Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия

...
Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия
Коментари Харесай

ЕК: ЕС отказва да плаща газ от Русия в рубли, да се готви за прекъсване на доставките

Европейският съюз отхвърля да заплаща покупките на газ от Русия в рубли и би трябвало да се приготви за спиране на доставките. Това предизвестиха Европейската комисия и френското председателство на Европейски Съюз след изключителното съвещание на министрите на енергетиката на 27-те, състояло се в Брюксел, обобщава Франс прес.
"Искането на Москва да се заплащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана смяна на договорите и е законно да го отхвърлим ", съобщи европейската комисарка по енергетиката Кадри Симсон след края на срещата.
"97% от договорите, подписани с европейските компании, прецизират валутата за заплащането и става дума или за евро, или за щатски долари ", добави тя.
"Използването на препоръчаната от Москва скица непознати компании да заплащат за природния газ посредством позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушаване на глобите на Европейски Съюз ", съобщи още Симсон, представена от Ройтерс.
"Плащането в рубли посредством механизма за превалутиране под надзора на съветските управляващи и посредством втора специфична сметка в "Газпромбанк " е нарушаване на глобите и няма по какъв начин да бъде признато ", сподели Симсон, представена от Ройтерс.
Кадри Симсон съобщи, че не й е известно да са били открити сметки в рубли, добавя Франс прес. "Предвидени са заплащания за средата на май и множеството компании ще спазят изискванията на договорите ", добави тя.
Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също удостовери желанието да се съблюдават договорите и съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за прекратяване на доставките.
Няколко страни членки желаеха уточнения по отношение на заплащането в рубли чрез разкриване на специфична сметка и Кадри Симсон даде обещание детайлни разяснения, с цел да изясни на фирмите какво могат да създадат и какво не.
Полша и България уредиха заплащанията си в плануванаъа в договорите им валута с "Газпром " и отхвърлиха да открият втора сметка в рубли. Руския газов колос прекрати доставките за тях, считайки че заплащането не е било осъществено.
"Няма непосредствени опасности за доставките ", увери Симсон. "Но ние няма да можем да сменяем 150-те милиарда кубични метра газ, купувани от Русия с други източници. Това няма да е търпимо ", призна тя. "Ние можем да управляваме заменянето на две трети от доставките на съветски газ ", посочи тя.
Кадри Симсон настоя за нуждата страните членки да изпълнят запасите си, а Барбара Помпили акцентира нуждата да се диверсифицира методът на произвеждане на електричество и на отопление.
"Европа би трябвало да се отърве от зависимостта от съветските изкопаеми горива ", акцентира полската министърка на енергетиката Анна Москва. "Нашите запаси ще бъдат на 100 % цялостни от потенциала си през тази зима ", увери тя. "Американски полутечен природен газ стартира да идва от Литва и ние ще си доставим газ и от Норвегия посредством Дания ", изясни тя.
Министрите приказваха и за прогресивно прекъсване на покупките на съветски нефт и съветски петролни артикули, планувано от Европейски Съюз, с цел да се пресече европейското финансиране за Русия, която води война в Украйна. Но никакво решение не беше взето.
Барбара Помпили сподели, че се приготвя нов пакет от наказания, само че не това е била тематиката на срещата. Симсон удостовери, че се работи по нов пакет от наказания. Тя сподели, че на 3 май в Страсбург, ще има среща на всички европейски комисари и председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще посочи какво е било решено.
Решението е финализирано и ще бъде признато на 3 май от Европейска комисия, съобщи пред Франс прес европейски източник.
На 4 май предлагането ще бъде показано на страните членки за утвърждение. Но не се знае дали това ще стане до уикенда, съобщи немският министър на енергетиката Роберт Хабек.
Ако 27-те се схванат по този въпрос, то прекъсването на пазаруване на съветски нефт и петролни продуки ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, само че ще има и ограничения с неотложен резултат, като да вземем за пример налог върху превоза с танкери, удостовери европейски представител.
ЕС към този момент наложи ембарго на съветските въглища и затвори пристанищата си за съветски кораби, като се изключи тези, транспортиращи въглеводороди.
Основни вносители на съветски изкопаеми горива са Германия, Италия, Нидерландия и Франция.
Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на съветски нефт поради зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това показаха двама представители на европейските институции, представени от Ройтерс. За да резервира единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария "изключение или дълъг временен интервал ", съгласно единия от източниците.
Унгария и Словакия зависят от съветски петролопроводи. Те нямат изход на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят други възможности, прибавя Франс прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР