Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи България да

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи България да
Коментари Харесай

ЕСПЧ: България трябва да признае еднополовите семейства

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) задължи България да сътвори правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Решението е взето по делото Коилова и Бабулкова против България, информира адвокат Деница Любенова, която съставлява фамилията.

Шест години битка с българските институции

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са дружно повече от 14 години. През 2016 година те подписват брак във Англия, само че от 2017 година насам българските институции отхвърлят да записват брака им.

ЕСПЧ постановява, че сътрудниците не могат да контролират съществени аспекти от живота си като двойка, като да вземем за пример тези, свързани с имуществото, издръжката, отбраната от домашно принуждение и наследяването, както публично прието семейство. Те също по този начин не могат да се базират на съществуването на връзката си в връзките със правосъдните или административните органи, обобщава Любенова. Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушение на публичния интерес, изтъкнати от държавното управление, не надвива над интереса на жалбоподателките да получат съответно признание и отбрана от закона на връзките си.

Предстоят промени в фамилния кодекс

" Това беше належащо, с цел да потикне българския законодател да сътвори правна рамка. До този миг нямахме външно обвързване да създадем такава ", споделя Деница Любенова пред Дъждовни води.  " Оттук нататък, с цел да си извърши позитивните отговорности и да приключи нарушаването, би трябвало да сътвори правна рамка, което ще изисква промени в фамилния кодекс. "

В какъв период би трябвало да бъдат признати промени? Деница Любенов не може да даде безапелационен отговор, само че прецизира: " След измененията се случиха в границите на към година. "

***

Повече за историята на Лилия Бабулкова и Дарина Коилова вижте тук:

Хомосексуалните в България: Ние сме тук!

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР