Европейският съюз прогнозира най-голямото свиване в историята си. Икономиката на

...
Европейският съюз прогнозира най-голямото свиване в историята си. Икономиката на
Коментари Харесай

ЕС прогнозира най-голямата рецесия в историята си

Европейският съюз предвижда най-голямото стесняване в историята си . Икономиката на Европейския съюз ще се свие със 7,5% през 2020 година Това излиза наяве от оповестената през днешния ден икономическа прогноза от пролетта на 2020 година на Европейската комисия.

През февруари Комисията очакваше 1,4% растеж на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз през тази година , само че пандемията от ковид обърка сметките.

Пандемията от ковид съставлява огромно разтърсване за международната и за европейската стопанска система , което води до доста тежки социално-икономически последствия. Въпреки бързите и всеобхватни ограничения на политиката както на европейско, по този начин и на национално ниво, тази година в стопанската система на Европейски Съюз ще се следи криза от историческа големина , акцентират от Комисията.

Според икономическата прогноза от пролетта на 2020 година стопанската система на е врозоната ще се свие с рекордните 7¾ % през 2020 година и ще означи напредък от 6¼ % през 2021 година Предвижда се стопанската система на Европейски Съюз да се свие със 7½ % през 2020 година и да означи напредък от към 6 % през 2021 година В съпоставяне с есенната икономическа прогноза от 2019 година прогнозите за напредък на Европейски Съюз и еврозоната са с към девет процентни пункта по-ниски.

Предвид, че пандемията засегна всички страни членки, разтърсването в стопанската система на Европейски Съюз е симетрично. Очаква се обаче както спадът в производството през 2020 година (от -4¼ % в Полша до -9¾ % в Гърция), по този начин и степента на възобновяване през 2021 година да се разграничават доста. Икономическото възобновяване на всяка страна членка ще зависи освен от развиването на пандемията в съответната страна, само че и от структурата на нейната стопанска система и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики. Като се има поради взаимозависимостта на стопанските системи на Европейски Съюз, динамичността на възобновяване във всяка страна членка ще се отрази също по този начин на степента на възобновяване на останалите страни членки.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за стопанската система в полза на хората, съобщи, че разтърсването е симетрично: всички страни от Европейски Съюз са наранени и се чака всички те да бъдат в криза през тази година.

Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на стопанската система, пък от своя страна означи, че Европа претърпява икономическо разтърсване, което няма еквивалент от Голямата меланхолия насам.

Пандемията от ковид засегна съществено разноските на потребителите, промишленото произвеждане, вложенията, търговията, финансовите потоци и веригите на доставки. Очакваното последователно облекчение на противоепидемичните ограничения би трябвало приготви основата за възобновяване. До края на 2021 година обаче не се чака стопанската система на Европейски Съюз да компенсира изцяло загубите от настоящата година. Инвестициите ще останат по-ниски, а пазарът на труда няма да се възвърне изцяло.

Трайната успеваемост на ограниченията на политиката, които се подхващат в отговор на рецесията на европейско и на национално ниво, ще бъде от решаващо значение за ограничението на икономическите вреди и за улеснението на бързото и устойчиво възобновяване, с цел да може развиването на стопанските системи да бъде ориентирано към резистентен и приобщаващ напредък.

Независимо от обстоятелството, че схемите за работа на ненапълно работно време, дотациите за заплати и поддръжката за предприятията би трябвало да оказват помощ да се ограничи загубата на работни места, пандемията от ковид ще окаже съществено влияние върху пазара на труда.

Според прогнозите нивото на безработица в еврозоната ще се усили от 7,5 % през 2019 година на 9½ % през 2020 година, преди да намалее още веднъж до 8½ % през 2021 година В Европейски Съюз се чака нивото на безработица да се усили от 6,7 % през 2019 година до 9 % през 2020 година, след което да спадне до към 8 % през 2021 година

В някои страни членки безработицата ще се усили по-съществено, в сравнение с в други. Особено уязвими са страните с висок дял на служащите на краткосрочни контракти и страните, в които огромна част от работната мощ зависи от туризма. Младите хора, които навлизат на пазара на труда в този интервал, също ще се сблъскат с компликации при намирането на своето първо работно място.

Очаква се тази година потребителските цени да спаднат доста заради намаляването на търсенето и внезапния спад на цените на петрола , като взети дружно те би трябвало да компенсират повече от задоволително изолираните случаи на нарастване на цените вследствие на спирания на доставките, свързани с пандемията.

Текущата прогноза за измерената посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) инфлация в еврозоната е за 0,2 % през 2020 година и 1,1 % през 2021 година Предвижда се инфлацията в Европейски Съюз да бъде 0,6 % през 2020 година и 1,3 % през 2021 година

Държавите членки започнаха решителни ответни дейности, като вкараха фискални ограничения за ограничение на икономическите последствия от пандемията. Очаква се " автоматизираните стабилизатори ", като социалноосигурителни заплащания, съчетани с фискални дискреционни ограничения, да доведат до увеличение на разноските. В резултат на това се предвижда внезапно повишаване на съвкупния бюджетен недостиг на еврозоната и на Европейски Съюз от едвам 0,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2019 година до към 8½ % през 2020 година, преди да спадне още веднъж до към 3½ % през 2021 година

След следената от 2014 година насам низходяща наклонност се чака повишаване и на съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт. Според прогнозите в еврозоната това съответствие ще се усили от 86 % през 2019 година на 102¾ % през 2020 година, след което ще спадне до 98¾ % през 2021 г . В Европейски Съюз се чака то да се усили от 79,4 % през 2019 година до към 95 % през настоящата година, след което да спадне до 92 % през идната година.

Пролетната прогноза се характеризира със степен на неустановеност, която е по-висока от нормалната. Тя се основава на набор от допускания по отношение на развиването на пандемията от ковид и обвързваните с нея противоепидемични ограничения. Прогнозата се основава на допускането, че ограничаващите ограничения ще бъдат последователно прекратени от месец май нататък.

Рисковете по отношение на тази прогноза също са извънредно огромни и са свързани с утежняване на прогнозните стойности.

Ако пандемията е по-тежка и по-продължителна от актуалните упования, това би могло да докара до доста по-голям спад на Брутният вътрешен продукт спрямо плануваното в базовия сюжет на тази прогноза. При неналичието на постоянна и своевременна обща тактика за възобновяване на нивото на Европейски Съюз съществува риск рецесията да докара до съществени нарушавания на единния пазар и до дълбоки стопански, финансови и обществени разлики сред страните членки от еврозоната. Също по този начин има заплаха пандемията да докара до по-драстични и непрекъснати промени в отношението към международните вериги за основаване на стойност и към интернационалното съдействие, което ще се отрази негативно на мощно отворената и взаимосвързана европейска стопанска система. Пандемията може да нанесе и трайни вреди посредством банкрути и дълготрайни вреди на пазара на труда.

Заплахата от налагането на мита след края на преходния интервал сред Европейски Съюз и Обединеното кралство също би могла да забави растежа, въпреки и в по-малка степен в Европейски Съюз, в сравнение с в Обединеното кралство.





Всяка година Европейската комисия разгласява две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идната година за всички страни членки, както и съвкупни данни за Европейски Съюз и еврозоната.

Следващата икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде лятната междинна икономическа прогноза от 2020 година, която се чака да бъде оповестена през юли 2020 година Тя ще обхване единствено растежа на Брутният вътрешен продукт и инфлацията. Следващата цялостна прогноза ще бъде показана през ноември 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР