Европейският съюз предупреди в четвъртък новото израелско правителство да не

...
Европейският съюз предупреди в четвъртък новото израелско правителство да не
Коментари Харесай

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

Европейският съюз предизвести в четвъртък новото израелско държавно управление да не анексира елементи от Западния бряг, като съобщи, че сходен ход би представлявал съществено нарушаване на интернационалното право, съобщи АП.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел съобщи, че 27-членният блок не признава израелския суверенитет над палестинската територия и че той ще продължи да следи деликатно обстановката и нейните по-широки последствия и ще работи надлежно.

По-рано тази седмица израелският министър председател Бенямин Нетаняху и главният му противник Бени Ганц подписаха съдружно съглашение, което включва уговорка за авансово обмисляне на анексирането на части от Западния бряг, в това число израелските селища с начало 1 юли.

Самият Нетаняху пристигна на власт с заричане за анексия.

Сделката Нетаняху-Ганц планува, че всяко израелско деяние ще се нуждае от поддръжка на Съединени американски щати и би трябвало да вземе поради мирните контракти на Израел със прилежащите Йордания и Египет.

Дългоочакваният проект на Белия дом, оголен по-рано тази година, планува елементи от Западния бряг да бъдат под непрекъснат израелски надзор. Палестинците отхвърлиха проекта като преднамерен.

Планът опонира изцяло на интернационалното право, което пази учредяването на палестинската страна в границите преди Войната от 1967 година, при която Израел окупира Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голанските възвишения и Синайския полуостров.

Припомняме, че дни по-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху е постигнал съглашение със противника си Бени Ганц за образуване на държавно управление за единството, с което най-сетне ще се прекъсне политическата рецесия в страната.

Припомняме, че към този момент година страната е в задънена улица и провежда 3 пъти парламентарни избори заради липса на съгласие за коалиция сред партиите.

Нито една страна не завоюва задоволително огромно болшинство за сформиране на държавно управление.

Нетаняху и Ганц ще заемат ротационния пост на премиера. Нетаняху ще заема първо мястото за министър председател в продължение на 18 месеца, преди Ганц да поеме " кормилото " за още 18 месеца.

Двамата партийни водачи започнаха договаряния за образуване на държавното управление предишния месец, като този ход беше общопризнат от мнозина от поддръжниците на Ганц като изменничество.

Както е известно, Нетаняху бе упрекнат в корупция и би трябвало да бъде съден. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР