Европейският парламентзапочна процедура за отнемане на имунитета на още двама

...
Европейският парламентзапочна процедура за отнемане на имунитета на още двама
Коментари Харесай

ЕП ще отнеме имунитета на още двама евродепутати заради „Катаргейт“

Европейският парламентзапочна процедура за лишаване на имунитета на още двама свои членове в понеделник. Искането идва от белгийските управляващи и е обвързвано с следствието на съмнения за корупция и лобизъм в Европейския парламент, известно като " Катаргейт ", написа Свободна Европа.

" След искане от белгийските правосъдни управляващи, започнах незабавна процедура за снемане на имунитета на двама членове на Европейския парламент ", написа председателката на ЕПРоберта Мецолав Туитър.

" Никой няма да остане ненаказан ", добави тя.

Мецола ще разгласи настояването за събаряне на имунитета в пленарна зала при първа опция, което се чака да е на 16 януари. След това настояването ще бъде предадено на комисията по правни въпроси (JURI) за правене на предложение за решение.

В известието на Екологичен потенциал не се оповестяват имената на двамата евродепутати, чийто имунитет ще бъде свален. Според източници наРойтерси Франс прес това са белгиецътМарк Тарабелаи италианецътАндреа Козолино.И двамата са част от групата на Социалистите и демократите (S&D).

Адвокатът на Тарабела Максим Толер съобщи, че клиентът му е за склонен да бъде лишен от имунитет. По-рано Тарабела отхвърли да е направил нарушаване, като в изказване съобщи, че няма " безусловно нищо за криене " и ще " отговори на всички въпроси на проверяващите ".

Козолино преди месец отхвърли да е бил разпитван. " Не съм бил претърсван, нито пък офисът ми е бил запечатван ", сподели той тогава.

В рамките на следствието за корупция и лобизъм в интерес на Катар заместник-председателката на ЕПЕва Кайли, която е в ареста, и още четирима души бяха упрекнати в лобизъм и корупция в интерес на Катар.

Кайлитвърди, че е невиннаи отхвърля да е получавала подкупи от Катар.

Гръцките управляващи обаче замразиха активите на Кайли и фамилията ѝ, измежду които недвижими парцели, сметки и корпоративни дялове, за да бъдат тествани за пране на пари.

Екологичен потенциал в профил Кайли от поста. Председателката му Роберта Мецола сподели, че Европа не е за обмен и настоя отговорните да понесат цялостната тежест на закона.

След ареста Кайли, която е някогашна телевизионна водеща, беше изключена от гръцката социалистическа партияПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР