Европейският съюз и Тунис подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо

...
Европейският съюз и Тунис подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо
Коментари Харесай

ЕС и Тунис подписаха стратегическо споразумение за миграцията

Европейският съюз и Тунис подписаха меморандум за съгласие за " стратегическо и всеобхватно партньорство " в региона на противозаконната миграция, икономическото развиване и възобновимата сила, съобщи Агенция Франс Прес.

В речта си в президентския замък на Тунис ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства съглашението, което има за цел да " влага в споделения разцвет ".

Тя беше съпроводена от италианския министър-председател Джорджа Мелони и холандския министър председател Марк Рюте, които предишния месец бяха в Тунис за диалози по съглашението.

" Нуждаем се от дейно съдействие, повече от всеки път " в региона на миграцията, съобщи Фон дер Лайен, като разгласи по-тясно съдействие против " мрежите на контрабандистите и трафикантите " и в интервенциите по търсене и избавяне.

Европейски Съюз търси способи да поддържа Тунис в опита му да спре потока от мигранти, които се пробват да излязат от северноафриканската страна по рискови морски направления с вярата да доближат Европа.

Мелони приветства " новата и значима стъпка за справяне с миграционната рецесия " и предложения президента на Тунис Каис Саид на интернационална конференция по миграцията на 23 юли.

Рюте съобщи, че от съглашението ще завоюват както Европейският съюз, по този начин и " тунизийският народ ", като означи, че Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Тунис.

През юни Фон дер Лайен беше предложила на Тунис 105 млн. евро в поддръжка на мярка за ограничение на противозаконната миграция, 150 млн. евро незабавна помощ и 900 млн. евро дълготрайна помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР