Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение относно търговските правила за

...
Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение относно търговските правила за
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания постигнаха сделка за нови търговски правила за Северна Ирландия

Европейският съюз и Англия реализираха съглашение по отношение на комерсиалните правила за Северна Ирландия след Брекзит на фона на дълги договаряния.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с английския министър председател Риши Сунак, с цел да завърши договорката, която ще докара до смяна на контракта за напускането на Англия от Европейски Съюз и по-конкретно метода, по който се ревизират стоките в Ирландско море.

По думите на фон дер Лайен е реализиран " съдбоносен пробив ", който ще обезпечи " безпрепятствено протичаща търговия в границите на цяла Англия " и ще отбрани мястото на Северна Ирландия в страната.

Северна Ирландия е английска провинция, само че през нея минава и външна граница на Европейски Съюз, защото граничи с Република Ирландия. Досега се създаваше митническа граница в морето и разпоредбите за питателните артикули на Европейски Съюз на процедура важаха и за Северна Ирландия, която не можеше да излезе от единния европейски пазар на артикули.

Съгласно протокола Европейски Съюз изисква инспекции на търговията от Англия към Северна Ирландия, с цел да резервира целостта на своя обединен пазар, като в същото време заобикаля такива инспекции на сензитивната сухопътна граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Въпросът е един от най-спорните във връзка с излизането на Англия от Съюза през 2020 година

Сега новата договорка има за цел да преодолее това напрежение. За Сунак съглашението бележи и високорискова тактика единствено четири месеца след встъпването му в служба. Той се стреми да реализира компромис и да усъвършенства връзките си с Брюксел - и със Съединените щати - без да разгневи задоволително крилото на своята партия, което е изключително огромен последовател на Брекзит.

Очаква се новото съглашение да облекчи физическите инспекции на стоките, преминаващи от Англия към Северна Ирландия, и да даде думата на законодателите по отношение на разпоредбите на Европейски Съюз, които би трябвало да се ползва при комплицираните условия след Брекзит.

Британският министър председател съобщи по време на конференция, че със договорката са реализирани три неща:
Премахването на " всякакво чувство за граница в Ирландско море ".По-голяма наличност на английски артикули в Северна Ирландия - в това число медикаменти.По думите му съглашението " подсигурява суверенитета на Северна Ирландия ".
Сунак обаче призна, че политическите партии ще би трябвало прегледат предложенията в елементи, като Народното събрание в Лондон ще би трябвало да гласоподава със " за " или " срещу ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР