Европейският съюз реши да проучи задълбочено предложената от Broadcom сделка

...
Европейският съюз реши да проучи задълбочено предложената от Broadcom сделка
Коментари Харесай

Европейската комисия ще разследва сделката между Broadcom и VMware

Европейският съюз реши да изследва задълбочено препоръчаната от Broadcom договорка за закупуване на компанията за облачни услуги VMware, откакто европейските регулаторни органи предизвестиха, че придобиването може да докара до " по-високи цени, по-ниско качество и по-малко нововъведения " за бизнес клиентите.

Според Маргрете Вестагер, началник на Европейската антитръстова организация, която приказва във вторник, предварителното следствие е разкрило опасности, че след сливането Broadcom може да ограничи съвместимостта на конкурентните производители на хардуерни решения със софтуера за виртуализация на сървъри, предлаган в този момент от VMware. Европейски Съюз дефинира нов краен период за привършване на прегледа на договорката - 11 май идната година. Подчертава се, че решението за започване на следствие не значи, че резултатът от него е превдварително решен. Възможността за изчерпателен обзор на договорката беше обявена и преди.
-->
Миналия месец Broadcom публично изиска утвърждение от Европейски Съюз за сливането след месеци на предварителни съвещания с представители на европейската администрация. Очаква се договорката на стойност 61 милиарда $ да ускори позициите на Broadcom на пазара на програмен продукт за сметка на ресурсите на VMware. Това е част от дълготрайната тактика на купувача да се концентрира най-вече върху хардуерни решения. Например през 2018 година компанията закупи CA Technologies, а през 2019 година - бизнеса с корпоративна киберсигурност на Symantec.

Възможно е договорката да притегли вниманието и на английския регулатор, който желае да разбере дали покупката няма да навреди на конкуренцията на пазара в Обединеното кралство. Bloomberg счита, че се е предвиждало в детайли следствие от страна на Европейски Съюз, като се има поради рекордната цена на покупката и фактът, че VMware също е монополист в своята ниша, като през 2021 година ще държи 79% от пазара. От последното сдружение се чака да даде гаранции, че цените ще останат рационални, с цел да разсее подозренията на регулаторните органи. Това е втората огромна договорка, която се преглежда от регулаторните органи на Европейски Съюз през тази година. Както знаете, Microsoft предложи да купи Activision Blizzard Inc. за 69 милиарда $ - следствието към този момент е в ход и към момента не е взето дефинитивно решение.

Според Broadcom договорката към този момент е утвърдена от регулаторните органи в Бразилия, Южна Африка и Канада и компанията чака да завърши през фискалната 2023 година Поредицата от поглъщания, подхванати от Broadcom, към този момент провокира неодобрение измежду съперниците, които са обезпокоени от възходящото въздействие на компанията. Това докара до интензивни лобистки старания, целящи да попречат на по-нататъшното разгръщане на софтуерния колос.

Най-големият удар пристигна през 2018 година, когато някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която забрани на Broadcom да закупи Qualcomm за 117 милиарда $. Това означи края на експанзията на Broadcom в полупроводниковата промишленост и докара до изместване на фокуса на компанията към създаване на софтуерния ѝ бизнес, част от нова тактика за опит за придобиване на VMware.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР