — за финансиране на доставката на смъртоносни материали за украинската войска, както и незабавно належащо гориво, защитно съоръжение и медицински консумативи “, разгласи Борел.

450 млн. евро ще бъдат отделени за поразяващия оръжия и още 50 млн. евро за горива и защитни средства.

„ Лидерството на президента Зеленски, неговата смелост и устойчивостта на украинския народ са изключителни и впечатляващи. Те са ентусиазъм за всички нас “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, наричайки новата политика „ повратен миг “.

Новината беше посрещната с еуфория в формалните украински канали в Telegram, които я популяризираха като още един знак, че западният свят е единен против експанзията на Путин.

В допълнение към централизираната стратегия на Европейски Съюз, обособените държави-членки подхващат свои лични стъпки, с цел да дават на Украйна военна и филантропична помощ.

Германия, която беше подложена на интензивни рецензии за отхвърли си да изнася оръжия за Украйна по време на военното струпване, обърна позицията си и съобщи, че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети Stinger в Украйна.

Швеция, член на Европейски Съюз, която не е в НАТО и исторически поддържа неутрална позиция в световните спорове, съобщи, че ще изпрати 5 000 противотанкови оръжия, 5 000 каски, 5 000 щита за тялото и 135 000 полеви дажби – както и 50 милиона $ непосредствено финансиране на украинските военни.

Дания ще трансферира 2700 противотанкови оръжия и ще разреши на доброволци да се причислят към задгранична бригада, с цел да се бият с Украйна.

Белгия изпраща спомагателни 3000 картечници и 200 противотанкови гранатомета.

It was nice to learn that in addition to yesterday`s agreements, Belgium is sending us another 3,000 machine guns and 200 anti-tank grenade launchers. Thank you for your leadership.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Унгария съобщи, че няма да даде оръжие на Украйна, само че се ангажира да изпрати 100 000 литра гориво и 28 тона храна, съгласно украинските управляващи.

По данни на НАТО Белгия, Канада, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Обединеното кралство и Съединени американски щати „ към този момент са изпратили или утвърждават обилни доставки на военно съоръжение за Украйна “.

За военна помощ приказва и България, само че не за момента не е ясно каква. В интервю за bTV украинският дипломат у нас Виталий Москаленко сподели, че България ще даде военна помощ на Украйна под формата на патрони и снаряди през територията на Полша.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР