Европейският съюз емитира еврооблигации, чрез които да бъде завършена по-голямата

...
Европейският съюз емитира еврооблигации, чрез които да бъде завършена по-голямата
Коментари Харесай

ЕС пуска облигации за 14 млрд. евро за дофинансиране на програмата SURE

Европейският съюз емитира еврооблигации, посредством които да бъде приключена по-голямата част от финансирането на схемата за отбрана от безработица SURE. Това става в миг, когато доходността на държавните облигации доближи многомесечни върхове единствено ден по-рано.

Европейски Съюз желае да набере капитал от пазара за 14,137 милиарда евро чрез издаването на дълговия пазар на нови 8-годишни и на 25-годишни обществени облигации при интерес в размер на 92 милиарда евро, оповестява Reuters, визирайки меморандум на водещ управител на излъчванията.

С оставащи по-малко от 5 милиарда евро планувани излъчвания, актуалните облигации ще завършат по-голямата част от финансирането на схемата SURE и ще проправят пътя на Европейски Съюз да стартира издаването на еврооблигации, посредством които да финансира своя фонд за възобновяване в размер до 800 милиарда евро, като се чака фондът да започва през лятото.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Фондът за възобновяване от коронавирусната рецесия на Европей...

Това ще означи началото на доста по-съдържателното издаване на общ европейски дълг, като вложителите се надяват на основаването на безвреден актив в еврозоната.

Основният извод от схемата SURE, е, че " търсенето от името Европейски Съюз е мощно и съразмерно на размера на дълга, който би трябвало да се продаде ", счита Антоан Буве, старши пълководец в банката ING.

" Имаше хипер фактор, който ненапълно изчезна, само че това е разбираемо. Не забравяйте, че фондът за възобновяване също ще прави търгове, тъй че от ден на ден и повече излъчванията на еврооблигации от името на Европейски Съюз ще наподобяват издаването на дълг от държавна хазна ", акцентира Буве.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хърватия, България и Румъния могат да завоюват най-вече измежду страните от Източна Европа при цялостно у...

Продажбите на еврооблигации за финансиране на програмата SURE следват огромната ликвидация на държавни облигации в еврозоната в понеделник, водена от спекулации, че ЕЦБ може да забави своята " Пандемичната стратегия за изключителни покупки " (PEPP), както и предвид на опасения за пътя на италианската икономическа промяна.

Това докара до повишаване на доходността на италианските облигации до най-високи равнища от повече от 8 месеца насам, до момента в който облигациите на страни като Франция, както и на наднационални емитенти като Европейски Съюз, се показаха по-слабо от референтните немски бумаги. Трябва да се има поради, че доходността на облигациите се движи назад на техните цени.

Във вторник пазарите на облигации в еврозоната бяха по-спокойни, като доходността на 10-годишните немски бумаги, които са пример за района на единната валута, се намали с един базов пункт до -0,12%. Доходността на италианските 10-годишни бумаги пък се намалява с два базисни пункта до 1,09%.

Търсенето на облигациите на Европейски Съюз беше сходно на последното издаване на бумаги за схемата SURE, макар повишаването на доходността на облигациите от еврозоната през последните седмици.

Осемгодишната облигация ще има рентабилност от към 0,01%, а 25-годишната с рентабилност към 0,74%, съгласно изчисленията на Reuters въз основа на меморандума на водещия управител на излъчванията.

Европейски Съюз обаче би трябвало да заплати по-висока награда за новата емисия в допълнение към към този момент съществуващите облигации спрямо това, което нормално се плащаше след почналото през предишния октомври издаване на книжата за схемата SURE, счита стратегът на Commerzbank Майкъл Лайстър.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР