Европейският производител на самолети Еърбъс“ отвори в края на миналата

...
Европейският производител на самолети Еърбъс“ отвори в края на миналата
Коментари Харесай

Откриването на изследователски център на „Еърбъс“ в Суджоу е знак, че европейските компании са против икономическо „разделяне“ с Китай

Европейският производител на самолети „ Еърбъс “ отвори в края на предходната седмица проучвателен център (Airbus China Research Center) в източния китайски град Суджоу, чиято съществена задача ще бъде да ще развива софтуерната инфраструктура посредством цифровизация.

Това е следващата огромна европейска компания, разширяваща в допълнение софтуерните вложения в Китай и пристигна след визитата на френският президент Еманюел Макрон в страната, по време на което бяха оповестени редица търговски съглашения с европейски компании, показващи, че те отхвърлят ясно политически стимулирания курс към „ делене “ с Китай. Стратегически ситуиран в региона на делтата на река Яндзъ, центърът ще завоюва от близостта си до положителната верига за доставки там, обвързвана с аеронавигационната и водорода промишлености. В него ще се реализират проучвания в индустриалните нововъведения, водородната инфраструктура, средата в самолетите и новите технологии. Центърът също по този начин ще работи за трансформацията и модернизацията на авиационната промишленост посредством цифровизация и изкуствен интелект, като също така ще спомага на проучвателен и иновационни планове с перспективни технологии и положителни пазарни упования.

„ Освен обещаващия си авиационен пазар, Китай предлага напреднали софтуерни преимущества в доста области. „ Еърбъс “ работи с сътрудници и по-специално с Китай за поддържане на технологии, разкриване на разнообразни запаси, въвеждане на различни горива и развиване на водородната екосистема, стремейки се към основаването на устойчива авиация “, сподели Сабине Клауке, основен механически шеф на „ Еърбъс “. По думите ѝ, центърът ще обслужва интензивно фабриката на компанията в Тиендзин, с цел да усъвършенства успеваемостта на продуктите и също по този начин да обезпечи стабилно развиване с китайския авиационен пазар.



В рамките на визитата на френския президент Еманюел Макрон, „ Еърбъс “ подписа съглашение за продажбата на 160 търговски самолета с китайски сътрудник и ще отвори втора поточна линия в Тиендзин, разширявайки в допълнение наличието си на един от най-големите авиационни пазари в света.

„ Сделките демонстрират нашето доверие в капиталовата среда в Китай, защото локалната авиационна промишленост ще продължи да пораства “, сподели основният изпълнителен шеф на „ Ейрбъс “ Гийом Фори в изявление на 6 април.

„ Стабилността на Китай и наклонността към стопански растеж са магнит за европейските компании. За тях политическите връзки сред страните са значими, само че пазарната среда е по-важна. Избягването на политически и геополитически опасности се трансформира във все по-важно основание за европейските компании “, счита Цуей Хунйен, шеф на отдела за европейски проучвания в Китайския институт за интернационалните проучвания. „ Предвид утежняването на вътрешната и външната среда, европейските страни са изправени пред мъчно икономическо възобновяване, което също тласка фирмите да търсят пазари за вложение със постоянни приходи и ниски разноски. Ясно е, че връзките сред Китай и Европа се възвръщат, което основава по-добра среда за европейските компании, инвестиращи тук, а визитата на Макрон усилва тази наклонност “, прибавя той.



„ Еърбъс “ не е самичък. Друга огромна френска компания – Schneider Electric, съобщи, че през последните четири месеца в Китай са основани два центъра за научноизследователска и развойна активност и лаборатория за нововъведения, което в допълнение укрепва статута на азиатската страна като една от четирите световни бази на компанията. Същевременно Schneider Electric има растеж от 15 % на вложения в  научноизследователска и развойна активност в Китай през последните няколко години.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също сподели по време на визитата си в Китай на 6 април, че Европейски Съюз не утвърждава „ разделянето “ и спирането на веригите за доставки и се надява да ускори обмена и разговора с Пекин в името на „ по-изгодно за двете страни съдействие “, съгласно към Министерството на външните работи.



Двустранното икономическо, комерсиално и капиталово съдействие сред Китай и Европейски Съюз има добра инерция и вероятности. Данни от Китайския съвет за поощряване на интернационалната търговия демонстрират, че стокообменът сред Китай и Европейски Съюз е достигнал 847,3 милиарда $ през 2022 година, което е нарастване от 2,4 % на годишна база. Китай и Европейски Съюз са втори по величина търговски сътрудници един за различен, капиталовите потоци на китайски компании към Европейски Съюз ще доближат 7 милиарда $, а тези на европейски – 102,9 милиарда $. Миналият вторник пък товарен аероплан на френската CMA CGM Air Cargo отпътува от Париж за Гуанджоу, отбелязвайки началото на междуконтиненталния товарен маршрут, стартиран сред летищата на двата града през тази година, съгласно организация „ Синхуа “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР