Европейският съюз да приеме 2000 имигранти, които в момента са

...
Европейският съюз да приеме 2000 имигранти, които в момента са
Коментари Харесай

Беларус каза каква сделка е предложена на Меркел по кризата с мигрантите

Европейският съюз да одобри 2000 имигранти, които сега са на границата сред Полша и Беларус, а Минск да обезпечи връщането на други 5000 в родните им страни.

Такова решение на граничната рецесия са разискали немският канцлер Ангела Меркел и президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласно негова говорителка.

Днес стотици иракчани, не съумели да преминат в Полша, отлетяха назад за страната си.

Полските гранични войски не престават да оповестяват за проведени опити за незаконно прекосяване от Беларус на тяхна територия. При следващият подобен арестуваните на полска територия са 200 души.

Външните министри на страните от Г-7 приканиха през днешния ден Беларус да приключи „ нападателната “ акция, в която употребява бежанците.

След като множеството самолетни компании, обслужващи Близкия изток, стопираха полетите си към Минск, през днешния ден стартира реализирането на противоположни курсове. 374 иракчани се върнаха в страната си.

На границата обаче остават хиляди, които не престават да желаят леговище в Европейския съюз. По калкулации на Минск - 7000.

Стана ясно и какво е предложил Александър Лукашенко във вчерашния си диалог с Ангела Меркел.

„ В първия диалог с Ангела Меркел президентът предложи следният механизъм – Европейски Съюз прави филантропичен кулоар за 2000 бежанци в лагера, ние се ангажираме да помогнем на други 5000, доколкото можем и доколкото те желаят да се върнат в страните си. И Ангела Меркел според договореностите ще приказва с Европейски Съюз по отношение на организирането на филантропичен кулоар до Германия “, сподели говорителката на беларуския водач Наталия Ейсмонт.

За Европейската комисия обаче въпрос за директни договаряния с режима на Лукашенко не стои, по думите на представителят Ерик Мамер. Той разяснява по следния метод диалога сред Меркел и Лукашенко.

„ Страните членки поддържат двустранни контакти с който пожелаят, това е безусловно обикновено в дипломацията. Също по този начин има доста близки контакти когато и да е сред Европейската комисия и обособените страни в Европейски Съюз.

Още две европейски реакции по рецесията на границите с Беларус:

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер назова дезинформация изказванието, че Европейският съюз ще одобри 2000 имигранти от Беларус.

А полският министър председател Матеуш Моравецки бе сериозен, че с директните си диалози с Лукашенко Меркел легитимира режима му.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР