Европейският съюз официално даде ход на дългоочаквания преглед на съществуващото

...
Европейският съюз официално даде ход на дългоочаквания преглед на съществуващото
Коментари Харесай

По-евтини и бързо достъпни лекарства? ЕС тръгва на битка срещу фарма гигантите

Европейският съюз публично даде ход на дълго чакания обзор на съществуващото фармацевтично законодателство, хвърляйки ръкавицата на колосите в бранша на фона на задълбочаващия се недостиг на лекарства. Брюксел има упоритостта да извърши най-голямата промяна в промишлеността от десетилетия насам, като цели да направи медикаментите „ по-лесно и бързо налични и евтини “.

Проблемът с дефицита на лекарства се изостри за следващ път тази зима, когато – даже и след утихването на пандемията от ковид – още веднъж имаше нормалния взрив на респираторни болести. А нужните медикаменти внезапно изчезнаха от аптеките. Дефицитът стана толкоз сериозен, че подтикна Брюксел към дейности.

Една от основните цели на Европейски Съюз е да обезпечи по-навременна и обективна досегаемост на пациентите до медикаменти в целия 27-членен блок.

По данни на Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации на пациентите (EFPIA) в Германия да вземем за пример са нужни към 133 дни за достъп до нови медикаменти, до момента в който в Румъния този период е 899 дни. Групата също по този начин откри, че 92% от „ новаторските лекарства “ са налични в Германия, спрямо 30% в по-малките и източноевропейските страни членки на Европейски Съюз.

Предложението за промяна понижава интервала на изключителност, който се дава на новоразработените медикаменти, навлизащи на пазара, от 10 на 8 години. Компаниите ще могат да го удължат до 10 години, в случай че пуснат лекарството на пазара във всички 27 членки на Европейски Съюз в границите на две години.

Един от страничните резултати – позитивен за потребителите – ще бъде намаляването на цената на медикаментите в по-ранен миг.

Фармацевтичните компании и лобистките групи обаче настояват, че този ход може да попречи на нововъведенията и на цялостната наличност на медикаменти. Те предизвестяват, че ограниченията могат да се окажат сложни и скъпи за фирмите и те да се откажат от създаването или пускат на пазара на нови артикули в Европейски Съюз, като по този метод блокът ще изостане от Съединени американски щати и Китай.

Ръководителят на фармацевтичното поделение на немската биотехнологична компания Bayer Щефан Олрих съобщи пред Reuters предходната седмица, че измененията могат да имат „ пагубно влияние “, защото фирмите ще се откажат от планове за развиване.

Натали Мол, общоприет шеф на EFPIA, съобщи, че групата и нейните членове поддържат задачите на тактиката, само че че предлагането „ съумява да подкопае научноизследователската и развойната активност в Европа, като в същото време не взема решение въпроса за достъпа на пациентите до медикаменти “.

Мол съобщи, че ограниченията слагат „ невъзможна цел пред фирмите “. По думите ѝ в множеството случаи забавянето на достъп се случва, откакто фирмите са подали заявки за ценообразуване и възобновяване на разноските и чакат външни решения.

Фармацевтичните компании „ имат избор къде да насочат капитала и ресурсите си “, сподели заплашително Ема Уолмсли, шеф на световния състезател GSK. Германското държавно управление предизвести за опасности за нововъведенията.

Големи промени

Намаляването на ексклузивността с две години може да има съществено влияние върху някои предприятия, изключително в случай че става въпрос за рядко лекарство, уточни Арпита Сингхал, ръководещ шеф за опазване на здравето и науки за живота в Alvarez and Marsal, пред CNBC.

Тя изясни, че огромна част от цената може да пристигна през последните две години, когато лекарството е нараснало обсега си. А по думите ѝ излизането на доста пазари на толкоз ранен стадий може да се отрази доста на бизнес проектите, добави тя.

Според Роланд Виринг, сътрудник в CMS Law, профилиран в региона на науките за живота, това би представлявало сериозна смяна в промишлеността, като добави, че доста компании към момента се борят с проблеми с доставките и други провокации.

„ Увеличава се рискът за компаниите да започват на толкоз доста пазари, всеки от които е обвързван със лични договаряния, тъй че е допустимо те да изберат да отидат някъде другаде. Особено за междинните по величина компании ще би трябвало да решим дали да отидем в Съединени американски щати, или да изчакаме, до момента в който сме подготвени да стартираме в целия Европейски Съюз? “

Моник Гойенс, общоприет шеф на Европейската организация на потребителите, назова предлагането „ добра вест “, защото „ може да улесни пациентите да получат по-рано достъп до по-евтини генерични медикаменти “.

Но Гойен разкритикува някои от детайлите: „ Създаването на ваучери за изключителност, които биха дали опция на фармацевтична компания, която създава нов антибиотик, да удължи интервала на изключителност на друго лекарство по собствен избор, подкопава другите изгоди от промяната. Съществуват по-справедливи способи за създаване на нови антибиотици. “

Дебатът по законодателните промени занапред стартира и може да продължи месеци или даже години.

Предложението включва и промени, целящи да ускорят времето, належащо за одобрение на нови медикаменти, и да предотвратят дефицита им, само че да рационализират регулаторните процеси.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР