Европейският пазар на електроенергия не се нуждае от радикално преустройство,

...
Европейският пазар на електроенергия не се нуждае от радикално преустройство,
Коментари Харесай

ACER: Европейският пазар на електроенергия не се нуждае от реорганизация



Европейският пазар на електрическа енергия не се нуждае от коренно преустрояване, само че политиците би трябвало да обмислят повече ограничения в поддръжка на прекосяването към нисковъглеродна сила и отбрана на потребителите от високи разноски, обявиха в петък регулаторите на енергийния пазар в Европейски Съюз, оповестява Ройтерс.

Европейските цени на силата доближиха рекордни равнища тази година след нахлуването в Украйна на Русия - най-големият снабдител на газ за Европа. Това последва месеци на към този момент високи газови цени, дължащи се на възходящо търсене от европейските стопански системи, възстановяващи се от рецесията, провокирана от Covid пандемията, и вследствие на засилващите се опасения по отношение на съветските доставки.

В отговор на това, през предходната година Европейска комисия изиска от Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) в Европейски Съюз да оцени по какъв начин действа европейският пазар на електрическа енергия.

" ACER открива, че актуалният дизайн на пазара на електрическа енергия на едро подсигурява дейно и несъмнено доставяне с електрическа енергия при релативно " естествени " пазарни условия. С оглед на това оценката на ACER е, че настоящият дизайн на пазара си коства да се резервира ", се показва в отчет на ACER, оповестен в петък и представен от Ройтерс.

Вместо да подклажда енергийната рецесия в Европа, ACER съобщи, че актуалните пазарни правила са помогнали за облекчение на нейното влияние, като да вземем за пример, се разрешили на Белгия и Франция да внасят повече електрическа енергия, с цел да избегнат дефицит по време на краткотрайните прекъсвания на атомните им електроцентрали.

ACER също по този начин съобщи, че към момента ще са нужни по-дългосрочни усъвършенствания, с цел да се подсигурява, че системата поддържа голямото разширение на възобновимата сила, което е належащо за Европейски Съюз, с цел да се доближат задачите за чисти нулеви излъчвания до 2050 година.

Те включват увеличена търговия с електрическа енергия сред страните от Европейски Съюз, повече държавна поддръжка за споразуменията за закупуване на сила от възобновими източници и по-добра съгласуваност сред страните за поддръжка на вложенията в нова електрическа инфраструктура.

Повечето страни от Европейски Съюз към този момент употребяват данъчни облекчения и дотации, с цел да предпазят потребителите от възходящите енергийни разноски, само че страните не са съгласни дали самият европейски пазар на електрическа енергия се нуждае от преструктуриране. Тази седмица Испания и Португалия получиха утвърждението на Европейски Съюз за ограничение на разноските за газа, употребен за електроенергийния в техните вътрешни пазари.

ACER уточни, че всяка намеса би трябвало да се концентрира върху главната причина за скокове в цените на електрическата енергия, като сега това са високите разноски за газ, само че че колкото по-голяма е намесата, толкоз по-голям е рискът от деформиране на пазара.

Една от опциите може да бъде въвеждането на краткотрайни ценови ограничавания, които се ползват, в случай че цените се покачат за къс интервал от време, сподели още ACER, макар че предизвести, че това може да подкопае самодейността за ограничение на търсенето в такива обстановки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР