Европейският съюз или поне достатъчно влиятелни европейски лидери са готови

...
Европейският съюз или поне достатъчно влиятелни европейски лидери са готови
Коментари Харесай

Тереза Мей може и да получи коз от ЕС срещу поддръжниците на твърдия Brexit

Европейският съюз или най-малко задоволително авторитетни европейски водачи са подготвени да обещаят документално на английския министър председател Тереза Мей, че до края на 2021 година Европейски Съюз и Острова ще приключат с бъдещите договаряния за съглашение за търговия. Това заричане може би ще помогне на Мей да убеди английския парламент да утвърди настоящето съглашение за Brexit, включващо " мека " граница сред Ирландия и Северна Ирландия, написа Агенция " Фокус ".
Очакванията са, че през идващите дни ще има разяснения по тематиката сред Брюксел и Лондон и вероятно ще се дефинира въпросният период за завършек на комерсиалните договаряния. Ако това стане, Мей се надява, че ще убеди английските депутати, че няма да има " включване " на защитния механизъм в проектоспоразумението - т.е. " меката " граница сред Северна Ирландия и Ирландия да си остане даже да няма комерсиално съглашение. Това, несъмнено, въобще не се харесва на поддръжниците на " твърдия " Brexit.
Британският министър председател ще беседва с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-късно тази седмица, само че не са планувани други срещи за договаряния, съобщи през вчерашния ден представител на Брюксел.
Маргаритис Схинас, представител на Европейска комисия, сподели, че министър-председателят и Юнкер са имали " другарски диалог " по телефона и " ще приказват още веднъж тази седмица ". Юнкер е споделил, че съглашението за отдръпване е " най-хубавото и единственото допустимо " и няма да бъде предоговаряно.
Говорителят на английския министър председател удостовери, че Тереза Мей е говорила с редица водачи на Европейски Съюз по време на коледната отмора на Народното събрание, в това число немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, холандския министър председател Марк Рюте и испанския министър председател Педро Санчес, както и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя също е в контакт с ирландския министър председател Лео Варадкар.
Британски държавни източници обаче се притесняват, че единствено писмо от Европейски Съюз няма да е задоволително, с цел да убеди евроскептичните депутати да се откажат от опасността си да отхвърлят съглашението за отдръпване и чакат министър председателят да упорства за спомагателни отстъпки през идващите няколко дни. Тереза Мей съобщи, че продължава да оказва напън върху Европейския съюз за " по-нататъшни гаранции " за защитния механизъм в устрема ѝ да завоюва поддръжката на депутатите за законопроекта за отдръпване.
Мей получи предизвестие за повече враждебни дейности на Народното събрание, като лейбъристите намекнаха, че партията може да поддържа изменение, с което се цели блокиране на паричните средства на държавната хазна за подготовка при липса на договорка. Източник, непосредствен до водача на Лейбъристката партия, Джеръми Корбин сподели, че депутатите на партията могат да бъдат инструктирани да гласоподават за изменението, импортирано от Ивет Купър. По време на конфликтите в Камарата на общините Корбин сподели на министрите, че " няма да има повече бягство " от значимия избор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР