Европейският съюз е готов да приключи началната фаза на преговорите

...
Европейският съюз е готов да приключи началната фаза на преговорите
Коментари Харесай

Брюксел: РСМ ще започне преговори с ЕС, когато приеме конституционните промени

" Европейският съюз е подготвен да завърши началната фаза на договарянията за присъединение на Северна Македония, незабавно щом страната извърши уговорката си да одобри конституционните промени в сходство с вътрешните си процедури, както е посочено в решенията на Съвета на Европейски Съюз от 18 юли 2022 година ", се показва в признатите изводи по разширението, Украйна и промените от срещата на върха на Европейски Съюз.


Европейският съвет приканва Северна Македония да форсира завършването на тези промени.

Брюксел удостовери цялостната си и безапелационна ангажираност с вероятността за участие на страните от Западните Балкани в Съюза. Лидерите на Европейски Съюз също приканиха за ускорение на процеса на присъединението им към блока.

Европейският съвет взе под внимание писмото на Комисията по отношение на новия проект за напредък за Западните Балкани, който има за цел да форсира социално-икономическата връзка сред Западните Балкани и Европейски Съюз въз основа на строги условия и предизвиква района да форсира темпото на промените, свързани с Европейски Съюз, и да насърчи районната икономическа интеграция посредством общ районен пазар, учреден на разпоредбите и стандартите.

В документа също по този начин се акцентира, че Европейският съвет остава зает с насърчаването на постепенната интеграция сред Европейски Съюз и района по време на самия развой на разширение по обратим и учреден на заслугите метод.

" Европейският съвет акцентира, че разширението е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета. То е движеща мощ за възстановяване на икономическите и обществените условия на европейските жители, за понижаване на разликите сред страните и би трябвало да предизвиква полезностите, на които е учреден Съюзът. С оглед на вероятността за по-нататъшно разширение на Съюза, както бъдещите държави-членки, по този начин и Европейски Съюз би трябвало да бъдат подготвени по време на присъединението. Работата по двете посоки би трябвало да върви редом. Кандидатите за участие следва да усилят напъните си за промени, изключително в региона на върховенството на закона, в сходство с учредения на заслугите темперамент на процеса на присъединение ", се показва в заключенията.

Същевременно, съгласно европейските водачи, Съюзът би трябвало да хармонизира нужните вътрешни основи и промени, като дефинира дълготрайни упоритости и способи за тяхното реализиране и реши основни въпроси, свързани с неговите цели и политики, както и с потенциала му за деяние, като по този метод Европейски Съюз ще стане по-силен, а европейският суверенитет ще се укрепи.

" Тъй като Съюзът се уголемява, сполучливата европейска интеграция изисква политиките на блока, да са пригодени за бъдещето и да се финансират по резистентен метод, въз основа на полезностите, на които е учреден той, а институциите на Европейски Съюз да продължат да действат дейно. Европейският съвет ще прегледа вътрешните промени на идните си съвещания предвид на приемането до лятото на 2024 година на изводи по отношение на пътна карта за бъдещата работа ", се показва в текста на документа, като се отбелязва, че Европейският съвет поддържа заключенията на Съвета по общи въпроси по отношение на разширението от 12 декември 2023 година

В заключенията се удостоверява, че водачите са взели решение за започване на договаряния за присъединение на Украйна и Молдова, и се приканва за приемане на преговорните рамки, откакто " бъдат подхванати съответните стъпки, избрани в съответните рекомендации на Комисията от 8 ноември 2023 г ".

По отношение на Грузия се показва, че е взето решение за страната и тя е получила статут на страна кандидатка за участие, а за Босна и Херцеговина се показва, че Европейският съвет ще стартира договаряния за присъединение, откакто тя реализира нужната степен на сходство с критериите за участие.

В частта от заключенията, отдадена на Украйна, се акцентира още веднъж безапелационното наказание от страна на Европейски Съюз на съветската експанзия против Киев и се удостоверява непоколебимият ангажимент на блока, да продължи да оказва мощна политическа, финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на страната и нейния народ, колкото е допустимо по-дълго, колкото е належащо.

Европейският съвет акцентира незабавната нужда да се форсира доставката на балистични ракети и муниции, изключително в границите на самодейността за доставка на 1 милион артилерийски боеприпаси, както и да се дават на Украйна повече системи за противовъздушна защита. " Европейският съюз и неговите страни членки, дружно с сътрудниците, остават ангажирани да способстват за осъществяването на уговорките в региона на сигурността в Украйна, които ще оказват помощ на Украйна да се отбрани, да противодейства на напъните за дестабилизация и да възпира бъдещи актове на експанзия ", се споделя още в текста.

В заключенията се удостоверява и задължението на Европейски Съюз към напъните за обезпечаване на допустимо най-широка интернационална поддръжка за реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна, както и апелът за потребление на замразените съветски средства в поддръжка на страната и нейното възобновяване и реорганизация.

" Русия и нейното управление би трябвало да носят цялостна отговорност за воденето на война против Украйна и за други тежки закононарушения по интернационалното право, както и за големите вреди, породени от нея. Европейският съвет предизвиква по-нататъшните старания за основаване на арбитражен съд за наказателно гонене на закононарушенията, свързани с експанзията против Украйна, който би се употребил с най-широка междурегионална поддръжка и легитимност, както и на предстоящ компенсационен механизъм ".

Европейски Съюз още веднъж приканва Русия и Беларус неотложно да обезпечат безвредното връщане в Украйна на всички нелегално депортирани и трансферирани украински деца и други цивилни жители, като в същото време приканва за по-нататъшно усилване на глобите против Москва и за тяхното цялостно и дейно използване и осъжда продължаващата военна поддръжка за съветската експанзия, оказвана от Иран, Беларус и Северна Корея.

Европейският съвет акцентира смисъла на сигурността и стабилността в Черно море. От жизненоважно значение е износът на зърно от Украйна да бъде резистентен и да доближава до международните пазари. Европейският съвет поддържа всички старания за улеснение на износа на зърно и други селскостопански артикули от Украйна за най-нуждаещите се страни, изключително в Африка и Близкия изток./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР