Европейският прокурор Лаура Кодруца Кьовеши най-накрая се зае с България,

...
Европейският прокурор Лаура Кодруца Кьовеши най-накрая се зае с България,
Коментари Харесай

Politico: Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България, отдавна смятана за пример за безсилието на Брюксел

Европейският прокурор Лаура Кодруца Кьовеши най-сетне се зае с България, от дълго време считана за един от най-ярките образци за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства, написа европейската редакция на Politico .

В четвъртък (10 август) Европейската прокуратура (ЕП) извърши обиски в 28 жилища и офиси в границите на напъните за следствие на злоупотребата с пари от Европейски Съюз в железопътни планове, а в сряда е задържан кметът на дребен град.

Разследването се чака от няколко години, като водещи политици от реформаторския лагер в България настояват, че източването на средства от Европейски Съюз се е трансформирало в един от главните източници на доходи на проведените незаконни групи. През 2020 година Центърът за проучване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на Европейски Съюз в страната постоянно се присвояват.

Понастоящем Европейската прокуратура организира 143 следствия в България с " предстоящи общи вреди " на обща стойност 492 млн. евро (983.65 млн. лева), съгласно нейния отчет от 2022 година

Като най-бедната страна в Европейски Съюз България постоянно търси помощ от европейските данъкоплатци, с цел да построи инфраструктурата си и да направи старите си здания от социалистическата ера по-енергийно ефикасни.

Европейската прокуратура, която дава отговор за наказателното гонене на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз, съобщи, че проверява два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро ( 481.83 млн. лева) европейско финансиране и безплатна помощ за възстановяване на енергийната успеваемост на жилищни здания в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро (337 880 лева).

" Ще бъдат разпитани няколко очевидци и обвинени ", се показва в изказването.

Повече от 100 сътрудници от българската полиция и службата за вътрешна шпионска информация направиха обиски на 10 август по отношение на железопътната линия сред градовете Костенец и Септември, която получи финансиране в размер на 130 млн. евро (259.91 млн. евро) от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Техните акции са разглеждали и евентуални злоупотреби със средства по железопътната линия сред селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро (221.92 млн. лева).

Използването на българските сили за сигурност е симптом за това какъв брой подвластна е Екологичен потенциал от поддръжката на българското държавно управление и висшите правни чиновници. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което пристигна на власт едвам на 6 юни, даде обещание да изкорени корупцията и да подсигурява, че силите за сигурност не се управляват от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, мощно спореният основен прокурор на страната, е заставен да напусне поста си в средата на юни, защото доста българи от дълго време го смятаха за спънка пред следствията на корупцията по високите етажи на властта.

Бенефициент и по двата разследвани железопътни плана е Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) на България, която е упълномощила контракти за строителството на две частни компании.

" Разследването разкри обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист със средства на Европейски Съюз и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с престъпни досиета ", са декларирали от прокуратурата.

На 9 август кметът на община Генерал Тошево в източната част на страната е задържан за показване на подправени данни по отношение на действия по повишение на енергийната успеваемост на общински здания. Според българските медии той е бил освободен, откакто е платил гаранция в размер на 5000 евро (10 000 лева).

Макар че следствията за корупция са относително постоянно срещани в България, страната изпитва съществени усложнения да осъди нарушители от най-високо равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР