Европейският съюз има готовност да посредничи между властта и опозицията

...
Европейският съюз има готовност да посредничи между властта и опозицията
Коментари Харесай

Брюксел предложи да посредничи между властта и опозицията в Беларус

Европейският съюз има подготвеност да посредничи сред властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение. Това съобщи през днешния ден представител на Европейската работа за външна активност. Това става 10 дни след началото на митингите против изборните резултати, при които управляващите оповестиха победа за президента Александър Лукашенко с над 80% от вота.

"Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи деликатно ситуацията в страната и поддържа протестиращите, добави представител на комисията. Фон дер Лайен чака против виновните за насилието над протестиращите и за подмяната на резултатите от президентските избори да бъдат взети строги ограничения. Дипломатическата работа на Европейски Съюз продължава работата по правенето на лист за налагане на наказания на виновните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже по кое време описът ще бъде подготвен и препоръчан за гласоподаване от Съвета на Европейски Съюз ", изясни представителят и добави, че в сряда Европейският съвет ще заседава изключително с видеоконференция, с цел да разиска събитията в Беларус, където централната изборна комисия разгласи преизбирането за шести път на президента Александър Лукашенко.

По-рано немската канцлерка Ангела Меркел разгласи, че съветска интервенция във вътрешните проблеми на Беларус би била неприемлива. Лукашенко беседва няколко пъти с Путин и даде сигнал, че е допустима съветска помощ за преодоляване на обстановката. На доктрина това може да стане според два контракта.

Меркел е подчертала, че беларуските управляващи са длъжни да се откажат от всякакво принуждение против мирни протестиращи, да освободят политическите пандизчии и да "влязат в народен разговор с опозицията и обществото за превъзмогване на рецесията ".

Днес Лукашенко награди поради безупречната им работа представители на силите за сигурност, които опитваха със мощ да разпилян стачкуващите в редица градове и задържаха хиляди от тях.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР