Европейският съюз е в преговори за предварителни споразумения за покупки

...
Европейският съюз е в преговори за предварителни споразумения за покупки
Коментари Харесай

Брюксел преговаря с 4 фирми за покупка на ваксини срещу коронавируса


Европейският съюз е в договаряния за предварителни съглашения за покупки на евентуални ваксини против Covid-19 с производителите на медикаменти Moderna и Johnson & Johnson, както и с биотехнологичните компании BioNtech и CureVac, оповестиха за Ройтерс два европейски източника, съобщи БНР.

Разговорите следват съглашение, реализирано през юни от четири страни на Европейски Съюз с AstraZeneca за закупуване на 400 милиона дози от евентуалната Covid-ваксина на компанията, която да е налична за всички 27 страни от Европейския съюз.

Информацията за продължаващите диалози беше споделена от Европейската комисия с министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз на среща в Берлин в четвъртък, показаха източниците на Ройтерс.

Множеството диалози удостоверяват по-настойчивата позиция на блока за набиране на евентуални медикаменти и ваксини за Covid-19 след аналогичните стъпки, подхванати по-рано от Вашингтон.

" Разговаряме с няколко компании за вероятни ваксини против Covid-19 ", съобщи в петък пред Ройтерс представител на Европейската комисия, като обаче отхвърли да разяснява съответни компании, защото договаряния те са поверителни.

Над 150 вероятни ваксини се създават и тестват по целия свят, с цел да се опитат да спрат ковид ната пандемия. От 23, намиращи се към този момент в клинични тествания върху хора, минимум трима са в заключителна " Фаза 3 " на тестванията, в това число кандидат-ваксини на китайките компании Sinopharm и Sinovac Biotech, както и взаимната разработка на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Изглежда, че най-напредналите договаряния на Европейски Съюз са тези с фирмите Johnson & Johnson и Sanofi, като съгласно Ройтерс съюзът към този момент разисква детайлности по отношение на броя на нужните дози.

С американския колос Johnson & Johnson Европейският съюз договаря доставка на 200 милиона дози от евентуалната ваксина на компанията, показаха източните на Ройтерс, като прибавиха, че може да има и спомагателни доставки.

Блокът също по този начин възнамерява да обезпечи през втората половина на идната година 300 милиона дози от евентуалната ваксина , разработвана от френската фармацевтична компания Sanofi в съдействие с английския производител на медикаменти GlaxoSmithKline Plc, показват източниците на организацията.

Попитана за договаряния те, компанията Sanofi каза пред Ройтерс, че е в " напреднали диалози с Европейски Съюз за доставка на 300 милиона дози ".

Продължават също по този начин договаряния те с американската компания Moderna, чиято пробна ваксина против Covid-19 сподели по-рано тази седмица, че е безвредна и провокира имунен отговор при всички 45 здрави доброволци в продължаващо изследване в ранен етап, съгласно американските откриватели.

Единният блок води договаряния и с немските биотехнологични компании BioNtech и CureVac, с цел да се купят авансово техните евентуални ваксини, показват източниците на Ройтерс. И двете компании, на които към този момент са препоръчани средства от Европейски Съюз за техните разработки, също отхвърлиха да разясняват тази информация.

BioNtech създава евентуална ваксина против Covid-19 в съдействие с американския фармацевтичен колос Pfizer, като се приказва, че до края на годината могат да бъдат разполагаем 100 милиона дози.

CureVac е пионер в по този начин наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) метод, който също по този начин се следва от компанията BioNTech и нейния американски сътрудник Pfizer, както и от друга американска компания Moderna.

Европейските диалози се водят от договарящи, определени от управителна група, в която са показани всички 27 страни от Европейски Съюз.

След като бъдат подписани покупко-продажби, страните от Европейски Съюз ще могат да дават поръчки на производителите на медикаменти, с цел да обезпечат точния брой дози за тяхното популацията.

Ако дозите сполучливи ваксини не се окажат задоволителни за покриване на цялото население на Европейски Съюз , те ще се популяризират въз основата на демографски и епидемиологични данни, съобщи неведнъж Европейска комисия.

Трети европейски източник на Ройтерс съобщи, че блокът предоговаря и съглашението, реализирано сред Германия, Франция, Италия и Нидерландия с компанията AstraZeneca, с цел да се подсигурява, че всички страни от Европейски Съюз имат еднакъв достъп до дозите, обезпечени в първичната договорка.

Източникът съобщи, че тази полемика е подкрепена от четирите страни, които първи подписаха съглашението с AstraZeneca.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР